DIY chocolate truffles

3/18/2015


Milujete čokoládu? Kdo by taky ne :) A proto jsem dostala možnost účastnit se čokoládového workshopu, kde jsem se naučila vyrábět vlastní čokoládové lanýže. Pokud si stejně jako já říkáte, jaký je rozdíl mezi pralinkami a lanýži, tak pralinky se odlévají do přesných formiček, proto mají dokonalé tvary, naproti tomu lanýže můžou mít i nepravidelný povrch. Líbí se mi, že jsou víc DIY a je s nimi jednodušší práce. Workshop vedla známá čokoládová přebornice Lucie Glaister, která se výrobou lanýžů zabývá již několik let a její bonboniéry najdete jak na farmářských trzích, tak i v kavárnách a restauracích. Sledujte její FB nebo web, kde najdete harmonogram pořádaných akcí. Při výrobě používá ty nejkvalitnější suroviny, hořkou, bílou i mléčnou čokoládu, kterou propojuje s různými náplněmi a tak vzniká ta nejlahodnější harmonie chutí. Používá sezóní suroviny, např. bylinky, rozmarýn, tymián, levanduli, kávu, vanilku, karamel, čaje, nebo i alkohol. 
Nejsem odborník na výrobu čokolády, tohle byla má první zkušenost. Proto těm, kteří si chtějí vlastní výrobu vyzkoušet, doporučuji workshop absolvovat. Úvodem jsme se seznamovali se surovinami, měli možnost ochutnat surové kakaové boby a druhy použitých čokolád. Potom jsme přešli k té pro mě nejzajímavější části,  výrobě ganache, což je vlastní náplň lanýžových bonbónů. Měli jsme možnost ochutnat šest druhů, malinovou se sušenými malinami, s portským vínem, bylinkovou s tymiánem a solí, slaný karamel, bílou čokoládu se zeleným matcha čajem a kávovou. Zamilovala jsem se do bylinkové příchutě, která jde s čokoládou skvěle dohromady, zeleného čaje a pak do portského. Alhohol v čokoládě chutná dokonale a má výraznější chuť, záleží na množství, které použijete. Náplň se musí chladit min. 12 hodin, a tak jsme měli na stolech již předpřipravenou a na kostičky nakrájenou hmotu pro další zpracování. Následovala temperace čokolády, což je postup zahřívání nad vodní párou a následného ochlazování. To bylo pro mě nejnáročnější, protože na přesnosti dodržení teplot a celého postupu záleží výsledný efekt. V temperované čokoládě se postupně obalují kostičky ganache. Ty se pak můžou zdobit různými motivy. Použílali jsme buď plasticky tvarované fólie, obrázky z potravinářských barev a kakaového másla, nebo posyp z nadrcených kakaových bobů či sušených malin. 
Celý kurz jsem nemohla odolat a musela vše ochutnávat, proto  potom na večeři rovnou zapomeňte, tohle vás rozhodně zasytí. I když jsem si myslela, že na čokoládu nebudu mít po workshopu chuť alespoň měsíc, hned druhý den jsem si vychutnávala vlastnoruční lanýže s čerstvou kávou. Neopakovatelný chuťový zážitek, kterého se nemůžu nabažit. A chutnají snad ještě lépe než ty kupované. Navíc si můžete být jisti, co je ve složení. Domácí lanýže vydrží až 8 týdnů, aniž byste je museli skladovat v lednici. Jsou bez jakýchkoliv konzervantů, barviv a umělých sladidel. Výrobu bonbónů si určitě zkusím i doma, stačí k tomu jen minimum nářadí a hrnců. Navíc si můžu vymyslet vlastní příchutě a to mě na tom nadchlo úplně nejvíc. Co vy a výroba čokolády, už jste vyzkoušeli, nebo byste se do toho chtěli teprve pustit?


You Might Also Like

3 komentářů

  1. Já jsem totální čokoholik a asi bych tuhle výrobu až do konce nevydržel, protože bych pořád musel ujídat..ups..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co myslíš, že jsem celou dobu dělala já..? Se sladkým pečivem na mě nechoďte, ale dejte mi čokoládu a rozplývám se blahem :)

      Vymazat
  2. taky jsem byla na jejím workshopu :)
    skvělý zážitek a krásný článek :)
    neznáš náhodou stránku odkud kupuju ty čokoládové čočky? zapomněla jsem si to poznamenat a ted toho hořce lituji
    díky

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images