home decor: new dining chairs

8/09/2014


Už delší dobu jsem plánovala nově potáhnout jídelní židle. Hledala jsem tu pravou látku vhodnou na čalounění. A protože celou kuchyň ladím do barev francouzského venkova, vybrala jsem modrobílý proužek. Jak se vám líbí tahle proměna? Pokud rozmýšlíte, že byste své židle zkusili taky osvěžit, není to nic náročného. Jen budete potřebovat pevnější potahovou látku, sponkovačku včetně náplní a nůžky.

Sedák z židle odmontujte a přiložte na látku. Vystřihněte díl látky podle tvaru sedáku, ohlídejte si přitom vzor na látce, aby byl stejnoměrně rozprostřený a nechte si větší šířku okraje, cca 8 cm po každé straně. Díky tomu se vám bude s látkou lépe manipulovat. Látku rozprostřete přes vrchní stranu sedáku a vycentrujte si vzor, tak aby vám s každé strany vypadal stejně. Původní potah jsem ze sedáku nesundala, protože pod ním byl už molitan a s tím by se pak špatně pracovalo. Navíc to o dost usnadnilo a zrychlilo proces.
 Pokud zvolíte geometrický vzor, třeba jako já proužky, začněte látku nastřelovat od zadní rovné strany. Sponkovačku si při nastřelování přidržujte ze shora, aby se vám nepohnula.
 Nechávejte si mezi sponkami menší vzdálenosti, ať je látka napevno připevněná. Pokud se vám některá sponka nepovede nastřelit správně, mějte při ruce kleště.
 Jako druhou nastřelte protější stranu sedáku. Látku si ale pevně přitahujte, abyste jí napnuli. Jinak by výsledek nevypadal dobře.
 Rohy zahněte dospodu tak, jako je na obrázku. Připevněte ho několika sponkami hned blízko u sebe, aby vám nepovolil.
 Tak si postupně přidělejte i další kraje po celém obvodu sedadla.
 Teď už stačí jen ostřihnout přebytečnou látku. Nestříhejte ale příliš blízko sponek, nechte si cca 2 cm rezervu, aby se vám látka nerozjížděla.
 Teď stačí  jen sedák znovu připevnit na židli a máte hotovo. Jen doufejte, že si tu svou vyšperkovanou židli něčím hned nepolijete :D Já mám raději v zásobě ještě kus zbytku látky, přece jen by se mohla v budoucnu hodit :)

You Might Also Like

6 komentářů

  1. No, já to mám na židlích zatím jen tak "nasazené"...kde seženu tu sponkovačku? To je asi něco jinýho, než klasická sešívačka, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v každém hobby marketu, tahle je dokonce z Lidlu, ale doporučuju u těch lacinějších sponkovaček použít kratší náplně...líp se dostanou do materiálu a budou držet

      Vymazat
  2. no super Jani! vybrala jsi pěknou látku, hezky se k židlím hodí.. nechceš někdy nafotit ještě nějaké detaily z tvého bytu? Máš super vkus a věřím, že podle toho to taky u tebe bude vypadat :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nás doma je pořád co dodělávat, chce to ale finance. Já jsem hroznej perfekcionista, dokud to nebude podle mé představy, tak s tím nejsem spokojená. Ale časem se na to chystám, mám to určitě v plánu. Interiérový design mě hodně baví:)

      Vymazat
  3. Krásné! Pobavilo mne, že mám mít i sponky :-) Jak typické, začnu něco dělat a zjistím, že není náplň.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné! Já takto zrenovovala celé židle i včetně nátěru a výsledek za to opravdu stojí!

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images