slow cooked beef cheeks in red wine

9/27/2015


Tenhle víkend je prodloužený a to znamená, že mám víc času na všechno. Takže i na vaření. Zkusila jsem pokořit další kuchařský level. Hovězí líčka. Miluju jak jsou šťavnatá a rozpadají se na vidličce. Zkuste je doma taky, není to nic složitého a dlouhé pečení vyžaduje jen čas od času zkontrolovat.

Na 6 porcí budete potřebovat: 1,5 kg hovězích líček, 4 mrkve, 1/2 celeru, 3 stroužky česneku, 2 žluté cibule, dvě snítky tymiánu, bobkový list, sůl, pepř, 3 dl červeného vína, 500 ml hovězího vývaru.


Maso nakrájejte na menší kusy, osolte a opepřete ho. Rozpalte ve větší pánvi přepuštěné máslo (ghí) a osmahněte na něm zprudka maso ze všech stran. Nesmažte všechno maso najednou, ale postupně, aby se v pánvi smažilo a ne dusilo.


Mrkev ostrouhejte a pokrájejte na kolečka, celer oloupejte, nakrájejte na plátky a na menší kousky. Cibuli pokrájejte na kousky, česnek nadrobno. Osmažené maso vyndejte z pánve stranou a dejte do výpeku smažit cibuli, až zesklovatí, přidejte česnek. Potom vsypte pokrájenou mrkev na a celer a smažte cca 2 minuty.


Podlijte vínem, nechte vyvařit několik minut. Dolijte vývarem, přidejte pár snítek tymiánu a bokový list, nechte ještě chvíli probublávat.


Maso přesuňte do pekáčku nebo vyšší zapékací misky, přelijte zeleninou s vývarem a dejte pozvolna péct na 140 °C cca na 3 hodiny. Maso občas sledujte, pokud bude potřeba, dolévejte vývarem. Délka pečení záleží vždy na mase. Upečené je krásně měkké a skoro se rozpadá. 


Po upečení je maso krásně měkké a omáčka má výraznou chuť. Pokud jí chcete hustší. Přeceďte ji a v hrnci svařte a zredukujte na třetinu. Podávejte s kopečkem kaše a zalité omáčkou. Je to vážně dobrota :)

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Přesně tohle vařím, jen tomu říkám hovězí po burgunsku a je to vynikající! Jen používám hovězí zadní :) Rodina to miluje! :))

    Zvu tě na Dior giveaway! :)
    www.stylesolution.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To taky určitě zkusím. Dlouho pečené maso je skoro bez práce. A díky za pozvání na giveaway :)

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images