DIY: from old new dress

5/14/2015


Recyklace je super. Ušetříte peníze a budete nosit kousky, které byste jinak asi vyhodily. Máte doma nějaké starší šaty, které nenosíte, protože potřebují omladit? Pusťte se do proměny podle mého rychlo návodu. Ty své šaty jsem našla náhodou v secondhandu. Chtěla jsem sehnat nějaké v safari stylu s kapsami a tyhle se jim blížily nejvíc. Stály mě pár korun a jsou kvalitnější, než ledajaké s obchodu. Navíc jsou lněné, díky tomu v nich bude příjemně i v létě.


Šaty na mě byly původně dost dlouhé, tak mě napadlo je zkrátit a ze zbytku látky vytvořit další dvě našité kapsy s patkou. Stačilo si vytvořit střih na kapsu, který jsem obkreslila podle horní kapsy na šatech. Střih stačilo jen o něco málo rozšířit a ve stejné šířce vystřihnout i patku kapsy.


Podle délky kapsy jsem si naměřila kus dolního okraje, který jsem ustřihla. Je potřeba odměřit cca 1 cm na okraj kapsy.


Kapsy stačí vystřihnout dvakrát, nechala jsem začištěný dolní okraj, patky 4krát, nebo si spodní stranu můžete vyrobit z podšívkoviny, jako jsem udělala já. Díky tenké podšívce nejsou patky těžké a tlusté, lépe se pak přišívají. Horní patku jsem si ještě zpevnila nažehlovacím vlizelínem. Obšila jsem okraj horní a dolní vrstvy patky lícem k líci. Okraj se zastřihne, otočí do líce a zažehlí. Pak se okraj po celém obvodu už jen obšije. Kapsa se dá přišít klasicky, patku a kapsový váček zvlášť, nebo přišít patku rovnu na váček a kapsu pak prošít po celém obvodu. Tak mi vznikla našitá kapsa s ozdobnou patkou. 


Jestli chcete stejnou kapsu jako mám já, tak patku přišijte lícem k líci na okraj kapsového váčku 0,5 cm  od okraje. Zažehlete tak, jak je na obrázku a horní okraj prošijte jednou nebo dvakrát. Záložky kapsového váčku jsem si zahnula do rubu, přichytila stehovkou a zažehlila do tvaru kapsy. Tu přišpendlete na šaty tam, kde chcete kapsu mít. A obšijte po celém obvodu, horní kraj bude volný pro ruku. Horní růžky patky přišijte zvlášť do čtverce.


Stejným způsobem se přišije i druhá kapsa. Jen je potřeba si dát pozor a dobře naměřit, aby byly obě kapsy přišité na šatech stejně.


Nakonec jsem ještě rozpárala kus bočního švu z každé strany a vytvořila tak dva rozparky. Dolní okraj stačí dvakrát zahnout a prošít na stroji ve stejné vzdálenosti, jako byl původně. Jak se vám líbí výsledek? Šaty jsem si hned zabalila s sebou do kufru do Říma. Bylo v nich příjemně i v horkém dni. Stačilo přidat hnědý kožený pásek a sandálky. Celý outfit vám ukážu příště. A co je na nich nejlepší..? Že se dají celé rozepnout a nosit i jako vesta třeba přes kraťasy s topem nebo jiné šaty. Takové univerzální kousky můžu, co vy?

You Might Also Like

5 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images