DIY project: from old blazer new waistcoat

7/23/2014

Ve skříni jsem znovuobjevila tohle letní sako. Má jemně béžovou barvu a hezký střih. Jen jsem ho od té doby, co jsem ho našla v secondhandu, neměla ani jednou na sobě. Docela škoda. A protože se mi aktuálně líbí delší vesty, byl další DIY projekt na cestě. Pokud máte doma nějaký blejzr, který se vám obnosil a chcete ho nově osvěžit, není jednodušší způsob.
Co budete potřebovat: saténový (nebo bavlněný) šikmý proužek na lemování, niť a ostré nůžky.
Rukávy buď ustřihněte podél švu nebo vypárejte. Záleží na tom, jak široké chcete mít ramena nové vesty. Já jsem si to své o něco zúžila. Naznačila jsem si linii průramku špendlíky a přebytečný okraj ustřihla.
Abyste jste si oba průramky zúžili stejně, složte je oba do sebe a ustřihněte druhý podle toho prvního. Tak si zajistíte, že oba otvory budou stejně velké. Podél okrajů průramků našpendlete lemovací proužek. V dolní části průramku, tam kde je největší oblouk, ho mírně natahujte a látku saka naopak navolňujte. Tak vám nebude průramek odstávat. Pokud budete potřebovat, lemovací proužek přišijte stehovací nití, aby se vám lépe všíval.
Proužek jsem v kraji (linie špendlíků) přišila k průramku saka.
Přišitý proužek sežehlete do rubu a pro zpevnění ještě můžete prošít v kraji, tak jak je na fotce. 
Druhý okraj proužku jsem přišila ručně skrytými stehy k látce. Z líce pak nejsou stehy vidět, protože se proužek přišívá jen za vlákna ve vazbě. Vy si ale můžete okraj přistehovat a prošít z líce. Je to rychlejší.
To samé udělejte i s druhým průramkem. Začištěné okraje vyžehlete a máte hotovo. 
Co říkáte na tuhle rychlou proměnu? Půjdete do toho taky? Pokud budete chtít poradit s návodem, pište mi do komentářů :)

You Might Also Like

4 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images