Croatia 2018

8/18/2018


New look bikini

Skoro dva týdny jsme strávili na cestách autem po Maďarsku a Chorvatsku. O Balatonu vám ještě napíšu, ale Chorvatsko mám pro vás už teď.

Už jsem se několikrát rozepisovala o tom, že nás dovolená po vlastní ose baví nejvíc. Můžeme měnit plán podle sebe, nebo třeba počasí a vidět místa, která z letadla nebo autobusu jen tak těžko navštívíte. Cestování autem je hodně o svobodě, ale samozřejmě to není tak pohodlné, jako třeba letadlo. 

Tuhle dovolenou jsme pojali jinak. Nikam jsme se nehonili, žádné musím něco vidět, musím všechno fotit, apod. Prostě jsme si jen užívali společný čas, četli knížky, váleli se u vody, vařili si místní dobroty a tak nějak hlavně byli spolu a užívali si jeden druhého. Ono je hrozně fajn se na chvíli zastavit a vnímat svět kolem sebe bez všech těch povinností a starostí.

SPLIT

První zastávkou pro nás byla cesta do Splitu. Přítel tu má bývalé kolegy skrz práci, tak jsme se s nimi sešly, zašli na kafe a večer na pivo. Mezitím jsme stihli ubytovat v malém apartmánu hned ve starém centru a projít úzké uličky. To nejzajímavější ze Splitu najdete právě tady. Jinak je to spíše přestupní stanice pro lodě, které vás dovezou na okolní ostrovy. Na mě tu bylo celkem dost lidí, takže jsem byla ráda, že jsme tu jen na jeden den. Ale i tak je tu možnost se vykoupat na březích poblíž mořského akvária.


Pokud chcete mít Split jako na dlani, vyjděte si na věž. My jí sice vynechali, ale rozhodně to stojí za to.


Obligátní fotka do rodinného alba :D zajímavé je, že když se někde nechám vyfotit, tak na to místo pak chtějí všechny slečny okolo. Asi mám na ty fotokoutky nějaký čuch, nebo spíš oko.

HM lace satin top, DIY wrap skirt, Forever 21 sandals, vintage bag

I když jsme tu strávili jen jednu noc, jeden tip pro vás ale stejně mám. Od místních jsme dostali doporučení na restauraci Villa Spiza, kde vaří lokální kuchyni. Je to sice maličký podnik a na místo se stojí fronty, ale vyplatí se to. Obslouží vás i přesto rychle a panuje tu domácí atmosféra. My dostali místa hned u otevřené kuchyně, takže nám bylo pěkné vedro, ale zase jsme mohli čichat všechny ty vůně. Ochutnala jsem jejich rybí pomazánku, fakt skvělá, doporučuju zkusit. Nepředstavujte si pod tím nic, co jsme ochutnali u nás doma. A pak jsem to zakončila rizotem s mušlemi. Miluju všechny mořské plody a když jsem na dovolené, nejím snad nic jiného. K tomu vínko, trochu pršutu a na dezert už nezbylo místo.


Vlastně proto, že jsme museli zajít ještě na zmrzku. Museli, rozuměj, chtěli :D V Luka prý mají v centru tu nejlepší a vážně byla skvělá. Nechala jsem si nandat kopeček levandulové a melounové. Naprostá pecka a velké porce. Pořád nechápu, jak se to do mě vešlo...


Večer nás čekalo ještě pivo se známými, ale já jsem zakončila noc dříve, protože jsem z toho cestování byla dost unavená. Ráno jsme si ale udělali hezké a zašli do kavárny Perivoj. Mají kouzelnou rozlehlou zahradu s fontánou, palmami a spoustou zeleně. Myslím, že by se vám tu rozhodně líbilo. Má to jen jeden háček, pokud jste u nás zvyklí na výběrovou kávu, tak tenhle trend do Chorvatska zatím zřejmě moc nedorazil. Jestli u nich znáte nějakou kvalitní kavárnu, budu ráda za tip. Já na žádnou doposud nenarazila.


