hiking stuff

6/01/2016


V červenci se chystáme do Tater, a to znamená, že mám měsíc na to, sehnat si nějakou výbavu. Doteď jsme totiž zdolávali jen české hory a ty se svou výškou zvládnete vyšlápnout v botaskách a džínách. Ale Tatry jsou jiný level. Tak u nějakou chvíli sonduju, co si mám určitě zabalit s sebou. Tak jsem pro všechny městské holky, sestavila základní výbavu.

1) treckové hole - nejsou nutné, ale třeba je oceníte při strmém stoupání, kdy vám uleví od bolavých nohou, protože se budete mít o co zapřít. Já nad nimi dost přemýšlím, po několika hodinovém stoupání se prostě cítím vyčerpaná.

2) boty - pohorky nutně potřebuji. Ale nejsem ochotná investovat do goratexových bot, které vezmu jednou do roka. Raději sáhnu po kotníčkových traktorkách. Mají pevnou podrážku s reliéfem, tak se vám nesmekne noha. Díky kotníčkové výšce zase chráníte namáhané klouby a můžete tak předejít zvrtnutí kotníku, což na horách je poslední, co byste si přáli řešit.

3) batoh - takový, do kterého si dáte všechny potřebné věci, jako náhradní ponožky a teplejší oblečení, nějaké jídlo a pití. Tenhle je vojenský, ale to nic nemění na tom, že má popruhy, zpevněná záda a spoustu praktických kapes.

4) svítilna - nikdy nevíte dopředu, jestli se někde zaseknete a kolik světla vám večer zbyde na na návrat na hotel. Už několikrát se nám svítilna osvědčila, a telefon a baterku se spoléhat nemůžete. 

5) teplé ponožky - a hned několik s sebou pro případ, že je propotíte nebo sprchne. Nohy musí být v teple a zima jde vždycky odspodu. Mně se nejvíc osvědčily ty od Happy socks, mají příjemný materiál a vydrží, protože jsou kvalitně dělané.

6) legíny - na šusťákové tepláky mě neužije. Ale sportovní legíny, které jsou na běhání, využijete i na horách. Sají a odvádějí vlhkost, nebrání v pohybu a pružný materiál dává určitou oporu.

7) nepromokavá bunda - asi tušíte, že na horách se mění počasí každou chvíli. I když předpověď může vypadat příznivě, sprchnou může kdykoliv. A s mokrým oblečením se vám prostě chodit nechce. Pláštěnkám neholduju, ale stylová bunda s kapucou je super. Pro tuhle navíc nemusíte do sportovního oddělení, ale jen do Zary a užijete ji i po tůře.

8) mikina - základ je vrstvení. Jedině tak se přizpůsobíte změnám teplot. Ideální je sportovní pohodlné prádlo, tílko nebo tričko z Moiry, mikina s dlouhým rukávem a bunda. Zásobte se těmito kousky do batohu a nic vás nepřekvapí :)

Jestli na hory jezdíte častěji, dej mi tip, co si ještě přibalit, nebo kde se po něčem podívat.


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Souhlasím s výběrem. Čelovka je opravdu nutná. My se chystáme do Dolomit a do Alp, takže nedám dopustit na opravdu funkční oblečení, nepromokavé ale maximálně prodyšné a když je chladno tak z ovečky :) O holích uvažuji už dlouho, ale asi to letos zase zvládnu bez nich. Ještě si přibal něco na hlavu (pokud budou vedra tak za úpal to nestojí a pokud bude foukat tak budeš ráda v teple - jak radí horolezci - nejvíc tepla uniká hlavou a krkem). Užijte si Tatry, mám je moc ráda (a nejlepší halušky s brynzou mají v nádražní krčme v Tatranské Lomnici). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad čepkou nebo kšiltem jsem taky uvažovala. Beru i brýle, kdyby oslňovalo sluníčko. Už se tam fakt těším a díky za tip :)

      Vymazat
  2. Tak to není nic pro mne :-), ale manžel se před pár dny vrátil a moc se mu to líbilo. Jen mi potvrdil, že to není nic pro mne. Fotky jsou nádherné. Mně stačí ta cyklistika na rovince.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hory já ráda, ale taky mi to dává zabrat. Jsem někdy zadýchaná jak pes, ale za ten výhled z vrcholů to prostě stojí. Nedá se to popsat, prostě musíš vidět a zažít...

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images