Jak začít se slow fashion

4/24/2019


Téma slow fashion mě hodně baví a dost zajímá, protože jsem dospěla do bodu, kdy nepotřebuju mít všechny trendy hned a raději přemýšlím, jak se vyhnout nakupování k konfekci úplně.
Neříkám, že se čas od času v obchodech něco nekoupím, ale už to rozhodně není tak často, jako dřív a mám z toho radost. Šetřím si místo v šatně i vynaložené finance.

Slow fashion je pro mě způsob přemýšlení o nákupech oblečení. Sem počítám i boty a doplňky. Pokud vás tohle téma zajímá a nevíte, za jaký konec to vzít, jděte na to postupně...

1) Základ šatníku
Probádejte se k tomu, ve kterých kouscích se cítíte nejlépe. Jaké střihy vám sedí a v jakých barvách chodíte nejraději. U někoho bude základ bílá košile a klasické kalhoty, u dalšího džíny a tričko s potiskem. Základ, je zjistit, co vám sedne. měly by to být nadčasové kousky, které nepodléhají sezóně a trendům. Pro mě jsou to černé džíny, semišový křivák, zavinovací sukně, šaty na špagetová ramínka, kostkované sako a pár jednoduchých triček a svetrů. Takový základ je něco jako konstrukce na kterou pak můžete nabalovat další. Dokud nebudete vědět, co vám sedne nejvíc a unosíte nejčastěji, nevyvarujete se zbytečným nákupům.

2) Kvalita nad kvantitu
Věta, kterou můžu opakovat donekonečna a vždycky u mě bude platit. Raději jeden kašmírový svetr než deset polyesterových, kožené boty, hedvábné šaty a lněné košile. Prostě dám na přírodní materiály úplně nejvíc. Neznamená to, že se u mě ve skříni neobjeví nic umělého, ale jsou to vždy kousky, které vypadají i přesto dobře a hlavně jsou příjemné na omak. Často se dají najít např. vlněné směsi s umělými vlákny, které zlepšují vlastnosti přírodních látek. Jak jednou okusíte přírodní materiály a zjistíte jejich přednosti, hlavně poznáte ten rozdíl na vlastní kůži, už se nebudete chtít vrátit k umělotinám. Jednu nevýhodu ale přírodní složení má, a to náročnější péči. Většina takových kousků vyžaduje šetrné ruční praní, aby si zachovala svoje vlastnosti. Díky tomu vám ale vydrží opravdu dlouho a budou vypadat stále jako nové.

3) Nevyhazujte a neplýtvejte
Když se dostanete k revizi šatníku, sestavíte si svůj základ, asi narazíte na dost věcí, které již nenosíte, nebo prostě nejsou ono. Je několik způsobů, jak tyhle kousky zužitkovat zodpovědněji, než je rovnou vyhodit. Pokud to jsou věci, které se dají jakkoliv upravit, či opravit, jděte do toho. Neumíte šít? Co třeba nějaká švadlena nebo opravna oblečení? Vy budete mít zase trendy kousek, který sedí a oni zase na výplatu. A pokud šije někdo z vašeho okolí, komu se svůj kousek nebojíte svěřit, zkuste to i tam. Přešívání dá věcem další životnost a kousek nepřijde nazmar. Pokud už něco musíte vyřadit, zkuste dát oblečení alespoň na dobré účely do nějakého domova, kde za něj budou ještě rádi. 

4) Nakupujte zodpovědně
Já než si v obchodě něco koupím, tak se několikrát rozmýšlím, zda to skutečně potřebuju. A pokud mi nesedí střih, nejsem spokojená s materiálem a tudíž ani s cenou, nechávám daný kousek raději viset zpátky na ramínku. Ušetřím tak peníze za něco, co bych nakonec stejně neunosila. Mám obrovskou výhodu, že umím šít a díky tomu si můžu vytvořit svoje vysněné kousky přesně podle sebe. Naposled jsem si tak šila letní šaty s krásné vzorované látky z hedvábí a bavlny. Brzo snad na blogu uvidíte celý outfit. Pokud vás šití zajímá, zkuste se přihlásit na nějaký kurz, vyzkoušejte si to předtím, než si budete chtít pořizovat šicí stroj. A sledujte pak video návody, na YT najdete spoustu tipů, jak na to. Získáte tak obrovskou svobodu v tom, v čem chcete chodit oblíkaní.

5) Z druhé ruky
Když už potřebujete šatník něčím doplnit, zkuste místo konfekcí zajít raději do vintage shopů a secondhandů. Tohle jsou místa, kde nakupuji úplně nejraději. Narazím vždycky na nějaké super oblečení. Na fotkách mám třeba zrovna svetr a šaty, které byly původně jako overal. Jen jsem je upravila a mám super model, který nosím už několik let. V secondhandech najdete kvalitní materiály, když máte štěstí a dobrou ruku. Nečekejte ale, že se vám při každé návštěvě podaří něco ulovit. Když někam cestuji, tak se pokaždé dívám, zda někde nenarazím na nějaký zapadlý krámek s oblečením z druhé ruky. Na menších městech a v cizině mají vždycky nejlepší výběr.