Dali jsme si ke snídani omeletu, která byla s olivovým olejem a snědli jsme jí dřív, než jsem vám ji stačila vyfotit. Mají na výběr i z několika sendvičů, atd. Co ale můžu vyzdvihnout, jsou jejich dezerty. Do těch jděte. Kávový krém s whisky byl dokonalej. A tu obří porci jsem snědla na posezení. A pak kde se berou ta kila po dovolené :D

F&F top, Levis shorts, Topshop sandals, Etsy bag, C&A hat, Chloé sunnies

PODGORA

Dalším místem ze seznamu byla Podgora. Od Splitu vzdálená cca kolem dvou hodin, záleží na aktuální doplavě, protože exity ze Splitu bývají dost často zasekané. Jedete kolem pobřeží a celou dobu máte takovéhle krásné výhledy. Na tenhle jsme museli zastavit na odpočívadle, znáte to.


Podgora je kousek za Makarskou. Je to menší městečko, ale tím pádem i o něco klidnější. Bydleli jsme kousek výš od vody, za to ale s výhledem na moře a k pláži jsme to měli přímo dolů. Za rohem strom s fíky, který jsem očesala pokaždé, když jsem šla okolo.


A ty večery na pláži, s vínem a výhledem na zapadající slunce za mořský horizont...prostě romantika.

New Look bikini

Ono se v těch vedrech taky nedalo moc přes den existovat. Raději jsme byli zalezlí pod klimoškou a relaxovali.


Nebo si zajeli koupit do makarské místní dobroty. Mají tu hned několik potravin, takže je na výběr. Nejvíc lokálních dobrot najdete podle mě v jejich Konzumu.


Takové sardinky na olivovém oleji jsou naprostá pecka. Taky si tak rádi na dovče dopřáváte ryby? Já to miluju a nejraději mám apartmány s kuchyní nebo místa s grilem, kde si rybky můžeme připravit sami. V turistických místech je to lepší volba, než zajít do místních restauracích. Nemáte tu z čeho moc vybírat.

Ale pokud byste v okolí Podgory chtěli přece jen zusit nějaký fine dining, tak doporučuju zajet vedle do Tučepi  do restaurace Jeny, nebo Olive Tree.


Následující ráno jsme si přivstali na šestou a vypravili se na vrchol Biokova Sv. Jure. Vede sem jak nedávno vybudovaná silnice, takže si sem můžete pohodlně  vyjet autem, nebo se hecnout a vyjít to pěšky. V tom případě je potřeba vyrazit fakt brzo ráno, jinak vás to polední sluníčko hrozně sežehne a nezachrání vás ani nejsilnější opalovák. 


Takhle to tu vypadalo brzo ráno, krásně zamlženo...



A tyhle výhledy se nám naskytly cca po 1,5 hodině výšlapu, celou dobu jsme šli ve stínu, ale stejně jsem se zpotili minimálně na 3x.


Na Sv. Jure se nám už nechtělo, skončili jsme na vyhlídce kousek pod vrcholem, protože tou dobou už vylezlo sluníčko na obzor a my jsme chtěli ještě stihnout dojít zpátky dolů, dokud se na cestě držel nějaký stín.


Ty výhledy tu stojí opravdu za to. Makarská jako na dlani.


A zasloužená odměna v podobě Aperolu po tom, co jsme se vrátili na náš apartmán. Vypotila jsem to cestou hned několikrát, tak jsem se neostýchala.


Jestli preferujete extra čistou vodu, tak tady si přijdete na své. Takovou průzračnou vodu nemají ani v Itálii.

Forever 21 swim top, vintage skirt, Nilla Store french bag, Deichman sandals, HM hat

Poslední ráno před odjezdem na další lokaci jsme si přivstali a zašli se podívat na pláž, kde byl naprostý klid a ticho. A taky příjemně, protože ještě nebylo vedro. Říkali jsme si, že to vůbec není špatný nápad, když navštěvujete turistická místa, užít si je brzo ráno bez lidí. Takhle bych si klidně zopakovala Benátky. 


