Cashmere care

1/07/2017


Jestli jste někdy oblékli kašmír, asi jste se hned zamilovali. Neznám příjemnější materiál. Taková vlna je prostě sen. Nekouše, ale hladí, hřeje, ale zároveň dýchá. V kašmíru se nepotíte. Zachrání vás i v pořádné zimě a přitom na sobě nemusíte mít dvacet vrstev. Vystačíte si s jedním svetrem. Kašmír je neuvěřitelně příjemný materiál z přírodní vlny. Při správné péči si zachovává svoje vlastnosti dlouhá léta. Kašmírový svetr může vypadat několik let stále nově, jako byste si ho zrovna koupili. Jen ho nenoste několik dní po sobě. Mezi nošením potřebuje dýchat.

Jak o takový kousek správně pečovat? Přírodní vlákna potřebují jemnější péči než ta syntetická. Nejšetrnější čištění je ruční praní, ideálně ve vlažné vodě max. 30 stupňů. Pokud máte na pračce program na praní vlny, můžete zkusit i ten. Já ale dávám přednost praní v ruce a u nových kousků už teprve. Máte jistotu. Na praní zvolte vhodný prostředek. Žádný běžný prášek ani aviváž. Prášek je pro tuhle jemnou vlnu moc agresivní a aviváž zase vlákno obalí a zatěžká. Mně se do rukou dostalo tohle pečující mléko Hemisphere na praní kašmírové vlny z WeAr Cashmere. Má jemnou vůni a konzistenci jako balzám. Stačí ho trochu přidat do vody, rozmíchat a ponořit do lázně svůj kašmírový svetřík. Několikrát s ním ve vodě zatočte, nemněte. Jen tak, aby se voda dostala mezi všechna vlákna. Lázeň vypusťte a stejný postup opakujte v čisté vodě. Dokud ze svetru nebude odtékat jen čistá voda bez bublin. 

Teď sušení. Zapomeňte na klasické ždímání. Svetr jen zlehka pomačkejte, ať vyteče přebytečná voda. O zbytek se postará osuška. Svetr na ni rozložte a zarolujte. Tím se do ní vstřebá vlhkost. Vezměte další suchou osušku a svetr na ní rozprostřete. Já si rozložím sušák a osušku na něj pěkně vyskládám, aby byl v jedné rovině a nikde se neprověšoval. Sušte vždy horizontálně a nikdy ne na topení nebo věšáku. Svetr by tak mohl ztratit svůj tvar a pružnost. Nechte ho pozvolna uschnout, nic víc nepotřebuje. Druhý den ho nebude potřeba ani žehlit. Složte ho a dejte na své místo v poličce. Kašmírové kousky byste neměli věšet na štendr. Pokud by se na svetru vytvořili žmolky, rozčeste je jemným kartáčkem nebo odstraňte žmolkovačem. Mně se to ale naštěstí ještě nestalo. Kvalita je prostě kvalita. Pokud ho ale perete v pračce, můžou se žmolky objevit.

Jak prát třeba kašmírové kabáty? Ty v tomhle případě opravdu přenechte čistírnám. Doma byste to vzhledem tloušťce materiálu neprovedli dokonale. Dobře se ale informujte, zda mají s kašmírem zkušenost a jaké používají vhodné metody na čištění. 

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Už dlouho uvažuji o koupi jednoho kašmírového svetru - vlna je prostě vlna, přesně jak píšeš. Jenže, kam pro něj? Měla bys nějaké tipy, kde koupit a nespálit se? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkni se ke Kačce ze http://www.stylingbyme.cz/. Píše o pár tipech, třeba Kašmírový svět, občas něco i ve Slow bazaru, já pak nějaké našla v Textilhouse a pokud ti nevadí kousky z druhé ruky, mrkni se na Vinted nebo zabrus na web Win Win Love. Nové najdeš zase za Prašnou branou ve WeAr Cashmere. Jinak kašmírové svetry má i HM, M&S a Mango, ale o kvalitě nemůžu soudit, nemám zkušenost. To už bych možná raději zašla do Van Graaf.

      Vymazat
    2. Děkuju ta tipy, kouknu se ;)

      Vymazat
  2. Takto peru všechny svetry a je zajímavé, že to lidi takto nedělají a pak se diví. Určitě si myslela sušit horizontálně, jakože svetr leží na osušce. Já je peru v dětském šamponu, ale tento produkt bude jistě lepší. Na jiné svetry se žmolky je také super, když nemáš odžmolkovávač, použít holítko, perfektně to funguje i na kabát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ, dětský šampon se taky doporučuje, je jemnější. To je právě ono, člověk je pohodlný a zvyklý na umělotinu a pak se diví, že ten kašmírový poklad vypadá po prvním vyprání děsně. Když se ale o něj dobře a správně pečuje, je to investice, která se vrátí několikrát :)

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images