Tipy na výlety v Čechách

7/18/2018


Druhý článek v pořadí s tipy na výlety je tu. Ten první vám připomenu tady. Tentokrát to bude více o gastro tipech. Ale jestli jste stejný nadšenci a gurmáni jako já, přijdou vám tyhle místa vhod. Já totiž kromě místních památek a dalších pokladů, ještě moc ráda objevuju lokální gastronomii a občas je zrovna restaurace to, co je důvodem k výletu. Stejně jako následující tip.

Villa Vojkov

Kousek za Prahou směrem na Kutnou Horu najdete tohle kouzelné místo se zahradní restaurací. Mají otevřeno do září a jen od pátka do neděle. Doporučuji si sem raději udělat rezervaci, ať na vás zbyde místo. V Rodinné restauraci připravují dobroty z grilu, často tu mají ryby a mořské plody. Ten den, kdy jsme to tu navštívili, měli zrovna grilovanou chobotnici se salátem. té nešlo odolat. Přítel si dal myslím burger, pro aktuální menu mrkněte na jejich FB. Všechno moc dobré, včetně té nejlepší malinovky, co jsem zatím měla a došlo i na sladkou tečku v podobě domácího brownie se šlehačkou. Pokud si nacpete pupek, můžete se pohodlně uložit na zahradní pohovku nebo se přesunou do houpačky mezi stromy a relaxovat. Místo je super pro rodiny s malými dětmi, protože zatím co vy jíte, oni si vyhrají na zahradě. Tu zahradu s vilkou majitelům skutečně závidím, tohle je poklad mít. Tak sem zavítejte, ať to vidíte na vlastní oči.


Rozhledna na Sedle u Albrechtic

Když jsem po dlouhé době vyrazila domů k našim, naplánovala jsem si se sestrou výlet na Hlubokou, kde jsem nebyla roky. Vytáhla mě ale na jedno moc hezké místo kousek od Albrechtic. Takže pokud budete někdy poblíž, zajeďte si sem na vyhlídku. Auto nechte u Penzionu pod Sedlem a k rozhledně vyražte pěšky, je to asi jen 1, 5 km do mírného kopce. Alespoň soudím podle sebe a toho, že jsme zvyklá šplhat po horách a tohle mi nepřišlo vůbec náročné. Za chvilku jste u rozhledny, odkud máte parádní výhled na okolí Albrechtic, hrad Kašper, kam si taky můžete udělat výlet, Svatobor a českou kotlinu.


A pokud pojdete zespoda od Albrechtic, tak cestou možná potkáte tyhle bílé krasavce. Skoro se za celou dobu nehnuli.


Hluboká nad Vltavou

Zámek Hluboká je must have místo, pokud máte rádi zámky nebo chcete mít kouzelné fotky. Je to jeden z našich nejhezčích zámků vůbec a co si pamatuju, tak jsem tu byla snad teprve podruhé. Poprvé jsem absolvovala i prohlídku zámku, já si ale víc pamatuju zvenčí a ze zahrad, které se určitě projděte. My tu se sestrou byly až večer kolem šesté hodiny a v tu dobu už zámek zavíral. Nám to ale nevadilo, protože turisti už byli pryč a my to tu měly skoro celé pro sebe. Má to tu neskutečnou atmosféru. Pokud si to tu budete chtít vychutnat v klidu, tak doporučuju brzo ráno nebo takhle navečer.


Gastro tipy v Českých Budějovicích

Kdybyste se mě ptali, kam na Hluboké na jídlo, poslala bych vás do Budějovic. Vážně, spoustu lidí mi doporučovalo na jídlo raději zajet sem. Autem to máte jen pár minut. Co mě hodně překvapilo, jak v Budějovicích roste gastro scéna. Je tu spousta nových podniků s mladou obsluhou, svěžím menu a ještě krásným interiérem. Přesně to, na co jsme v Praze zvyklí skoro na každém rohu. A to je jedině dobře a já všem těmto podnikům fandím, proto je taky tak ráda navštěvuju.