OMIŠ, DUĆE

Kousek od Splitu objevíte krásné městečko Omiš se starým centrem. My se tu zastavili jen cestou do našeho hotelu v Duće, kde jsme měli rezervované dvě noci. Mrkněte se na vyhlídku, odkud máte krásný výhled na město.


V Duće jsme bydleli v hotelu Plaža. Chtěli jsme vyzkoušet místo, kde je vše v jednom. Hotel je obří a my bydleli v úplně nejvyšším patře, takže jsme měli super výhled na okolí, moře i bazén na střeše pod naším pokojem. 


Na pool terase jsme byli zalezlí skoro pořád. Dokonce jsme se koupali jen tady, nechtělo se nám na pláž naproti, protože tady jsme si užívali ten komfort a pohodlí.

Calzedonia bikini top and bottom

A terasa na pokoji mi připomněla, jak moc mi něco takového chybí doma. Mít kousek balkónu pro sebe je super. Měla bych tam svoje hnízdo, bylinky, stolek s křesílky a užívala bych si tam hezké počasí.

Calzedonia bikini
F&F dress
A jedna obligátní fotka při západu slunce...


I když jsme tu měli naprostý komfort, mělo tohle místo pro mě jedno velké mínus. Neumí tu vařit, nebo to neumí tak, jak to mám ráda. Možná to něměčtí turisté nepoznají, já ale měla problém vybrat si z nabídky cokoliv, co by mě aspoň trochu uspokojilo. A to jak ze snídaní, tak i z večeří. Pokud ale nejste na jídlo nároční, nebude vám to vadit.


Za to jsme si ale užívali wellness jen pro nás dva. Nikdo tu v tu chvíli nebyl, a tak jsme si mohli nerušeně užívat čas ve vířivce s tímhle kouzelným výhledem na moře.

HM swim 
VRSAR, ISTRIA

Po dvou dnech relaxu v hotelu jsme se přesunuli nahoru do Istrie. A to je taky poslední lokace z naší dovolené v Chorvatsku.

Rezervovali jsme si na 4 noci tohle krásné ubytování u milých majitelů na jejich zahradě. Mají obří pozemek, kde vlastní vilu, kde bydlí sami majitelé a k tomu tyhle dva zahradní domky, které jsou plně vybavené. Ten náš se nachází v zadní části pozemku, tak jsme tu měli naprostý klid. 

Plusem je parkování přímo na pozemku, rychlý internet a teplá voda, kdykoliv potřebujete...


Zamilovala jsem se do té rozlehlé zahrady plné olivových stromů. Vyrábějí si tu domácí olivový olej, který jsme od nich dostali na rozloučenou. Do venkovního sezení, houpací sítě, kde se dá začíst do knížky... Hráli jsme za domkem badminton, protože tu na něj máte dostatek místa. Prostě ráj, nemyslíte?


A taky tu máte volně k dispozici gril, takže jsme si tu připravovali steaky, rybičky a taky krevety. Prostě super místo pro všechny, kteří mají rádi takovouhle pohodu.


V okolí je naprostý klid, protože jejich vilka se nachází v odlehlejší části Vrsaru. Pokud nemáte rádi klasické pláže, tak kousek pěšky za domkem asi tak 10 minut chůze na razíte na divokou pláž u Limského kanálu, kde není ani noha. Jen si dávejte pozor, ať vám nepodklouzne noha.


A ty rána tady, na to budu ještě dlouho vzpomínat. Užívali jsme si klidná dopoledne, protože to horko se mnohem lépe snášelo tady ve stínu než v rozpáleném městě.

