how to make DIY faux fur collar

12/09/2014


Čekají nás teď pěkné mrazy a aby to nebyla jen nuda o šálách kolem krku, připravila jsem si pro vás ultra rychlý DIY tutorial na (umělý) kožešinový límec, který hned můžete uvést do praxe. Pokud váháte s čím ho unosíte, tak perfektně vypadá přes kabát v podobném odstínu. Zvolit ale můžete i kontrastní barvu, v mém případě klidně černou, kdy kabát naopak rozsvítí světlý límec. Skvěle se doplňuje i s koženým nebo semišovým křivákem. Límec ho zjemní a dodá ženskost. Důležité je, nechat zbytek outfitu jednoduchý, nic přeplácaného, minimum doplňků, nechcete přece působit jako carevna :D

Na výrobu jsem použila: umělou kožešinu (stačí 35 cm), podšívku o stejném rozměru, niť v podobném odstínu, špendlíky a papír na šablonu, kousek nažehlovacího vlizelínu.


Ideální je, pokud již doma nějaký hotový límec vlastníte. Můžete podle něj totiž velmi jednoduše překreslit tvar na papír a vytvořit tak snadno šablonu střihu. Jinak si na papír naměřte požadovanou délku límce, vykreslete oblouk na vnějším i vnitřním okraji a dolní kraje límce postupně zužujte. Stačí vám tak vytvořit jen polovinu límce. Šablonu jednoduše v půlce přehněte a dokreslete druhou půlku střihu podle té první. Tak budete mít obě strany naprosto identické.


Teď přichází čas na stříhání. Nejdříve si otočte kožešinu na rub, ale ujistěte se, že chlup jde správným směrem, tedy širším okrajem límce dolů, tak jak je na obrázku. Šablonu přišpendlete a stříhejte cca 1cm od okraje střihu. Nestříhejte přes chlupy, ale snažte se hrotem nůžek prostříhat tvar mezi nimi.


Jestli máte ustřiženou kožešinu, je na řadě podšívka. Nejdřív si ale šablonu rozstřihnetě v půlce na dva stejné díly. Je to proto, že uprostřed podšívky bude šev, kterým se sešitý límec bude obracet do líce. Je to lepší než nechat nedošitý šev u kožešiny, špatně se pak v tomto místě sešívá. Položte oba díly šablony na podšívku, zrcadlově. Našpendlete a stříhejte zase cca 1 cm od okraje. U středového švu můžete okraj nechat klidně o něco širší. Rovné okraje složte lícem k líci a sešijte v délce  4 cm, tak jako je na čtvrtém obrázku. Mezera ve švu bude sloužit pro provlečení. Šev sežehlete k jedné straně.


Na límec jsem si přidělala i poutko pro provlečení, aby se mi nerozevíral. Kdo chce, může tento krok vynechat. Stačí vám na něj kousek podšívky v šířce 8 cm, délka záleží na šířce výsledného límce. Změřte si tedy šířku u dolního okraje kožešiny. Doporučuji si poutko vyztužit vlizelínem, ten ustřihněte v šířce 3 cm a délku dle poutka. Nažehlete a poutko prošijte v délce tak, jako je na prvním obrázku. Otočte ho do lícu, přežehlete a můžete ho v krajích prošít na stroji. Poté ho připevněte z lícové strany na jeden z dolních okrajů  podšívky, krátké strany zahněte a přišijte.


Teď nastává ta nejpracnější část. Připevnit lícem na líc podšívku na kožešinu. Přitom je potřeba zastrčit vykukující chlupy dovnitř do límce. Doporučuju si pomoct stehovkou, kdy celý okraj sestehujete, bude se vám pak límec snadněji prošívat. Až to budete mít, prošijte okraj límce v šířce 1 cm po celém obvodu.


Voila..nejtěžší je za námi, teď něco mnohem zábavnějšího. Límec už stačí mezerou v podšívce obrátit do lícu, tedy kožešinou ven. Kraje promněte rukou a přichycené chlupy vytáhněte jehlou nebo špendlíkem ven ze švu.


Mezeru ve švu v podšívce stačí už jen v ruce sešít drobnými stehy a máte hotovo. Tak co, zdá se vám to jednoduché nebo naopak? jestli budete mít k postupu dotazy, napište mi je do komentářů, ráda vám je zodpovím :)


Ten můj límec se bude krásně doplňovat s novým DIY kabátem, brzo vám oba kousky ukážu v nějakém outfitu. Aby mi z kabátu za chůze límec nesjížděl, používám na připevnění malé špendlíky, kterými ho ke kabátu připevním. Nic není vidět a vše drží na místě. :)

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Ty jsi prostě talent ^_^, máš můj obdiv..já bych potřeboval při tomhle asi pak rovnou na chirurgii =D

    Tak ať to tak jde i nadále ;),
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  2. - ten muj vedle tvyho pusobi vic nez smesne http://keepyoursoulclean.blogspot.cz/2012/12/diy-fur-collar.html :D
    ovsem snaha se ceni

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images