První můj tip je kavárna a bistro Born in London. Mají příjemnou zahrádku ve dvoře, nebo moc pěkné a útulné sezení vevnitř. Můžete si tu dát super snídani a kafe, něco dobrého  obědu či vínko a nějaké dobroty k večeru. My tu byly v čase oběda a už nám tou dobou strašně kručelo v břiše, protože jsme zaparkovaly celkem daleko.


Sestra šla do burgeru s krůtím masem a navrch si tam na moje doporučení nechala přidat Halloumi, po kterém bych se mohla doslova utlouct. Ty hranolky byly peckovní a pořád jsem jí je musela ujídat :D


Já si dala tapas s nádechem středomoří. Lilkový Baba Ganoush, pečené papriky s olivovým olejem, grilovaný Halloumi sýr, olivy a opečené plátky chleba. Tohle mi naprosto sedlo a nebyla bych spokojenější. Už ani nevím, proč jsme si tam nedaly dezert, ale příště to rozhodně napravím. odnesla jsem si alespoň výběrovou kávu, což je už takový můj suvenýr z výletů.


A v Budějovicích ještě zůstaneme. Mám totiž tip na další kavárnu Datel, kde jsem si tentokrát při jednom z dalších výletů ten dezert dopřála. Cafe Datel najdete jen kousek od náměstí. Když půjdete kolem, určitě ji nepřehlédnete. Venku je pár útulných stolků k sezení a vůně kafe vás musí trknout. Mají tu výběrovou kávu, dělají domácí dezerty, limonády, k obědu si můžete dát polévku nebo cokoliv z denní nabídky a k letním večerům vám nalijí třeba dobrý gin tonic nebo rum. Tohle je určitě místní meet point, protože tu bylo spoustu mladých tváří a má to tady takovou milou rodinnou atmosféru.


Rožmberk a Karlštejn

A když už si budete chtít z Budějovic udělat výlet dál, tak prozkoumejte Rožmberk nad Vltavou, který v mnohém připomíná Český Krumlov, ale není tak turistický, možná ani tak dokonale krásný, ale rozhodně to tu má své kouzlo. my tu byli někdy v květnu a tou dobou tu ani nebylo moc návštěvníků Navíc jim tu opravovali náměstí a všude okolo měli uzavírky, tak snad už to tam mají opravené. Měli jsme i soukromou prohlídku zámku a dostali jsme se i na nejvyšší věž hradu, z které je super výhled všude okolo. 



A o Českém Krumlově vám toho psát moc nebudu. Snad jen to, že pokud tam pojedete teď v létě, připravte se na davy turistů. Tyhle fotky jsou někdy z března, kdy teprve slézal sníh, ale díky tomu tu byl taky větší klid, i když zámecké zahrady byly zavřené. 



Jestli jste tu ještě nikdy nebyli, tak tohmle místo doporučuju. A pokud si sem zajdete třeba v podvečer po páté hodině, uděláte úplně nejlíp. Bude větší klid a nepotkáte nájezdy Poláků. My si to tu hezky prošli celé dokola mezi skalami a podívali se snad na všechny vyhlídky, odkud vidíte pískovcové skály v celé své kráse. Nazujte určitě rovné boty a pokud bude poprchávat, dávejte si pozor, ať vám na kluzké a jemném písku neujede noha. A nezapomeňte si vyfotit krásné výhledy kolem jezera. Ten odraz na hladině je neskutečnej, stejně jako ta temně tyrkysová barva vody.


A kam na jídlo, když už si sem uděláte výlet. pokud budete parkovat u hlavního vchodu, tak cestou neminete cafe bar Kalírna. My se tu zastavili hned dvakrát, před výletem a po procházce mezi skalami. Takže jsme toho mohli ochutnat víc. Rizoto celkem šlo, sice umím lepší, ale pizzu tu rozhodně umí. A kávu mají naprosto skvělou, je totiž z La Beheme Cafe. A ty dezerty za pultíkem vypadají skvostně, nějaký si za mě určitě dejte a řekněte mi pak, jak vám chutnalo...


