weekend in Nice

5/16/2013


Do Nice jsme přijeli v pátek večer a strávili zde skoro celý víkend. Počasí se opravdu vydařilo, bylo krásných 26 stupňů  a modré nebe. Ubytování jsme sehnali opět na rychlo, žádné plánování. První noc jsme vyzkoušeli levnější studentské pokoje za 18 euro na osobu v ulici  Rue d'Angleterre, kde jsou mixed pokoje až pro 8 osob. V případě, že vám pokud vám nevadí pokoj s někým sdílet. Druhou noc už jsme si vzali klasický hotelový pokoj v ulici opodál, nevzpomenu si na název. Ale ubytování pro dva seženete kolem 60 euro na noc. Ubytovali jsme se v blízkosti cenrta, za rohem je menší parkoviště, kde jsme nechali auto. V Nice můžete využít městskou hromadnou dopravu, metro, nebo si vypůjčit kolo. My jsme si ale centrum prochodili pěšky, když jsme to měli jen kousek. Prošli jsme si hlavní nákupní třídu  Avenue Jean Medicin, kde kromě obchodů jako je Zara, Pull&Bear, Bershka a dalších, uvidíte krásnou baziliku Notre-Dame. Když dojdete až na konec, ocitnete se na náměstí Masséna, které lemuje podloubí. Odtuď pak můžete pokračovat  přímo k pláži nebo malými uličkami do starého města. V této části můžete narazit na budovu opery, justiční palác, katedrálu Sainte Réparate nebo místní vyhlášené trhy. Ty jsem si úplně zamilovala. Seženete tu čerstvé ryby, sýry, ovoce, vonavá rajčata a další zeleninu. Pokud chcete mít ten nejlepší výhled na město, dojdětě nahoru do parku Mont Boron. Je to nádherné místo plné cestiček, vodopádů, voňavých květin s židovským hřbitovem. Za vidění ještě stojí muzeum moderního umění, Parc Floral, Matisse museum nebo vesnička Eze, kterou minete cestou do Nice. Je na vrcholu skály a vypadá pohádkově. 


Rue d'Angleterre

Francii jsem si oblíbila i kvůli jejich gurmánství. Na Avenue Jean Medicin je obchod Monoprix, něco jako Tesco, ale v oddělení potravin seženeté samé dobroty. Vybrané sýry, uzeniny, sladké makronky, quiche nebo vína. Pokud chcete odtuď přivézt nějakou delikatesu, zajdětě sem. Na zmrzlinu si zajdětě do starého města, je tu spoustu stánků, ale jen jeden má fíkovou zmrzlinu a neskutečný výběr příchutí. Na snídani můžete vyrazit v podstatě kamkoliv. Malé kavárny na rozích ulice vás přivítají vůní kávy (opravdu jí umí připravit) a vaječnou omeletou nebo sladkým croissantem. Na oběd jsme si zašli ve staré části města. Šli jsme se projít na trhy a zalíbilo se nám Le Marché  v Cours Saleya. mají tu milou obsluhu (ostatně jako všude) a výborné jídlo. Ochutnala jsem dokonalou rybí polévku, mušle na víně, grilované sardinky a jako dezert malinový krém. Jestli se chystáte večer do mětsa a chcete někde posedět, doporučuji Restaurant In Vino v ulici de I'Hotel de Ville. Dali jsme si láhev růžového vína a uzobávali výběr místních sýrů.


Pokud chcete vyrazit na nákupy, vydejte se po  Avenue Jean Medicin. Najdete tu nejvíce značek na jednom místě. První místo, do kterého jsem se podívala, byl stylový vintage obchod se spoustou džínových šortek, kožených bund, sukní a dalších věcí. Další zastávkou je nákupní centrum Nice Etoile. Na několika patrech najdete značky jako Etam, 123, Hollister, Naf Naf, Desigual nebo můj oblíbený Maisons Du Monde s bytovými doplňky. Odtuť jsem si také přivezla pár drobností do bytu. Když budete ulicí pokračovat dál dolů, narazíte na nákupní galerii Lafayette s dražší módou. Další značky potkáte v uličkách okolo náměstí Masséna. Ve starém městě jsem narazila na úžasnou prodejnu parfémů Fragonard, plnou flakónů s vůněmi, mýdel, tělových krémů a doplňků. Cestou jsem potkala malý obchod se značkou Custo Barcelona  v Rue de la Prefectue, kde mají zajímavé šaty. Ceny zboží jsou srovnatelné s našimi. Takže, pokud chcete nakoupit levněji než u nás, raději se vydejte do Itálie. Na druhou stranu tu ale najdete velké množství obchodů s obuví a pánskou módou.

 Zara
 Maisons du Monde
Fragonard

Do jižní Francie jsem se hned zamilovala. Hlavně jsou tu milí lidé, usmívají se a k tomu to krásné počasí. Ikdyž je celkově dražšší, než jiné destinace, určitě se vyplatí se sem podívat. Já už plánuju, že někdy v budoucnu projedu i zbytek jihu, který stojí za to vidět. Snad jsem vás také navnadila, nebo už máte v plánu vyrazit...? Teď právě začíná filmový festival v Cannes.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Francie je fajn je mi přijde trochu dražší než ostatní země ale zas má co nabídnout. A hlavně letecký jsou to tak max 2h do Paříže a líto to docela často. Já vždy když někam letím tak jedu autem na letiště auto nechám tady a s pár zavazadly směr terminál. Takhle mám procestovanou Evropu, Španělsko, Itálie a Francii taky. Ale jste jsem nebyla v žádné exotické tak snad někdy.

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images