Wedding stories: ženichův oblek

9/13/2019


Dneska vás provedu vším, co se týká svatebního obleku. Pokud máte doma muže, který nemá typickou konfekční velikost, jako ten můj a chcete, aby mu to na svatbě slušelo, zřejmě skončíte u obleku na míru.
Když jsme v obchodech zkoušeli několik možných velikostí, žádná mu neseděla tak, jak bylo třeba a to ani u dražších značek. Všude se mu nehezky lámala fazona přes hrudník, protože zrovna ten má můj muž širší, než je na jeho velikost běžné. Naopak v pase je zase dost úzký, takže nám zbývala možnost si buď nechat nějaký již hotový oblek upravit, nebo nechat ušít. Protože jsme se ale shodli na světle šedivé a takový nikde pořádně neměli, začala jsem pátrat po krejčovstvích.


A narazila jsem naštěstí na karlínský O'black, kde měli přesně ten světle šedý odstín, který jsem si na svatbu představovala. Proč zrovna tuhle barvu? Měli jsme na svatbu všechno v pastelových odstínech růžové, šedé v kombinaci se stříbrnou. Něžné, ale přesto ne přeslazené. Proto byla ta šedá skvělou volbou, než jakákoliv jiná barva. Chtěla jsem, aby manželův oblek byl hlavně světlý, protože to je podle mě něco, co ke svatbám patří. Tmavý oblek se hodí kamkoliv jinam, jen ne na svatbu. tak to prostě mám. Letní svatba by přece neměla být ve smutných barvách, které si vezmete na večerní koncert, pohřeb nebo business schůzku. Tohle je zcela jiná událost. Ale nemusíte samozřejmě souhlasit, pokud např. budete mít v barvách svatby vínovou nebo tmavě modrou, pak to skvěle zapadá.


Proč teda padla volba na O'Black? Jsou na Karlíně, takže v dosahu, objednávají kvalitní italské látky a šijí hlavně z italské vlny. Ano, vlna se v odlehčené verzi používá i na letní obleky. A navíc šijí v Čechách. Proč je to tak důležité? Protože nemusíte kvůli každé drobnosti čekat, než vám to pošlou z ciziny. Není standardem, že česká krejčovství šijí vždy u nás. Je tu nedostatek zkušených lidí s praxí. Navíc oba majitelé mají skvělý vkus a sami dobře vědí, jak má takový oblek padnout. Ušijí vám tady komplet výbavu na svatbu, ale i jakoukoliv jinou příležitost a to od kalhot, chinos, kraťasů, komplet obleku s vestou až po zimní kabát nebo volnočasové kousky. 


Jsou dvě medoty, podle které si můžete nechat zhotovit kousky na míru. Ta první, méně nákladná a náročná na čas je tzv. made to measure. Tzn. vychází se z konfekční velikosti a podle naměřených rozměrů se k ní cm přidávají nebo ubírají tam, kde je to potřeba. U partnera jsme vycházeli z velikosti saka 48 a přidávali cm hlavně v oblasti hrudníku a boků. Podle všech naměřených údajů pro velikost saka, kalhot a košile se oblečení nechá ušít. Hotové pak přijde na zkoušku a upravují se menší detaily, jako např. délka kalhot, zúžení nebo menší rozšíření nohavic, úprava záševků, posunutí knoflíků apod. U made to measure je tedy jen jedna finální zkouška a případné úpravy navíc.


Pokud si ale nejste jisti, že by vám nebo spíš vašemu protějšku tahle metoda vyhovovala, nebo si chcete připlatit za preciznější variantu, existuje šití na míru podle Bespoke. To znamená, že se vyhotoví střih úplně na míru, podle něj se zhotoví a sestehuje kousek, který se nejprve s klientem vyzkouší a až na základě toho, jak tenhle mezikrok sedne, se sešívá. Zkoušek u  saka, což je na ušití ten nejtěžší kousek vůbec, může být hned několik. Máte ale záruku, že vám pak oblečení padne jako ulité. Nevýhoda je, že je v přesné velikosti a každé kilo dolů i nahoru je na vzhledu znát. Tahle metoda je dražší, protože je na zhotovení a čas samozřejmě náročnější.


My jsme zvolili metodu made to measure, která nám vyhovovala. Mohli jsme si zvolit vrchní materiál, podšívku, šířku klopy saka, délku fazony, délku rukávu, podle košile a toho, zda bude mít muž hodinky, typ bočních kapes (s klopou nebo pouze výpustkami), kapsu na mobil, typ a barvu knoflíků, vnitřní monogram, barvu vnitřního olemování a štepování. U košile volíte tvar límečku, typ zapínání (otevřené nebo skryté), manžety, knoflíčky a samozřejmě si na ni můžete nechat vyšít monogram. Prostě si můžete vybrat tolik detailů, díky čemu získáte zcela personifikovaný kousek. Bude prostě váš. Všechno najdete přehledně tady.