6) Udržte si postavu
Možná by vás to nenapadlo, ale i to je jeden ze způsobů, jak se chovat v oblékání zodpovědně a víc slow. Já mám třeba stejnou velikost už víc než deset let, takže nemusím oblečení měnit, protože se do něj nevejdu. A pokud bych náhodou zhubla o víc než velikost (což asi nehrozí :D), tak se dá oblečení vždycky zúžit. 

7) Swapy
Akce, na kterých si můžete vzájemně měnit oblečení jsou podle mě taky moc fajn způsob, jak zabránit zbytečnému plýtvání a vyhazování. Pokud máte doma dost věcí, které by se ještě mohly někomu líbit, sledujte, zda se ve vašem okolí něco podobného nechystá...

8) Nepodléhejte trendům
Pokud už odoláte a chcete si něco nového pořídit, podívejte se, zda už daný kousek ve skříni třeba nemáte. A pokud ne, dobře si rozmyslete, zda stojí za nákup a zda ho unosíte i později. Ne všechny trendy sluší všem a ne všechny jsou natolik super, že byste je vytáhli i příští sezónu. Já sama se jimi moc neřídím, i když si někdy zastesknu, že bych chtěla chodit oblékaná jako dánské blogerky, ale na druhou stranu vím, že bych to nebyla já. Že mě mnohem víc baví jemnost, ženskost a typické kousky jako jsou třeba květované šaty. Dojděte opět k bodu jedna, zamyslete se nad tím, co vám ze všeho sluší nejvíc a toho se držte. Když už chcete takový outfit něčím ozvláštnit, investujte třeba do stylových bot, kabelky nebo šperků či rtěnky. Kdybych měla na hlavě hřívu, tak určitě zmíním i krásné vlasy, ty jsou ozdobou každé ženy a pokud takovou vlastníte, vystačíte si opravdu s minimalistickým šatníkem.

Pokud budete chtít vědět, jak jste na tom se slow fashion, zkuste si někdy spočítat náklady na jedno nošení. Vydělte pořizovací cenu přibližným počtem nošení. Čím nižší číslo dostanete, tím lepší. Čím déle věci nosíte, tím více podporujete slow fashion a udržitelnost.

Napište mi, jestli se vás tohle téma nějak dotýká a třeba mi poraďte další tipy, jak na to jdete vy :)

DIY satin bomber jacket, secondhand dress and jumper, Givenchy bag, Toms sneakers
ph. Karol

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Velice hezký článek! Některé věci mám i víc jak dvacet let. Jednomu saku je 60. Na slow fashion věřím. Šiju si a jen občas si něco koupím
    třeba plisovanou sukni. Ta se těžko šije.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. My moc dobře víme, co to slow fashion je, vyrostli jsme ještě v jiné době, kdy hezké oblečení vůbec nebylo tak dostupné a musely si poradit jinak. jenže ta dnešní doba je plná přeplněných stojanů s nekvalitními věcmi, které si lidi obléknou jen jednou a to je asi to, co mě nejvíc štve...

      Vymazat
  2. super článok :) teraz je to velmi aktuálna téma a aj ja na tom svojom šatníku pomalyčky pracujem :)

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, každý s tím musí začít od sebe. A základ šatníku má spoustu výhod :)

      Vymazat
  3. Super tema. Ja jsem si roztridila jarni satnik - a muzu rici, ze je skvely pocit, kdyz si vystacim pouze se 40 ks nepocitam boty ani sperky. Navod jsem dostala od jedne nemecke youtuberky, kt se zabyva minimalismem. Dobra je i kniha od Mileny Glimbovski - Ohne wenn und Abfall aneb zero waste v byte - moje nova "bible" a prirucka. Skoda, ze takhle nemysli vice blogeru jako ty ... myslim, ze by vsem bylo lip.Ja vidim na vetsine ceskych, anglickych etc sileny konzum a ptam se, kdy to vsechno skonci?
    https://simplelivingstylebyvera.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je hrozně snadné tomu podlehnout, když ti značky pořád posílají něco nového, ale škoda, že se nikdo z těch influencerů už nezamyslí, jaký vliv to na ostatní má. Inspirovat je fajn, ale tady už se jedná jen o ten konzum. Proto mě baví hlavně ti, co kombinují staré s novým, kupují v secondhandech a loví vintage kousky. To je mnohem zajímavější a mnohem víc to ukáže jejich vlastní styl, ne vkus koupený značkami.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images