Mötivi dress, HM hat, Deichman sandals


ROVINJ

Jeden večer jsme si udělali výlet do krásného městečka Rovinj. Cesta vyšla skoro na hodinu, protože musíte z Vrsaru objet Limský kanál a moc jiných cest, jak se sem dostat, není, takže se trochu zdržíte. Ale stihli jsme to ještě za světla. Rovinj je malebný a tolik mi připomíná italská městečka. Ale taky čekejte, že je tu večer dost lidí.


Zase ty moje úzké uličky. Tady se to fotí jedna báseň. A konečně jsem si zažila dovolenou, kde jsme víc vnímali, než fotili a nebylo potřeba hledat místa kvůli pěkným fotkám, ale stačilo se jen neplánovaně procházet a rozhlížet...


Na tenhle západ slunce budu ještě dlouho vzpomínat. Na hradbách pod kostelem máte krásný výhled. Za mnou hrál pár na klávesy s ženským vokálem a mělo to naprosto romantickou atmosféru. Když tedy zapomente na ty davy lidí kolem :D

Magali Pascal silk dress

I to večerní koupání se tu dá zvládnout, když si přibalíte plavky a ručník.


Nebo si můžete vychutnat atmosféru v jednom z barů na útesech přímo u vody.


POREČ

Poreč je od Vrsaru vzdálený jen asi 10 minut jízdy autem, dojete sem v pohodě i na kole. Zajeli jsme si sem hned ráno, abychom objevili, co mají za dobroty na místních trzích a prošli si město ještě relativně v klidu. A hlavně za příjemných teplot.

Mango Top, Levis skirt, C&A hat, Deichman sandals

Na trzích mají všechno, co potřebujete ke snídani nebo k obědu. Čerstvé lokální ovoce, zeleninu, oleje, koření, pečivo, pastu i rybí speciality. Tady jsme ulovily výborné krevety, které jsme si připravili na grilu a byly naprosto fantastické. Čertsvé jsou prostě nejlepší.


Poreč je po ráno klidné město, tak jsme mohli objevit všechny kouzelná zákoutí bez turistů za zády.


Mně ale udlělal největší radost obchůdek Boho Closet (Decumanus 17), kde objevíte samé poklady. Pokud máte rádi boho styl, tady si to tady zamilujete. Majitelka dováží kousky z Itálie a Španělska. Seženete tu nádherné šaty, topy, tuniky, sukně nebo spoustu doplňků, včetně bot. Já si tu připadala jak Alenka v vříši divů. Za mě nejlepší obchod, na který jsem za dobu, co navštěvuji Chrovatsko, narazila. Taky jsem měla co dělat, abych si odtud neodnesla víc, než jedny šaty.


A tohle jsou ony, šatičky od Nknnekane. Pohodlné, vzdušné a s vyšívaným detailem. Takové dovolenkové jsme si přesně přála. Jestli v Poreči budete, tohle místo určitě nevynechejte.


Samozřejmě jsem si je v obchodě musela hned obléct a odejít v nich. Taky to tak někdy děláte?


VRSAR

A nesmím vám zapomenout ukázat samotné krásy Vrsaru. Mně tohle město hodně překvapilo. Je podle mě kouzelnější než Poreč a najdete tu všechno, spoustu restaurací, lodičky které vás vezmou po trase Limského kanálu, městskou pláž a taky vyhlídku na městem.

Nknnekane dress

Vyšla jsme si na věž kostela, odku máte Vrsar jako na dlani. Podle mě je minimálně tak kouzelný jako itaslé Riomaggiore, ale navíc mnohem mnohem klidnější, než v Itálii uprostřed hlavní sezóny. Možná to řeším až příliš, já si ale ty místa opravdu užívám víc bez houfu lidí všude kolem a přeplněných uliček nebo restaurací. Takže příští dovolenou určitě plánujeme mimo sezónu na jaře nebo podzim.


A taky je tu spousta lodiček, které tu běžně kotví. Mám za to, že je tu levnější kotvení, než v jiných přístavech, jinak si to množství lodiček neumím vysvětlit.


