mussels with persley pesto

4/24/2015


Tip na rychlou páteční večeři ve dvou, kdy si oba pochutnáte a nestrávíte v kuchyni víc než půl hoďky...? Slávky na víně s petrželkovým pestem. A zbytek večera je celý váš :)

Na přípravu se vám bude hodit: 1 kg slávek, 1 střední bílá cibule, 2 stroužky česneku, hrst čersvé hladkolisté petrželky, 1,5 dcl bílého vína, 1 lžíce másla, zeleninový bujón, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, směs provensálských bylinek, sladká smetana (kokosové mléko)

Nejdříve slávky zbavte veškerých nečistot a propláchněte studenou vodou. Ty, které jsou pootevřené, poklepejte. Pokud se uzavřou, dají se použít, pokud ne, zřejmě nejsou čerstvé a raději je do vaření nepoužívejte. Všechny propláchnuté slávky by tedy měly být uzavřené. Uvařte si 1 l zeleninového bujónu. Na lžíci másla osmahněte ve větším hrnci nadrobno nakrájenou cibuli. Po zezlátnutí ji zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Potom do hrnce přidejte okapané slávky a zalijte je zeleninovým vývarem a nechte vařit na středním plameni. Přidejte sůl dle potřeby, špetku pepře a provensálských bylinek. V ručním mixéru nasekejte hrst petrželky a přidejte prolisované stroužky česneku. Zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem.  Vznikne vám tak skvělé petrželkové pesto. Zeleninový vývar po chvilce zjeměte sladkou smetanou nebo kokosovým mlékem, které místo ní používám já. Je to stejně dobré. Přidejte vrchovatou lžíci pesta a vývar promíchejte. Slávky jsou uvařené cca za 8 minut. Měly by se všechny rozevřít. Neotevřené rovnou odstraňte. Servírujte je ihned po dokončení. Na talíř dejte porci slávek, zalijte vývarem a posypejte navrch zbytkem pesta. Pokud vám nevadí mouka, tak zbylý vývar po dojezení slávek je skvělý jen tak s bílým pečivem. Máte nějaký svůj recept, jak připravit mušle nebo slávky?

You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images