High Tatras trip

7/09/2016


Mám tu pro vás malý report z Vysokých Tater, včetně fotek. Další najdete na mém Instagramu. Byla jsem tu poprvé, pokud nepočítám cestu s rodiči, když mi byly cca dva roky :D Jestli se sem teprve chystáte, možná se vám bude hodit pár tipů.

Jak se sem dopravit?
Cesta z Prahy vyjde kolem 6 hodin. To samé by vás čekalo RegioJetem z Prahy do Popradu. A musíte se ještě dopravit zubačkou do Štrbského plesa, kde jsme bydleli. My se vypravili autem, protože nás benzín vyšel levněji než vlak. Z Prahy se vydáte směr Olomouc a pak na Žilinu. Cestou se můžete kochat, pokud zrovna neřídíte. Na jedné straně se tyčí nízké Tatry a na druhé ty vysoké. Poslední půl hodinu už stoupáte k plesu. Občas se tu dělají zácpy od dalších nadšených turistů. 

Kde se ubytovat?
Bydleli jsme v hotelu Vila Pollar. Je to nejvýhodnější hotel v celém Štrbském plesu, noc vyje v přepočtu na 1600 Kč. Pokud ale chcete snídaně, připočítejte 5 Eur. Snídaně jsou bohaté ve formě švédských stolů a každý si vybere. U hotelu se dá parkovat, ke Kempinsky se dostanete za 5 minut a hned jste u plesa. Pokoje jsou útulné, teplá voda teče vždy a wiffi funguje na každém patře. Spíš ale na mobilu než na PC. Levnější ubytování seženete kdekoliv mimo Štrbské pleso, např. o pár km dál ve Starém Smokovci.

Kde se najíst?
My si nacpali pupky na hotelové snídani, pak se vydávali na túry a vraceli se až k večeru. S sebou jsme nosili lehké svačinky, když na nás přišel hlad, takže jsme se obešli bez obědů. Takové jerky, oříšky vás zasytí a ovoce nebo sladké zase dodá energii, když vám bude scházet. Večeřeli jsme buď ve Štrbském plese, tady doporučuju restauraci Furkotka, mají geniální žebra v medové marinádě, nebo hned naproti hotel Toliar. Tam jsem si zamilovala halušky a pirohy s bryndou. Jinak se najíte všude dobře. Doporučuju místní slovenské speciality, u těch se většinou neseknete, protože je tady umí.

Kam se podívat?
První den po příjezdu nám celý den pršelo. Ráno jsme se probudili do úplné mlhy. Když zrovna nepršelo, tak mrholilo. I přesto jsme se vydali na túru po žluté trase k vodopádům Skok a odsud až k Bystré lávce přes hřebeny zpět ke Štrbskému plesu. Zdolala jsem svých 2300 m.n. Tahle trasa není pro každého, poslední úsek pod hřebeny je dost nebezpečný. Sápete se přes úseky, kde je ještě sníh a po dešti si nejste zrovna jisti stabilitou. Stejně tak, když se škrábete po řetězech a prolézáte přes průsmyk ve skále, to už vás jistota zcela opustí. Teda aspoň mě :D Když to ale překonáte, dolů už se dá sejít v pohodě.
Druhý den jsme se vydali na Popradské pleso, u kterého jsme byli cca za 2 hodinky. Odsud jsme pokračovali na Hincovo pleso, které patří mezi nejvýše položené pleso v Tatrách, kde najdete ještě ryby. A fakt tam plavou. Ten výhled na pahorky okolo, leckde ještě zasněžené v kontrastu s lučním kvítím a křišťálově čistou vodou je jako z pohádky.
Pořád jsme neměli dost, tak jsme si se známými udělali výlet do Starého Smokovce. Odsud vede lanovka na Hrebienok. Za chvilku jste u vodopádů a odsud pokračujete po trase až k Téryho chatě. Byla to v porovnání se všemi výšlapy nejpříjemnější cesta, kterou zvlánou ujít i děti. Žádné nebezpečné úseky, nejvyšší stoupání před chatou se dá zdolat bez větších potíží. Nahoře si můžete dát Kofolu a něco na zub.
Čtvrtý den jsme se neváleli. Nohy to celkem dávaly, tak jsme se vydali k Jámskému plesu a odsud pod Kriváň. Trasa se dá vcelku zdolat. Stoupání je postupné, my nakonec skončili pod vrškem. Můžete se vydat až k vrcholu, ale jsou tu nebezpečné úseky, které jsme nechtěli riskovat. Vydali jsem se zpátky druhou stranou až ke Třem studničkám a odsud 10 km trasou v dolinách do Štrbského plesa. Trasa vyjde cca na 26 km, takže si můžete dát zaslouženou večeři :)

