Social life

11/14/2016


Čas od času se zase zamýšlím nad mým social online světem. Dost se za tu dobu, co se v něm pohybuju, změnil. A někdy se zastavím, vrátím se opět nohama na zem a jen se tiše divím.

Všude se na nás chrlí dokonalé outfity bloggerek, vymazlené byty, nastylované obědy, kafe v kavárnách, momentky, apod. Je to všechno jen opar s růžovými brýlemi. Všechny tyhle vizuálně lahodící obrazy jsou ve skutečnosti dobře propracované strategie. A na koho? Na nás followery. Proč? Protože fungují. Řekněte si sami, která fotka vás na první pohled zaujme. A svačina v pytlíku to určitě nebude. A tak zdržujeme jídlo v restauracích, dokud nám všechno nedonesou najednou, stoupneme si, zvěčníme to, postneme na IG a pak si vychutnáme konečně tu studenou polévku :D Ale co bychom pro své followers neudělali, že... :D Je to tvrdá dřina a obětování. 

Ne, vážně. Je to hlavně žrout času. To mi dá za pravdu každá bloggerka. Za každým outfitem je dopoledne strávené v koupelně a sehrání plánu jak pro bitevní akci. Je potřeba sladit můj čas s jeho, k tomu musí vyjít počasí, jeho nálada a hlavně si nesmíte zapomenout druhou baterku do foťáku, že?. Jo, i takové maličkosti se stávají. Nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. A focení dalších věcí pro jiné články vám taky zabere nějakou tu hodinu, to nemluvím ani o samotném obsahu. Ještěže jsou muži tak trpěliví.

A co z toho máme? O tom dost často přemýšlím. Blog je pro mě místem sebevyjádření, kde můžu dávat obsah, jaký se líbí mě. Instagram je zase hodně vizuální. Jsem srdcem estét, a tak mě hezké fotky lákají. Je neskutečnou inspirací. Nemusím projíždět stovky blogů, webů najednou. Mám tu tipy na místa, restaurace, vysněné lokace nebo shopping list (v mém případě spíš wishlist). Vím, co se nosí a co bude časem zase trend. A jsem v kontaktu s komunitou, to mě baví. A co spolupráce? Ty pro mě nikdy nebyly hlavním motivem bloggování. Jsou fajn, když jsou se značkami, ke kterým máte nějakou vazbu a jsou vám blízké. Ale nesmí se stát hlavním zdrojem obsahu. To je taky jeden z posledních trendů, který pozoruju. Až mě začíná štvát, když vidím na několika blozích najednou ten samý článek na ten stejný produkt, nebo akci. Jo, reklama světu vládne a my ovečky slušně konzumujeme...jde ale o to, jak kvalitně. 

Co mi poslední dobou chybí? Více kontaktu z čtenáři tady na blogu. A nepozoruji to jen u sebe. V mých začátcích blogů nebylo tolik jako teď. Čtenáři si vás rychle našli a taky se častěji vraceli. Reagovali, psali a komentovali, dotazovali se. Dneska je to všechno jiné. Dneska frčí videa na YT a náctiletí točí o tom, jaký mají život a denodenní zážitky. OK, je to taky forma seberealizace. Ale pro mě to nemá moc přidanou hodnotu. Kapesné od maminky a dětský pokojík mě nevytrhnou. Jsem prostě jiná generace. Bavilo by mě maximálně točit video návody na nějaké DIY projekty. Kde na to ale mám ukrást další čas! Nejsem full time blogger.

Blogerky, které se mnou začínaly se jaksi ztrácí v tom mixu a hromadě jiných, které už ale podle mě nemají formu ani obsah. A ten pro mě vždy byl nejdůležitější. Nerozumím tomu, že hůře vypadající blogy, včetně fotek si získají více čtenářů, než opečovávaný blog někoho, kdo si na tom dal fakt záležet. Nerozumím tomu, že videa o každé hodině dne někoho od vstávání, líčení, chození do školy, obědech, apod, můžou někoho pořád dokola bavit. To nevstáváme, nesnídáme a nechodíme do školy nebo do práce snad každý? Co je na tom sakra tak zajímavého? Já nejsem stalker, tak tenhle obsah přenechám dál.