Café na Kole v Hradci Králové

My si totiž na to sladké zajeli cestou do Hradce Králové, kde mají skvělou kavárnu Café na kole. Můžete mi někdo vysvětlit, proč si Hradečáci dělají z tak krásného náměstí parkoviště? Já chápu, že je potřeba někde zaparkovat, ale tohle to centrum města úplně zabíjí. Místo toho, aby tu tu žilo lidma, trhama a akcema, tu parkují auta a vybírá se na poplatcích. Kdyby za to aspoň udělali novou silnici...to jsem si jen tak posteskla, zpátky ke kafi :)


Café na kole neminete, je jen kousek od náměstí. Mají útulný interiér i zahrádku v takové free stylu, což mě baví a rozhodně to tu nenudí. Bylo horko, a tak jsem místo horkého kafe vybrala summer fusion kávový drink. A to byla naprostá pecka, že bych toho mohla vypít klidně kýbl. Je v tom sodovka, ovoce, grepový sirup a Grand Marnier. Prostě dokonalost na léto. A ten jejich vláčnej cheesecake taky nesmíte vynechat. ten jsem vám bohužel nevyfotila, protože byl pryč dřív, než jsem vyblejskla můj drink :D


Kunětická hora

Jestli hledáte kouzelné pole plné slunečnic, zajeďte se ještě teď podívat na Kunětickou horu kousek od Pardubic. Nejen, že je tu kouzelný západ s výhledem na hrad, ale ještě si můžete udělat jeho návštěvu. Z opačné strany je ten výhled taky moc krásnej. A když budete mít čas, navštivte i Lázně Bohdaneč, které jsou pár minut od Pardubic. Kam na jído vám moc neporadím, bohužel jsem v Pardubicích nebyly na žádném super gastro místě, kde by mi fakt chutnalo, ale co si pamatuju, tak jsme jednou na můj tip navštívili Café Bajer. Kavárna, ve které vládne nostalgie a duch starých časů a přesně tak si tady budete připadat, až uvidíte ten jejich stylový interiér. Kafe tu sice výběrové nemají, ale ty jejich dezerty to napravují na plné čáře. 


Kouzelné Beskydy

O těch sem už na blogu psala, ale my sem jezdíme každý rok na chatu ke strejdovi od přítele, mají krásnou zrenovovanou chaloupku s výhledem na Lysou horu v dáli. Kouzelné místo na relax i na túrování. Protože jsme to tu minulý rok prochodili až dost, vzali jsme to tentokrát více odpočinkově. První den jsme byli jen na zahradě, opíkali buřty a nikam nespěchali. Jiný den jsme si ale udělali pěší výlet na Pustevny, které byly na mém beskydském seznamu. Jen mě trochu zklamalo, jaká je to turistická dálnice  ajak mají nahoře stánky se vším možným, co sem vůbec nepatří. Nám nahoře ale dost sprchlo, tak to stánkaři pak rychle zabalili a teprve pak to tu mělo tu správnou atmosféru. Na Lysou horu sice taky chodí dost lidí, ale jelikož je to náročnější trasa a víc stoupání, tak to není tak hrozné. Pěkná trasa je i na Smrk, kde teď v létě najdete spoustu borůvek. Z Pusteven moc výhledů není, když se vydáte na vrch tanečnice, tak je tam spíš jen poutní místo s kameny a okolo vysoké stromy. Za nejhezčími výhledy se určitě vydejte na Lysou, my tu byli jednou na západ slunce a to je nezapomenutelný zážitek.


