Jeseníky

3/21/2017


Trávíte volné víkendy rádi mimo město? Tak si udělejte třeba výlet do Jeseníků a užijte si víkend plný sněhu. Jestli vyměníte Kempinsky raději za útulnou chatku s krbem, tak se vám tenhle tip bude líbit.

Nasedněte na auto a za cca 3 hodiny jste v malé vesničce Nová červená voda, kam se teda dostanete zkratkou přes Polsko. Tady najdete krásnou chatku penzion u Serváce. Více fotek na Airbnb. K dispozici mají hned několik pokojů. My bydleli v apartmánu, kde byl velký pokoj s kuchyní, postelí, krbem, koupelnou s rohovou vanou, samostatným záchodem a dalšími dvěma ložnicemi. Vyspalo by se tu až 7 lidí. Chatka má v přízemí společnou kuchyni, kde vám ráno připraví super snídani. Nejlepší míchaná vajíčka a voňavý lipový čaj. Krb byl vysněný, tak jsme si ho navečer zapálili a vyhřáli tak celou místnost. Pokud vám dojdou dovezené zásoby pití, dole ve sklepě najdete na výběr hned několik lahví vína. A pokud dojde i jídlo, ve vesničce je klasický obchod se vším všudy nebo hospoda, kde se najdou i dobroty ze zabijačky. Když chytnete hezké počasí nebo stihnete, tak si nakupte buřty a špekáčky, u chalupy se dají opékat na ohni. A nezapomeňte omrknout jejich roztomilé kozy. Fakt :)


Jestli jste víc na lyže, než na chození, tak sjezdovek se tu dost, Různé obtížnosti, o sníh tu nouzi nemají. My raději chodíme, tak jsme si v sobotu udělali výlet na Praděd. Zaparkujte v Karlově studánce, což je krásné lázeňské městečko. Je tu plno hotelů, restaurací, ale i obchodů a můžete tu vybrat peníze. Odtud se vydejte po turistické trase údolím Bílé Opavy směr nahoru na Praděd. Je to moc pěkná trasa a zvládne ji každý. Jen to chce dobré boty do sněhu a teplé rukavice. Před Pradědem se můžete stočit k Ovčárně. Z Karlovy studánky sem jezdí i autobus. Je tu několik hotelů, z nich i Figura, kde suprově vaří. A doporučuju jejich palačinky se zakysanou smetanou a borůvkami. Odtud jsme se vydali až na vrchol, což je cca ještě na nějakých 45 min. chůze. Sice bylo z počátku dne krásně a svítilo nám sluníčko, to se ale po obědě otočilo a na Pradědu bylo takové počasí, jaké vidíte z fotek. Všude mlha a mlíko. Z rozhledny nebylo vidět o nic víc, ale za jasného počasí si tam vyjeďte. Pokud se vám k autu nebude chtít šlapat pěšky, jeďte autobusem. Poslední se ale vrací v 17:30. 


Druhý den v neděli jsme si naplánovali trasu na Keprník a Šerák. To je tam, kde vidíte na mapce to pivo, teda hospodu, kde vaří a čepují. Auto jsme nechali v Ramzové, kde je i sjezdovka a vlek pro lyžaře. Odtud pěkně pěšky po trase až na Šerák. Už si nepamatuji za jak dlouho jsme byli nahoře, ale trase se dá jít dobře. Cestou máte za jasného počasí pěkné výhledy. Na Šeráku jsme se šli zahřát, protože nám dost foukalo a zase se zamlžilo. Dělají tu párky, klobásky, polévky, nalijí svařák a donesou kupu borůvkových knedlíků. Z chaty jsme si vyrazili na Keprník, to je od Šeráku asi 1,5 km. Fotky nádherné modré oblohy a výhledů vám neukážu. My viděli tak na pár metrů. Ale i tak to bylo super a trasa dolů  se táhne krásným lesem, ke skaliskům, vodopádům a třeba v létě tu bude teprv něco. Sbalte si igelittku nebo lopatu pod zadek. Můžete si sjet cestu z kopce po zadku. 

Když na ty fotky koukám, zase bych hned někam vyrazila. Klidně i teď, když je na horách pořád sníh. Nějaké tipy, kam příště..?



You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images