Lavender lover

8/02/2018


Víte, že u nás máme hned několik levandulových polí a za čerstvou tak nemusíte až do Provance? Tohle krásné pole najdete v Židovicích kousek od Roudnice, takže to můžete v sezóně třeba spojit s výletem na Říp. 

Já jsem si sem udělala cestu už podruhé,. Je to taková moje tradice a pokaždé si odvezu dva svazky voňavé levandule domů. Tentokrát i levandulový sirup a extrakt, který se dá přidat dortů, buchet, sušenek nebo sladkých krémů. Dá se vyrobit i doma, když usušíte levanduli a dáte ji vylohovat do alkoholu. nejvhodnější je třeba vodka, která má čistou chuť a díky ní nepřehluší levanduli. Takhle nechte uzavřenou láhev měsíc, občas s ní zatřepte, potom přelijte přes sítko a uchovejte. Etraktu stačí do pečení jen pár kapek.

Sušené květy si taky schovejte někam na suché a prodyšné místo, aby nechytly plíseň. Z těch můžete vyrobit cokoliv. Např. domácí sirup, když je svaříte ve vodě s dostatečným množstvím cukru a zase propasírujete přes sítko. Sirup se hodí cvrknou i do sektu nebo prosecca, já tu chuť miluju. A kdo v tom jede se mnou, tak si pro vás chystám recept do domácí sušenky, kam právě přijdou celé sušené květy. Nic složitého, zvládla jsem to i já. 

Co z levandule děláte doma vy? poraďte mi, na co bych ji mohla ještě použít?


A jedna moje novinka, která sice nevoní po levandulích, ale rozhodně k létu patří. Nová vůně Terre de Lumiére L'eau do L'Occitane. Voní sladce a šťavnatě, prostě jako letní drink. Nejvíce z ní cítím mix černého rybízu, růžového pepře a jemnou pivoňku, která mi v téhle kombinaci vůbec nevadí. Jinak mi obvykle příliš nevoní. Kdo má rád výraznější vůně, ze kterých ale nebolí hlava a nejsou cítím sto metrů před vámi, bude tohle super volba. Mně na léto hodně baví :)


A pokud ji máte v lásce, mám pro vás ještě další tip. Našla jsem sekt s levandulí ze Slovenska, najdete ho tady.  Chutná až moc dobře, i doma mi ho schválil. Je s nádechem levandule a se špetkou vanilky a skořice. Dost návyková kombinace.


Mango dress, Mooyyy jewelry, HM lace top, HM hat, DIY satin bomber
ph. Karol

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Oh, krásné fotky i lokace! Levanduli moc nemusím, přisuzuji to tomu, že voní odevšad z různých obchůdků a zákoutí a díky tomu jsem se jí trochu přesytil. Ale možná udělám výjimku, za výlet tohle místo zdá se stojí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, tohle místo je aspoň už kvůli těm fotkám kouzelné, i kdyby ti levandule tolik nevoněla. Má to tam prostě atmosféru...a příští rok musím na Moravu, tam mají taky jedno takové pole, dokonce i s lehátky uprostřed :)

      Vymazat
  2. Wau, nádherné fotky a krásne ladíš s levadnulou, tie šaty ti velmi pristanu. Ja z nej teda nevyrábam nič, ešte som nikdy nemala možnost ist na takéto polia :) Inak si asi prvá blogerka, ktorá fotila na takomto poli a nepridala na fotkách tooooľko kontrastu a neurobila z nich jasno fialové kriklave levandule pre efekt! :) Chvalim :)))

    www.sinnamona.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Jej, děkuju, že sis toho všinmla. Mně nevadí nějaký ten filtr na IG, ale nic se nemá přehánět. Na blogu i na IG mám raději to vizuálno, které zobrazuje realitu. Nemám ráda úpravy, když barvy vypadají úplně jinak než doopravdy. Spíš jde jen o intenzitu, sytost, kontrast a teplý nebo studený tón, to ale pořád nemění radikálně barevný odstín. Každý to má ale jinak a tohle mám prostě ráda já.

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images