A zase pár beskydských gastro tipů. Od naší chaloupky jsou Kousek Kozlovice, kde mají místní Valašský pivovar s restaurací. Vaří česká jídla, ale i ryby a burgery, stačí si vybrat. A pivo mají moc dobré. Dělají tu speciality, ochucená piva, třeba se švestkami, mandlemi, borůvkami, vanilkou, kávou, ale např. i s kopřivou, které je zelené a chutnalo mi ze všech úplně nejvíc.


Den před odejzdem jsme si udělali výlet kousek dál, ale musela jsem ochutnat místní kuchyni v hotelu Lanterna ve Velkých Bílovicích. patří pod resort Valachy, takže máte tipy i na wellnes a ubytování. Kousek odtud je zase Ondrášův dvůr, kam se chci minimálně podívat do wellnesu. Ale zase zpátky k jídlu. V Lanterně vaří skvěle. Můžete si vybrat z klasické sezónní nabídky nebo si dopředu objednat degustační menu ve vyhlídce. Já místo objednávala ten samý den, tak jsme ochutnali dobroty z jejich menu. Dostala jsem chuť na halibuta s bylinkovým pyré. Podávají ho v kombinaci se silnou omáčkou a tohle byla naprostá pecka. Ještě sem vám sem nedala fotku šalvějové polévky s bramborovou slámou a ztraceným vejcem. na pohled možná není tak zajímavá, ale ta chuť. Nepamatuju si, kde jsem naposled ochutnala tak dobrý krém. A jako sladkou tečku jsme mlsali levandulovou panna cottu a mučenkový cheesecake. Naprostá spokojenost, s jídlem i obsluhou. Pokud tady budete ubytovaní, máte se na co těšit, ale i za ten výlet to sem rozhodně stojí.


Tak jak se vám líbí moje tipy? Znáte tyhle místa, kavárny nebo restaurace? A jestli se vám někde líbilo posledně, budu ráda za vaše tipy po Čechách, kam se mám určitě ještě podívat...

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Wau, Adršpachské hory ma úplne dostali a aj zámok Hluboká a ako si tam pri nom dole odfotená, tak to je priam ako z rozprávky.. Tolko krásnych miest máte v Čechách... Určite sú nejaké pekné aj na Slovensku, ale ja som málo po Slovensku cestovala a určite to chcem zmeniť! :)

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já u vás zatím prochodila Tatry a Fatru, ale tam je toho co k vidění a za těch pár dní, co tam jsme, nestihneme vidět všechno. A tak nás už po pár dnech túrování pěkně bolí nohy :D

      Vymazat
  2. Moc děkuji za zmínku o hradeckém parkovišti na náměstí. Je to bohužel běh na dlouhou trať, jelikož jsou tu samozřejmě dvě strany - zastánci a odpůrci parkoviště. Samotné náměstí už je navíc v opravdu dezolátním stavu a myslíš, že se něco děje? Ani prd. Mám pocit, že už to došlo tak daleko, že o tom jestli, kdy a kdo bude náměstí aspoň rekonstruovat nerozhoduje ani hradecký magistrát, ale muselo se to přesunout do Hořic! Vrchol všeho ale je to, že firma, která vybírá parkovné je SOUKROMÁ! Peníze z parkování tudíž ani nejdou městu. Tady v tom případě se asi shodnou všichni Hradečáci, že je to fakt na hlavu postavený a nechápeme, jak tohle mohlo vůbec projít.
    Na jaře se našlo pár jedinců, které stav náměstí už tak naštval, že v těch obrovských výmolech začali sázet kytky :D A vypadalo to docela pěkně :) No, snad se už brzo hneme aspoň trochu z místa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je smutný příběh. Já nerozumím, že vedení města nenese odpovědnost za to, kam to došlo. O těch kytkách vím, alespoň nějaký pozitivní počin, který na to zase upozorní. A to že to má v rukou soukromá firma je zase jen výsledek nějakých počinů, kde každému jde něco do kapsy. Tak snad se s tím začne něco brzy dít...

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images