eggplant lasagne

10/22/2015


Jestli se jako já rádi stravujete podle plaea a vyhýbáte se zbytečným sacharidům, třeba v mouce a přílohách, bude se vám líbit tenhle recept. Na lilkové lasagne jsem dostala chuť náhodou, když jsem vymýšlela, co nového provést s mletým masem. A recept byl na světě.

Budete potřebovat: 500 g mletého hovězího, 6 středních rajčat, 1 pokrájenou žlutou cibuli, 3 stroužky česneku, pepř, sůl, sušené oregano, trochu chilli omáčky a worcester na zakápnutí, 3 lžíce neslazeného protlaku (DM nebo Kaufland), 2 mozzarelly na tenké plátky, hrst posekané čerstvé bazalky, 1 větší lilek na plátky, pak kokosový olej na smažení a olivový olej na pokapání lilku.

Jako první si předehřejte troubu na 180 °C. Lilek omyjte, osušte a nakrájejte podélně na plátky silné 0,5 cm. Rovný plech si vyložte pečícím papírem. Plátky lilku pomažte olejem a z každé strany osolte. Dejte péct na 10 až 15 minut do zezlátnutí. Po upečení nechte lilek stát venku.
Mezitím si nakrájejte cibuli a česnek nadrobno. Rajčata nakrojte zespodu do kříže, přendejte do hrnce a zlijte vařící vodou. Nechte je spařit a po 5 minutách je zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte slupku. Rajčata všechna nakrájejte na menší kousky. V pánvi rozpalte olej, osmažte na něm cibuli. Až zesklovatí přidejte česnek a chvíli smažte. Potom do pánve přidejte mleté maso. Vařečkou ho oddělujte, aby se rozdrolilo na menší kousky. Za občasného míchání ho smažte.
Až bude maso hnědé, osolte ho, opepřete, zakápněte worcesterem, chilli omáčkou, přidejte mletou papriku, oregano a masovou směs promíchejte. Po chvilce přidejte tři lžíce protlaku, promíchejte, zakryjte pokličkou a duste ještě cca 5 minut. Nakonec vmíchejte nožem nasekané listy bazalky.
Zapékací misku o rozměru asi 20×20 si vymažte olejem. Na dno vyskládejte plátky lilku vedle sebe, poklaďte půlkou mletého masa, zakryjte tenkými plátky mozzarelly a přikryjte opět vrstvou lilku. Na lilek přijde druhá polovina masa, opět plátky mozzarelly a poslední vrstva lilku. Dejte zapéct do trouby při stejné teplotě na 15 minut.

Kdo se stravuje striktně paleo, ať vynechá mozzarellu. Ale s ní je to dokonalá pochoutka :)

You Might Also Like

8 komentářů

  1. - ja mela pred casem v plevelu raw variantu pouze z cuket, spenatu a rajcat = bozska to mana ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní taky moc dobře, obzvlášť, když jsou dobrá rajčata a nemusí se přislazovat...

      Vymazat
  2. Tak dát tam místo těstovin lilek, to mě nenapadlo =). Vyzkoušíme!! Díky, lasagně totiž milujem =)

    Fajn víkend,
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, můžeš dát i brambory, batáty nebo klidně cuketu :)

      Vymazat
  3. sacharidy mi jsou fuk, já je můžu...jen vynechávam sůl a cukr...ale tvoje jídla vypadaj vždy super=)) nechceš si otevřít malinký bistro třeba na vinohradech?:D
    a jak je to s životní energií, už se vrátila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, občas jsem přemýšlela, že takové paleo gurmánské místečko by nebylo na škodu. :D
      Jj, síly už mám víc, jen s tím časem je to pořád trochu na štíru. Ale tenhle víkend byl fajn a v týdnu je svátek, na to se hodně těším. :)

      Vymazat
  4. Jani, děkuji za recept, též se stravuji dle paleo, ale sýry občas dám, jen mám problém, že mám pocit, že jím pár jídel stále dokola, kdybys měla tip na vícedenní jídelníček nebo byla ochotna uveřejnit ten svůj, předem mockrát děkuji..uvítala bych hlavně tipy na nízkosacharidové nebo paleo snídaně- ty mi dělají problém největší...děkuji..Jana, Praha
    p.s. Tvoje lasagne hned vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, já snídaně nedávám striktně paleo, jím ovoce a občas mléčné výrobky. Nejčastěji si připravuji vařená vejce s nějakou zeleninou, pak si je dělám míchaná nasladko, stačí, když rozmixuješ banán, 2 vejce a na pánvi opečeš na mírném ohni. Někdo z toho umí udělat i palačinky, to se mně nedaří, ale upéct se v troubě taky dají. Pak si mixuji banán s avokádem a kokosovým mlékem, přidám kakao a chia semínka, někdy bez avokáda. Jinak si dělám qaucamole a k němu mrkev, papriku, okurku na proužky. Teď mám doma zásobu jablek, tak si je osmahnu pokrájená nasucho v pánvi, pak dám ještě na pár minut zapéct do trouby. Zasypu nasekanými kešu, strouhaným kokosem a skořicí, je to dobrota. Nebo mixuji mrazené lesní ovoce s kokosovým mlékem, přimíchám chia a nechám do rána v lednici na snídani. Nebo se to dá jíst hned jako zdravější zmrzka. A ještě na poslední snídani jsem si vzpomněla. Vařím řepu doměkka, nakrájím na plátky, pokapu citronem, balzamikem, olivovým olejem, přidám kozí sýr a nasekané pekanové nebo vlašské ořechy :)

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images