DIY gift ideas

12/12/2015


Pokud máte před Vánoci více času než já ( já vám tak závidím), tak se vám bude třeba hodit pár mých tipů na vlastnoruční dárky. Některé máte hotové za chvilku, jiné zas vyžadují trošku trpělivosti, ale výsledek bude určitě stát za to. 

Dekorační obrázky z flitrů

Dárek pro někoho nebo klidně pro vás jako vánoční dekorace. Tohle zvládnete během chvilky. Flitry mají v papírnictví, dokonce i různé druhy v sadách. Lepidlo prodávají přímo na flitry. Vzor si předkreslete na tvrdší papír, natřete lepidlem a pak už jen posypejte flitry. Přes papír umáčkněte, nechte pořádně uschnou a nakonec sklepejte to, co se na lepidlo nepřichytilo. Pak už stačí přilepit k podložce a vložit do rámečku. Mrkněte se, jak na to.


Vánoční pečený čaj

Je to nejjednodušší co znám. Vezmete 2 jablka, 2 hrušky a 2 mandarinky, oloupete, pokrájíte, zakápnete citrónem. Smícháte s 200 g hnědého cukru a 150 ml rumu, plus trochu skořice. Vše dáte zapéct do trouby na 200 stupňů cca na 15 minut. Pekáček nechte přikrytý, ať vám neunikne moc ovocné šťávy. Ovocná směs má konzistenci jako na přípravu džemu, přendejte ji do uzavíratelných skleniček. Ozdobte je látkou, nebo ubrouskem a hezky převažte. Vyhrát si můžete se jmenovkou nebo přidejte návod k použití. Na 1 hrníček čaje stačí 3 lžičky pečené směsi. A je to :)


Vlněné pončo

Extra jednoduchý dárek pro mamku, sestru nebo kamarádku. Pokud znáte jejich styl a víte, že ponča a plédy nosí, vyrobte jim jedno vlastnoruční. Na výrobu vám stačí 2 metry vlněné látky, nebo směsi. Vybírejte takovou, která je příjemná na dotek a splývavá. Celý návod na výrobu najdete u mě tady. Šicí stroj není potřeba a pokud použijete materiál, který se netřepí, nemusíte ho na okrajích ani začišťovat.


Psaníčka

Super dárek pro jakoukoliv slečnu, že? Materiál nechám na vás. Ze srstí se akorát hůře pracuje, není tak poddajná jako látka. Návod na jedno z psaníček mám tady. Ve zkratce si vystřihnete obdélník, rozměr podle toho, jak chcete mít psaníčko velké. Pokud si chcete vyhrát i z vnitřní podšívkou, vystřihněte stejně velký rozměr. Přišijte dovnitř jednoduchou kapsičku. Zip kupte oddělitelný, bude se vám s ním při šití lépe pracovat.


Čokoládové pralinky

Domácí pralinky jsou pro milovníky čokolády. Nejvíc mě na nich baví to, že příchuť náplně si můžete namíchat podle sebe. Recept na lanýže s amaretem a druhé s rozmarýnem najdete tady. Zkusila bych klidně bílou čokoládu s kávou, nebo slaný karamel. Jen myslete na to, že přípravu rychleji než za dva dny nedáte. Ganache, tedy náplň musí tuhnout alespoň den, abyste s ní mohli dále pracovat.


Kožešinový límec

Vypadá perfektně přes kabát nebo ke koženému křiváku. Chlupatinu seženete v látkách, stejně tak i podšívku. Návod na výrobu najdete u mě tady. Pokud si s límcem ještě chcete vyhrát, dají se po vnitřním obvodu přišít gumová ouška a na bundu ve stejných místech malé knoflíčky. Tak půjde jednoduše připnout. Nebo mě na sepnutí napadá ještě nějaká hezká brož...


Látkové pantofle

Že to je taková klasika..? No, nebude, když objevíte třeba nějakou vtipnou látku. Zužitkovat můžete klidně staré pantofle, jako jsem udělala já. Bude to super dárek třeba pro rodiče nebo dědu s babi...Látku jsem zvolila stejnou, jako mám na potazích v ložnici. Jednoduše staré či nové pantofle rozpářete, získáte tak výztuž včetně gumové podrážky a všechno opět přešijete a potáhnete novou látkou. Jak na to, najdete zde.


Obal na knihu

Chystáte se někomu darovat knihu? A napadlo by vás ji i dekorativně zabalit..? Proč ne, vypadá to hezky, originálně a má to i jeden praktický důvod. Nikdo nebude tušit, co že si to ten dotyčný čte v metru za knížku :) Mrkněte, jak na to.


Krabička na kapesníky

Zužitkujte papírovou krabičku na něco víc. Zvolit buď můžete čtvercový tvar nebo obdélník, a to takový, do kterého se vejde balení kapesníčků. Vyberte pěknou dekorativní látku, klidně i více vzorů a barev, které se k sobě hodí. Látka by měla pít pevnější, protože se na krabičku bude lepit, tak aby lepidlo neprosáklo na povrch. Obkreslete si tvar krabičky na látku, vystřihněte a postupně přilepujte ke krabičce. Podívejte se na můj návod sem.


Kosmetické cestovní taštičky

Pro mě určitě super dárek, protože s sebou na cesty tahám většinu své kosmetiky. I když mám cestovní balen, stejně toho mám hodně. Na taštičky sice nemám návod, ale výroba není složitá. Postup je podobný jako při výrobě psaníčka. Jen musíte nechat na bocích pár cm navíc pro všití bočních stran. Švy zvenčí začistíte šikmým proužkem, klidně v kontrastní barvě. Což mi říká, že ta moje taštička už by potřebovala vyměnit, tak se asi do nějaké další pustím. Zajímal by vás návod? 


Krajková podprsenka

Jestli máte kamarádku, o které víte, že nosí trojúhelníkové podprsenky, jednu takovou jí darujte. Buď ji můžete vyrobit celou nebo jen obšít krajkou výstřih. Záleží, jak hezkou seženete v galanterii krajku. Pokud najdete širší, vyrobte podprsenku celou. Návod na obšití mám tady a na výrobu celé se mrkněte sem.


You Might Also Like

3 komentářů

  1. Kdyby náhodou, tak se hlásím, že by mi mohl někdo vyrobit to chlupaté psaníčko (to strakaté =D )
    PS: taky bych uvítal před Vánoci mnohem víc času..právě na podobné DIY..

    Michael
    Vyhraj Nikon D5500

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už mi o něj taky psalo pár zájemců, asi bych se měla vykašlat na kariéru a dělat ruční práce :D Ty jo, Nikon by se hodil, hned!

      Vymazat
    2. :D přesně tak, to psaníčko obdivuju už dávno...ale kabelek jsem si letos koupila už asi sto (a to moc nepřehánim:D)

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images