Na co se připravit?
Už vím, proč si Slováci z našich hor dělají srandu. Ve srovnání s Tatrami máme doma opravdu kopce. Bydleli jsme v nějakých 1300 m. Jestli jste zvyklí chodit po našich horách, tady si máknete. Vrcholky jdete po samých kamenech, zapomeňte na vyšlapané cestičky v trávě. Navíc tu pěkně fouká a někdy se vám budou hodit i ruce. 
Potřebujete kvalitní boty do hor, nejlépe nepromokavé. Mění se tu počasí, nám sice pršelo jednou, ale nahoře se brodíte klidně i bahnem nebo potůčky horské vody, která si to špacíruje mezi kameny. K nim si přibalte i jedny ponožky navíc, když si promočíte nebo propotíte boty. Pláštěnka je must have, zabalte ji na každou túru. Přibalte do batohu i sluneční brýle, opalovák a repelent. Hůlky nejsou jen pro staříky, při sešlapu dolů za ně budete rádi a nezničíte si kolena. Pokud vás zabolí občas kolena jako mě, doporučuju i kompresní pásy, které dodají oporu a šetří šlachy. Čaj do termosky nebo tradiční Tatratea nahoře taky oceníte, stejně jako magnesium v šumivých tabletách proti křečím. Večer se promasírujte starou dobrou Alpou nebo koňskou mastí. Ráno se vám uleví a pokud ne, na každém hotelu tu nabízí masáže nebo nějaký wellness. Já si ji dopřála až po příjezdu domů a cítím se fajn :)

Tatry jsem si hned o začátku zamilovala. Už jen ten výhled z našeho pokoje byl dokonalý. Žasla nad velikostí hřebenů a nekonečnými scenériemi za jasného počasí. Můj obdiv mají hlavně kvůli tomu, že Tatry nejsou pro každého. Jsou tu více trasy pro zkušenější a zdolat hřebeny je někdy už spíše pro horolezce. Tenhle film si pusťte, možná budete mít z Tater stejný pocit.

Budu ráda za tipy, kde se ubytovat nebo túrovat příště :) 



You Might Also Like

7 komentářů

  1. Pěkné....jen drobná oprava...bydlet v 1300m.n.m. není výš než Sněžka....-) ta má 1603 m.n.m .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, máš pravdu, jen mi to stejně přijde ve srovnání s Tatrami jako kopec. Pokaždé jsme zdolali nějakou 2000 výšku. Ztaímco na Sněžce si za 2 hoďky na vrcholu, tady se škrábeš 2krát dýl :D

      Vymazat
    2. Tak o tom žádná :-) Na plese jsem byl týden před Tebou, mám slezené už všechny dostupné vrcholy. Pokud mohu poradit, naprosto úžasný je okruh Malou Studenou dolinou, Priečne Sedlo a Velkou Studenou dolinou zpět. V sedle je trocha řetězů, ale jinak pohoda. Na podzim se tam chystám znovu a koketuji s výšlapem na Gerlach (s horským vůdcem of course)

      Vymazat
  2. tyyyjo uplne jsi me navnadila na vylet do Tater! :) uz jsem tam teda byla a vim ze to mnohdy neni sranda, zdolavali jsme i ty nejtezsi trasy a spali pod stanem. tentokrat bych to pojala trochu relaxacneji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pod stanem??? To by mě asi nikdo nedostal, zlatá sprcha na hotelu o těch výšlapech. Ale máš obdiv. Měli jste nějakou speciální výbavu?

      Vymazat
  3. Wow to je nádhera!! :) Být bezdětná, tak jedu hned :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkej, víš kolik tam bylo rodin s dětmi? Taťkové je nosili v krosnách pro děcka nebo měli nosítka, šlo to i s nimi. Nízké Tatry jsou pro chození ještě příjemnější. Určitě bych vyrazila, pokud to jde :) Léto je na horách pro mě stejně nejkrásnější...

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images