Jako to celé probíhalo. Při první návštěvě jsme vybírali materiál, ověřovala se jeho dostupnost, nakonec jsme na něj museli z Itálie chvíli počkat, ale jelikož jsme oblek řešili s předstihem, byl na to čas. Standardně je oblek ušitý cca do 3 týdnů, ale už kvůli možným úpravám, si dejte trochu větší předstih. Jistota je jistota. Vybrali jsme materiál na oblek, podšívku, bavlnu na košili a všechny detaily. Vyzkoušeli nejvhodnější velikost saka, kalhot i košile, ze kterých se bude při šití vycházet. Pak se šlo na měření všech údajů, jako je délka kalhot, rukávů, zad, obvod hrudníku, krku, zápěstí, pasu, boků, šířka ramen, atd. Všechno se pečlivě zapíše do tabulky a ta se s objednávkou zasílá do výroby.


Jakmile byl oblek a košile ušitý, šli jsme ho do salonu vyzkoušet. Ideální, když na tuhle zkoušku už vezmete i vhodné boty, podle kterých se vyzkouší, zda vyhovuje délka kalhot. Někdy je po téhle zkoušce hned hotovo a nemusí se nic upravovat. Ale někdy je potřeba upravit detaily, aby vše sedlo, jak má. Dodatečné úpravy jsou v ceně zhotovení. U nás jsme povolovali zadní záševky na košili, aby byla méně projmutá, posunovali knoflík na saku a povolili švy na stehnech u kalhot. Všechno to jsou úpravy, které na hotových věcech nepoznáte, ale dělají přesně ten velký efekt, díky čemuž věci na míru perfektně sedí.


Po úpravách se oblek s košilí vrátil do salonu a my jsme si ho mohli konečně odnést s sebou domů včetně obrandovaného obalu, který je pro něj přesně určený. Manžel ho na místě ještě vyzkoušel a dokoupil si pod košili bambusové tričko v tělové barvě, které je na nošení super příjemné a zabraňuje v létě propocení. Pamatuju si, když jsem ho konečně viděla v komplet obleku a košili, která byla perfektně vyžehlená, jak se na mě od zrcadla otočil. Neskutečně mu to seklo. Neviděla jsem ho za tu dobu, co jsme spolu, v ničem hezčím. Fakt! Ta šedá barva je prostě dokonalá. Sako mu sedlo v ramenou a přes hrudník parádně. Košile a kalhoty taky tak. V obchodech bychom na nic podobného nikdy nenarazily. Byla jsem fakt ráda, že sjme si vybrali dobře a že v O'black tohle řemeslo vážně umí.

A recenze po celém svatebním dni..? V saku mu i během letního dne bylo příjemně, kalhoty se pohodlně nosí, protože použitá vlna mírně pruží a díky tomu se lépe nosí. Košili měl celý den až do raních hodin a přežila všechno. Jen je potřeba trochu počítat s tím, že bavlna se mačká a možná bude potřeba ji během dne propařit nebo přežehlit. Existují ale i bavlny s nemačkavou úpravou, jen si pak nejsem jistá, nakolik jsou v létě prodyšné. V O'black vám ale určitě dobře poradí.

Kromě věcí na míru si tu k obleku můžou pánové vybrat i kravatu, motýlek, kapesníček nebo boty a pásek sladěné ve stejné barvě, aby byl celý look úplně kompletní.


Boty v tmavší šedé jsme nakonec objevili při cestách po Holandsku, stejně jako bílý kožený pásek. Tmavý by tolik nevynikl. A kravatu jsme chtěla sladit do růžových tónů, ale spíše starorůžových, aby měl něco i v mých barvách, protože moje šaty měly pudrově růžovou podšívku a tahle barva se pak objevovala i v květinách a na veškeré grafice. Jednu takovou vhodnou kravatu jsem mu objednala z Etsy, ale nakonec měla oproti fotkám křiklavější odstín a ten se nehodil. Tak jsem zašla do Apedu, kde berou látky z Itálie a našla žakárový pasley vzor, který byl přesně v tom nenápadném růžovém odstínu, který můj muž byl ještě ochotný akceptovat. Kravatu jsem mu spíchla den před svatbou a udělala super službu, co myslíte? Slušelo mu to? Já se na něj nemohla ve svatební den vynadívat a vlastně na každé fotce je z něj fešák. A aby to nebyl oblek jen na jednu příležitost, vytáhli jsme ho teď na svatbu známých a sedí mu pořád skvěle. Prostě je vidět, že to není konfekce.

Pokud byste si náhodou u O'black nevybrali, tak za sebe můžu dát tip ještě na Blažka nebo Manemo. Taky objednávají látky z Itálie a umí obě metody šití. Obleky mají hezky zpracované. Jen mi přišlo, že už jsou cenově trochu dražší. Ale to vždy záleží na materiálu, který si vyberete. Počítejte s tím, že čím hezčí a na omak příjemnější materiál, tím vyšší kvalitu bude mít, tím pádem i cenu.

A ještě pár fotek na závěr přímo z naší svatby...



You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images