Blue and yellow

6/23/2015


Poslední den v Říme, poslední outfit odtud. Sice focené narychlo, ale nevadí. Když tak vzpomínám, srovnávám, jak dobře/špatně se tu máme, myslím si, že si nemáme na co stěžovat. Alespoň v Praze. Máme nové metro, čisté ulice, bankomaty na každém rohu, odpadkové koše všude, kam se podíváš. Máme úřady otevřené skoro každý den, skvělou dopravu po městě i okolí, levné taxi a cenově dostupné jídlo za dobrou kvalitu. A je tu na výběr. Na dovolené jsme nejvíc utratily právě za jídlo. A to jsme nechodili do nějakých nóbl restaurací a vyhýbali jsme se těm turistickým. Stejně jsme za dobrý oběd pro dva zaplatily jako za degustační večeři ve Ville Richter. A nemyslím si, že by všichni Italové měli v Říme nadprůměrné platy. Tak v čem to tedy vězí? Asi bychom se měli zamyslet nad tím, jak vyděláváme. Angličané a seveřané k nám jezdí, protože je u nás levněji než u nich doma. Pro Nory a Švédy je odjezd za hranice jako propustka do levného ráje. Nedivím se. Jenže u nás to jaksi neklape. Zvyšujeme ceny zboží, služeb, všeho. Občas i platů, ale jen těch vysokých manažerských. Kdo ale mezi ně patří, že..? Tak nám nezbyde nic jiného, než si o ty vyšší platy i na těch nižších pozicích říkat. Jinak se asi nepohneme s tou naší úrovní nikam. Nebojte se tedy o zvýšení platu říct. Dělejte to tehdy, když víte, že na to máte nárok. A když se setkáte s odmítnutím, tak zjišťujte, co pro to máte udělat a vynaložit víc. Když dostanete takovou šanci, tak se jí chyťte. Když ne, tak to nebude ten pravý zaměstnavatel. Pokud totiž budeme s financemi stále při zemi, tak se nikdy nedočkáme, že většina obyvatel bude skutečně dosahovat průměrného platu v Čechách. A pak se taky jednou můžeme konečně dočkat toho, že vycestujeme a ceny nás v zahraničí nezaskočí, protože budou srovnatelné s těmi našimi...

DIY skirt, Lindex top, vintage denim jacket, Nasty Gal bag, HM sandals and necklace set, vintage belt

You Might Also Like

11 komentářů

  1. Naprosto s Tebou souhlasím, u nás se člověk spokojí s málem, nebo je k tomu nucen okolnostmi a strachem o práci. Každopádně některá zaměstnání a pozice jsou silně podhodnocené, a přitom by si zasloužily mnohem lepší ohodnocení..

    P.S. Krásný, doslova italský outfit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju...jj, je potřeba hlavně znát svou cenu. Nebo přidat na sobě...

      Vymazat
  2. Moc hezký outfit!! Hezky zkombinované! Sukně je skvělá!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tak, pravdu píšeš o těch platech. Ale žel tady u nás ještě stále hodně majitelů a velkomanažerů hrabe hlavně pro sebe..
    No a jak to dělají Italové? Vědí, kam zajít, kde ta restaurace nebude chtít za oběd majlant. Ale takové jsou právě skryté, mimo turistické highlights. A navíc Italové mají také jednu krásnou věc..navštěvují se..na obědy, na večeře..něco jako kdysi tady u nás se scházela širší rodina na nedělní oběd, tak tam to mají celkem běžně, mezi širokou rodinou ale i přáteli. Jednou pozvou ti, pak zase druzí atd.

    Michael
    Giveaway!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. U nás to není tak zvykem, přitom mi to přijde super. Já navíc ráda vařím a ráda hostím, teď přes léto je super na trávení společného času s přáteli...

      Vymazat
  4. Úplně si nemyslím, že bychom za levno dostali kvalitu v případě potravin. Některé základní potraviny v lepší kvalitě vycházejí v zahraničí lépe. Jinak máš samozřejmě pravdu, že si neustále stěžujeme a přitom u nás spousta věcí funguje naprosto bez problémů. I to neustále propírané zdravotnictví máme na skvělé úrovni.
    Ohledně platů by bylo skvělé přijít a říct si o vyšší plat, kdybych nepracovala ve státní sféře, kde to prostě nejde, pokud neumíš efektivně dojit granty...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych proto těmhle typům doporučila cestovat do zahraničí, pak by to u nás doma viděla jinýma očima a získali možná větší úctu ke všemu. Nebo by alespoň získali rozhled a mohli posouvat věci k lepšímu, když se jim tu nelíbí.

      Vymazat
  5. s tim srováním platů u nás a v zahraničí je to těžký, nečekam, že se ho tu vubec někdy dočkam...ale zas už jsem si párkrát o zvýšení řekla a vždycky v poho, až naposled šéf řek, že ne, ale pak se mu to rozleželo v hlavě a zase přistoupil=)...takže zkoušejte to, jde to

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím s tvým názorem :) Oproti Praze mi Řím přišel o dost "chudší". Pro mě bylo nejhorší když jsem kousek od vlakového nádraží viděla povalující se černochy, kteří spali na karimatkách apod. Co se týče jídla, tak my jsme byly ubytované kousek od centra a hlavního nádraží ve studentské čtvrti u univerzit, na metru Tremini jsme byly za 7 minut a oddělovala nás od té špinavé části města nějaká (Aurelianova?) hradba. A v této čtvrti jsme se stravovaly. Jídlo bylo ve čtvrti levnější a hrozně moc dobré :) I na tripadvisoru je tato část doporučována :)) V centru jsme jedly jen jednou, a zrovna jsme teda natrefily na hroznou restauraci.

    Co se týče outfitu, tak ten je parádní! :)) Moc hezká kombinace barev ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem si loni v Římě připadala jako v Rumunsku. Jako to město má atmosféru, ale je prostě staré se vším všudy. A jídlo v restauraci myslím nebylo tak zlé (jsem zvyklá na ceny v Německu), ale v obchodech to byla bída, sehnat tam něco připomínající chleba pod 2 eura nebylo možné a ještě toho bylo zoufale málo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale má svou atmosféru, když si vezmeš, že je to jedno z nejstarším měst...my kupovali jídlo hlavně v Coopu a tam se to cenově dalo, kvalita super.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images