7 reasons to invest in a jumper

10/04/2014

vintage cashmere turtleneck

Dospěla jsem do stavu, kdy už nechci zbytečně utrácet za nekvalitní věci. Poslední dobou se čím dál víc přesvědčuji o klesající kvalitě oblečení v běžných obchodech. Je to až do očí bijící, jak některé věci vypadají už od pohledu odbyté. Zmačkaný kabát na ramínku mě rozhodně nepřesvědčí o jeho koupi. A přehnaná cena za materiál převážně z polyesteru už vůbec ne. Ještě, že si spoustu věcí můžu ušít. Vážně nevím, co bych jinak dělala. To bych si na ten dokonalý kabát musela jinak pěkně dlouho šetřit...Svetry si ale vážně neumím uplést. Ten musím dlouho vybírat. Investice do něj se určitě vyplatí, důvodů je hned několik:

1) Kvalitní svetr se pozná již od pohledu. Pozvedne celý outfit na vyšší úroveň.
2) I po několikátém vyprání (raději ručního) svetr bude vypadat skoro jako nový.
3) Nebude se vytahovat, protože příze, ze které je upleten i celkové zpracování má něco vydržet.
4) Nebude žmolkovatět. Nekvalitní svetry žmolkovatí již po prvním nošení, to přece asi nechcete...
5) Pokud bude z kašmíru, mohéru nebo angorské vlny, bude příjemný na nošení. Čistě vlněný svetr bude vždy kousat, vybírejte vlnu ze směsi např. s kašmírem.
6) Svetr s vlnou vás skutečně zahřeje i v mrazech, myslíte si, že stejnou službu udělá i polyesterová umělotina? 
7) Pokud si vyberete klasický střih v základních barvách, bude to kousek, ke kterému se budete moct každou zimu vrátit. 

Až si zkusíte takový svetr, nebudete ho chtít sundat. Jako když jsem si vzala tenhle kašmírový rolák, je tak příjemný na nošení. Ukážu vám ho určitě v jednom outfit postu :) Co se týče péče, doporučuji šetrnější ruční praní a použít přípravek přímo určený na pleteniny. Aviváž  se nehodí pro všechny typy příze, místo ní pro zjemnění např. vlny stačí kapka kondicionéru na vlasy do vodní lázně. Svetr nikdy nesušte pověšený na ramínku, apod. Zabalte jej do ručníku, mírně stočte, aby vsáknul přebytečnou vodu. Svetr pak rozložte na podložku a sušte ve vodorovné poloze. Tak si zajistíte, že se vám nevytáhne a nezdeformuje tvar.
Nakupujte značky jako COS, &Other Stories, Massimo Dutti, Pietro Filipi nebo John Lewis...


You Might Also Like

6 komentářů

  1. Naprostý souhlas. Také nenávidím nekvalitní oblečení, které po prvním vyprání vypadá jako kus "hadru". Takové věci vyhazuji a snažím se vyvarovat dalším chybným nákupům. Lépe méně, ale kvalitně. Můj dědeček říkával: "Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci." Čím jsem starší, tím více mu dávám za pravdu.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprostý souhlas s tím, co je v obchodech, to je prostě hrůza. Dávám přednost kvalitě před kvantitou. Doufám, že se brzy dopracuji do stádia, abych si byla schopná ušít i kabát. :) Plést taky neumím, ale naštěstí babička i mamka i ségra umí. Lonu mi babi pletla vestu, je z vlny, takže trochu kouše, ale to teplo v ní. :)

    OdpovědětVymazat
  3. souhlasím s kvalitním materiálem, v zimě zahřeje víc než než polyester
    ale! neni všechno černobílé...neni pravda, že by třeba vlna nežmolkovala...a taková příměs z alpaky nebo angoráka je občas pěkně pro zlost, protože to hrozně pelichá...ale i přes to na svuj šedej vlněnej rolák nedam dopustit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně pelichal i ten umělej co mám z HM, ale narozdíl od něj nevypadá kvalitní svetr po pár nošeních, že ho mám už roky...v tom je hlavní rozdíl. Prostě déle vydrží a já si nerada kupuji věci na jednu sezónu. Nejen, že je to finančně pak mnohem nákladnější, neustále obměňovat šatník, ale je to taky zbytečné plýtvání, které je neekologické...Postupně si chci vybudovat základy šatníku z opravdu kvalitních materiálů, které se jen tak neobnosí.

      Vymazat
    2. já su ekolog=) to nejkvalitnější pravidelně seženu za pár kaček v sekáči...vlnu, kašmír i hedvábí=)....jinak bych na jaře uvítala nějaký tipy právě na hedvábí, ptže jsem si blůzku vlastní blbostí zmačkala:P

      Vymazat
    3. já mám vintage hedvábnou blůzu a skoro vůbec se mi nemačká, asi záleží jak je hedvábí upravené...

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images