A na zmrzku narazíte na každém rohu, obzvlášť kolem přístavu a pláží. Tahle je banánová s melounem, dobrá, ale taky děsně sladká na můj vkus.


Tady jsme se jeden den koupali. Takovou pláš najdete za resortem Belvedere, je tu relativně klid. Co si ale nezapomeňtě přibalit, jsou boty do vody. Bez těch se v Chorvatsku neobejdete. Já jsem byla vděčná, že jsem si je stihla před odjezdem koupit. Na městkých plážích jsou navíc dostupné sprchy, což se hodí. A v resortu mají svůj vlastní bazén a pool bar, když byste měli chuť se sem podívat.


Na rozločenou před odjezdem jsme si zašli na degustační večeři do super restaurace v ulici, kde jsme bydleli. Jen pár metrů za naší vilkou se nachází konoba Petra. Je to rodinný podnik Francouze a Němky, po níž nese restaurace jméno. A nenechte se zmást těmi nekvalitními fotkami na FB, vaří tu vážně skvěle.


Jako předkrm jsme ochunali výborné šneky s bylinkami a parmazánem a trio tataráků ze tří druhů ryb. Lososový, tuňákový a ten třetí už si nevzpomínám, z čeho byl. Ale naprosto fantastická chuť!


Přítel ochutnal jehněčí koleno s bramborovými chipsy a mrkvovým pyré se silnou omáčkou. Jehněčí v Chorvatsku připravují tradičně, tak si ho tu dejte, pokud budete chtít ochutnat něco jiného. Ujídala jsem mu z talíře, jak moc dobré to jídlo měl.


Já si naopak dala něco bez masa, neodolala jsem čerstvým těstovinám s černým lanýžem. Miluju lanýže snad úplně ve všem a tyhle tagliatelle se vyrovnali i těm italským, které jsem si dávala u Lago di Garda. Doufám, že jsem vás sem nalákala.


A na závěr nemohla chybět sladká tečka. Vyzkoušela jsem rozmarýnový parfait. Je to polomražený smetanový dezert s příchutí rozmarýnu. Byl zalitý špetkou balzamikového krému a olivových olejem. Dokonalost! Miluju přesně takovéhle jemné a lehké dezerty. To přítel si dal úplnou čoko bombu. Objednal si čokoládový fondán a přinesli mu na stůl hned 4 pohárky s čokoládovým krémem, tekutou čokoládou, šlehačkou, irskou kávou a ještě kouskem brownie. Měl co dělat, aby to pokořil :D

Jestli za sebe můžu doporučit jednu jedinou destinaci, tak určitě Itrii. Hrozně moc mi přípomínala Itálii. Překvapilo mě, jak je tu málo Čechů a naopak sem jezdí hodně Italů, mají to sem kousek. Je tu relativně klid narozdíl od Dalmácie, která je na mě hodně turistická. Jsou tu krásná a malebná města, vaří tu skvěle na každém rohu a ještě máte na výběr super ubytování. Ale kafe tu neumí snad nikde :D Jsou tu super místa na koupání, možnost si pronajmou loď a objevovat pobřeží. Za mě ideální místo, kterému nic nechybí. A jako suvenýr si odtud odvezte nějakou dobrotu, třeba lokální olivovénoleje od Kalčiče, nějaké sýry, pršut nebo olivy či víno. 

Tím jsme zakončili naše putování po Chorvatsku. Chystáte se sem? Nebo je pro vás Chorvatsko příliš obyčejné a raději objevujete nějakou exotiku? Piště do komentářů, pokud jsem něco v článku nezmínila a zajímalo by vás něco konkrétního. Nebo budu ráda za tipy na dlaší chorvatské lokace, je  dost možné, že se sem zase někdy podíváme...

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Tak toto je mega dávka fotiek, asi si tento post prezriem ešte raz zajtra a pokochám sa ešte raz :) HNed by ssom niekam sla.. inak ten outfit s bodkovanym crop topom a kvetovanou suknou je laska:)

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images