Ale možná je to jen tím, že moje (naše) cílová skupina roste a řeší už jen rodiny, závazky a mají jiné povinnosti, tak jim nezbývá moc času koukat na blogy. Což mi přijde škoda. Ne kvůli mě, ale proto, že si myslím, že bloggování by nemělo být nějak věkově omezené. Online svět je pro každého. Ať už je vám patnáct nebo čtyřicet. Je to svět, kde si každý může najít to své. Já si ho našla a bavit mě to asi nepřestane nikdy. Jen je občas dobré vědět, že to baví stále i vás :)

PS: A tenhle outfit, taky trvalo nějakou dobu připravit. Styling v koupelně přes hodinu, výběr oblečení 5 minut. :D

 COS turtleneck, secondhand skirt, Rebecca Minkoff bag, Zara boots

You Might Also Like

23 komentářů

  1. Ja jsem chodim moc rada a na tvych clancich je videt ta prace. Ja uz bloguji mene prave kvuli tomu casu. Na IG mohu byt kdekoliv a dam tam fotku, kdy se vyfotim sama a ma prekvapivy ohlas (na blogu jsem schytala spis kritiku). Pak tam dam fotku za kterou je hodne casu a nic moc...

    Rekla bych, ze blogy uz moc nefrci...proste mam takovy pocit. No a s tou reklamou. Ja jsem treba ted podporila rtenky Revlon, protoze mne moc bavi setkani s dalsimi blogerkami. Mame neco spolecneho a to ze je to vlastne i reklama na produkt je pro mne druhorade...aspon mam co hezkeho a kvalitniho fotit a sdilet. Opravdu mi nejde o rtenku "zadarmo" Ja si mohu koupit, jakou chci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám s těmi spoluprácemi stejné. Když spolupracuji s nějakou značkou, tak je to většinou případ, kdy jsem ji znala a používala už předtím a mám k ní nějaký vztah. Teď mě akorát mrzí, že spousta blogů není o ničem jiném, než právě o tom. Postují produkty, fotky z promo akcí a testují služby. Přijdu si pak jako na stránkách Slevomatu, když blogger nemá mimo to žádný svůj osobní obsah. Proto čtu ráda cestovatelské blogy...

      Vymazat
  2. Baví!:-)Tohle je jeden z mála blogů, který ještě sleduji od začátku, co jsem svět blogování objevila. Tvé články mají hlavu a patu a vždy zde najdu něco inspirativního. Držím palce do dalšího psaní, focení a tvoření a i sobě přeji, aby Tě to nepřestalo bavit:-) Děkuji! Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dančo, moc děkuju. To je pro mě i závazek v tom pokračovat dál, že to má smysl. Díky :)

      Vymazat
  3. Ja ťa sledujem vážne odkedy sledujem nejaké blogy a priznám sa, že tvoj blog je asi jediný kde otvorím každý príspevok. Je pravda, že častejšie sa pozriem na instagram, ale tvoj blog mám naozaj rada. Je jedinečný. Myslím, že si naozaj inteligentná a šikovná, kreatívna a krásna a rada sa vraciam k tvojim článkom, fotkám. Ja som napríklad skôr z tých tichých sledovateľov, čo nepíšu často komentáre, nelajkujú, ale skôr čítajú, inšpirujú sa, aj keď chápem, že tá spätná väzba je pre pisateľa blogu dôležitá. Prajem Ti krásny deň :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě bavíš právě proto, že je u Tebe vudět ta práce, co za tím je. Žádnej text odbydeš a pokaždý se snažíš, aby si v tom mohl někdo něco najít. Za mě fakt super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky, Domi. Mně prostě baví všechny blogy, které jsou něčím své, něčím osobní. Kde můžu nahlédnout pod pokličku a ne jen vidět to pozlátko na povrchu. Proto se snažím to samé promítnout sem a jsem ráda, že to baví i další :)

      Vymazat
  5. - svata pravda!
    zaplat panbuh, ze jsem neandrtalec bez internetu v mobilu. pri pohledu na cumaky prilepeny na ajfounech si pripadam svobodnejsi :D

    u tebe najdu pokazdy maximalni uspokojeni - potesim oko, ponevadz jsi prekrasna holka, ktera je bystra, nad veci, umi vyhrnout rukavy a pustit se do prace

    zkratka bavis a bavit neprestanes ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, tak aspoň nejsem sám, kdo nemá internet v telefonu :))

      Vymazat
    2. Začnu se červenat :D
      A závidím, že dokážete být bez netu. Já si hlídám data, tak na to nevisím pořád :D

      Vymazat
  6. Ja sem chodim taky rada ;)...sice moc uz nekomentuju, ale sve stalice ctu..

    OdpovědětVymazat
  7. Článek mluvící mi z duše.
    Pravdou je, že spíše stalkuju tvůj IG a články čtu v MHD cestou domů přes Bloglovin', kde bych ocenila nějaké okénko přímo pro komentáře a ne se proklikat na webové stránky, přihlásit se, napsat komentář atd. je to zdlouhavý proces a ne vždy se mi chce jej absolvovat. Každopádně každý článek čtu, i když mojí zpětnou vazbu máš pouze v podobě srdíčka na IG. ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, to mi došlo až teď a máš pravdu. Já to vlastně dělám stejně. Málo kdy se dostanu k napsání komentáře, i když chci, protože své oblíbené blogy sleduju hlavně v telefonu :) A děkuju za podporu, toho si vážím.

      Vymazat
  8. Tohle mě baví, napsala jsi to krásně a hlavně popravdě. Blogování už dávno není tím, co bývalo, ale to je vývoj, to je jasný! Followers se dají jednoduše koupit, viz třeba aktuální blogerka roku kde mi chybí fakt zásadní blogy a místo toho tam jsou slečny, které, po projití jejich blogů, nechápu, jak se tam dostali :)) a že to vyžaduje čas a trpělivost, to ti musí dát za pravdu snad každý bloger :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, je to tak jednoduché, ale strašně prázdné a když se pak zakládají skupiny typu Elite Bloggers apod. , tak to na ostatní může působit jako jediné motivace pro blogování. Každý chce pak dosáhnout na to, co mají ostatní, ale nechápe, že je potřeba nějaký poutavý obsah, něco navíc, co chci předat. Koupení fanoušci to nezachrání...

      Vymazat
  9. Taky Tvůj blog mám moc ráda. Je to jeden z prvních blogů, který jsem začala sledovat a pořád se na něj vracím. Tvůj styl je opravdu osobitý - něco bych si na sebe asi nevzala, ale o tom to je, inspirovat se a přizpůsobovat si to svému vlastnímu stylu. Což z tvých outfit postů jde skvěle. Je totiž vidět, že tvůj outfit má myšlenku, že to nejsou jen halabala zkombinované kousky. To mě na tom baví.
    Mám moc ráda taky receptové a beuaty příspěvky. Prostě Tvůj blog je jeden z mála, které jsem vydržela sledovat takhle dlouho právě kvůli kvalitnímu obsahu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Markét, udělala jsi mi radost. Budu se snažit,aby tě to tady bavilo i nadále...jen kdyby na to bylo více času :D

      Vymazat
  10. Tvůj blog mám moc ráda právě proto, že bloguješ dlouho a hlavně že tě to baví - a je to na tom vidět. Máš obsah, krásné fotky, jsi zajímavá a hlavně hrozně milá a stejně mi nejde do hlavy, jak je možné, že tě nesleduje víc lidí. Ráda s tebou spolupracuji proto, že si vybíráš, o čem na svém blogu napíšeš. Článek jsi napsala velmi trefně. Jani jen tak dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Marti, tohle je to, co mě baví. S tím sledováním to je ak, že pokud neděláš masovku, tzn. oblíbený obsah, který ale většinou není moc originální, tak to nemá takový efekt. Já to ale raději budu dělat po svém, tak jak to cítím. Než se zalíbit lacině všem...

      Vymazat
  11. Tvůj blog mám ráda, líbí se mi jak si dokážeš cokoliv chceš ušít, takže tvé oblečení má vždycky kus tebe. Články čtu všechny, ale ne vždy mám sílu připojit komentář ;)

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images