Style inspiration

2/08/2017


Mám krizi šatníku. Zažili jste někdy podobný pocit? Už nevím, co bych si na sebe oblékla, protože mi všechny ty kusy oblečení přijdou najednou tak fádní a obyčejné, naprosto bez nápadu. Nebaví mě chodit do obchodů a hledat to, co tam stejně nenajdu. Mám abstinenční příznaky a potřebuju stylovou injekci. Nemám teď ani čas na šití vysněných kousků a tak jen sním při pohledu na mé stylové ikony.

Už delší dobu se proto zamýšlím nad jedním tématem. Proč u nás móda obecně není inspirativní? A jelikož se stále řadím mezi fashion bloggery, tak to vezmu z pohledu bloggerů. Když si vezmu, které blogy mě opravdu inspirují, jsou zajímavé, mají svůj rukopis a jsou originální, budou to převážně jen ty zahraniční. Žasnu nad kombinacemi, materiály, zpracováním, úžasnými doplňky a jejich sebejistotou, když v takovém outfitu kráčí městem. Ptám se sama sebe (a i vás), proč něco takového nemůže existovat u nás? Myslím si, že rozhodně může. Ale teď k těm menším či větším překážkám...

Finance
Stylová móda něco stojí, designérské kousky nejsou zadarmo a kvalitní materiály mají svou hodnotu. Když si srovnáme platovou úroveň u nás a v zahraničí, nemůžeme se divit, že si návrhářský model nekupujeme každý měsíc, ale musíme na něj šetřit celý rok. Nespravedlivé..? 

Malý výběr
Kdo kdy byl v USA, nebo v Londýně a procházel obchodními třídami nebo stylovými místními obchůdky s autorskou módou, žasnul nad výběrem. V Zahraničí je nespočet značek, těch o kterých jsme ani neslyšeli a o kterých si tady můžeme jen zdát. Bohužel čím menší značka, tím menší pravděpodobnost, že k nám do ČR zasílají. A přeposílací služby celou akci dost prodražují. Ne všechno jsme navíc ochotni objednávat bez vyzkoušení. 

Nedostatek materiálů
Když už nechcete nakupovat v konfekci, která vás nudí, můžete si třeba najít šikovnou krejčovou nebo si nechat ušít něco na zakázku u mladých návrhářů. Nastává ale problém, kde najít skvělé a kvalitní materiály. Moc dobře vím, že to není nic lehkého a že u nás je tak děsně malý výběr v látkách, ale i galanterii, oděvních doplňcích, zipech a veškerém dalším zboží. Jsme maličká země a tohle bude asi ještě dlouho trvat, než se nějak srovnáme a doženeme to. Ještě, že na tu galanterii exituje Etsy, ale objednávat látky online, to je třeba pro mě velký risk. Neosaháte si to. Návrháři mají sice své dodavatele, ale buď musíte počítat s omezeným výběrem nebo vyšší cenou. A jsme zase u té první překážky...

Nedostatek zajímavých spoluprací
Nejsou tu vybudované spolupráce. Zatímco v zahraničí bloggeři velmi silně spolupracují se značkami a designéry, u nás tomu tak není. Existují komerční spolupráce s různými eshopy, ale za mě tyhle brandy nenabízí nic originálního. Když pak vidím, že bloggerky nosí značky z daných obchodů, nepůsobí to na mě nejlíp. Jsou to věci, které by si skutečně samy koupily? Je to jejich vlastní styl nebo prostě dodržují pravidla spolupráce? A kdyby si mohly vybrat cokoliv na sebe, oblékaly by se stejně? Přitom je tu dost méně známých jmen, značek a autorů kreativní tvorby, kteří mají na svědomí originální módu. Jen je potřeba je najít, objevit, zajímat se o ně a vyjít jim vstříc s oboustranně výhodnou nabídkou. Znáte nějakého českého bloggera, který se neobléká mainstreamově? Dejte mi tip, koho u nás sledovat. Budu za to ráda. Třeba mě to přesvědčí, že to u nás není tak hrozné.

Chybí nám odvaha
Vážně. Znám to na sobě. Když přemýšlím, co si na sebe vzít do práce, raději sáhnu po něčem obyčejném, co nevzbuzuje moc pozornosti. To je ale škoda, proč se někomu přizpůsobovat, když nám nikdo nestaví hranice toho, jak se v módě vyjádřit. Nikdo nám nezakazuje nosit originální věci, střelené boty, zajímavé doplňky a hrát si detaily, vrstvením. Kdybych neblogovala, byla bych v módě asi o hodně konzervativnější. Díky tomu ale neustále nacházím inspiraci a samo mě to pohání věci zkoušet. Co ale ostatní, kteří s módou nejsou tolik ve styku? Kde mají vzít odvahu, když se na ně okolí kvůli oblečení dívá skrz prsty. Proč je u nás tak časté to hodnocení a komentování ostatních. Buďme sami sebou, v módě, v čemkoliv si děláme. Nebuďme zaprdění a přestaňme se bát. Zapomeňte na to, co tomu budou říkat ostatní. Vždycky si vzpomenu na Londýnské ulice, kde se míchá jeden styl s druhým a všichni jsou v pohodě. Nikdo se nad nikým nepozastavuje. Lidé na ulici vám bez osytchu pochválí outfit a ještě se na vás usmějí. Proč taková uvolněnost není i u nás..?

Nechci smutnit. Vím, že tyhle věci jdou změnit. A je to jen na nás samotných. Třeba až půjdete příště kolem HM a Zary, vyhnete se jim obloukem a zamíříte to do Míšenské nebo kamkoliv jinam, kde objevíte originální módu. Budete mít radost z kousku, kterého existuje jen pár kusů. Potěší vás, že podporujete místní tvorbu. Objevíte kouzlo šití nebo najdete krejčovství, které drží současný styl. A hlavně se přestaneme bát, protože móda je hra a bez smyslu pro humor a originalitu je to jen pouhá uniforma. 

Mám v hlavě projekt, jak té originalitě více pomoci, protože mi to není jedno. A to nemusím zrovna pracovat v módním průmyslu nebo magazínu. O to co nosíme a co tím navenek vyjadřujeme, se můžeme starat, i když nejsme z oboru, bez povrchního úmyslu. Někomu to celé právě tak může přijít. Souhlasím. Když bezhlavě nakupuji v konfekci každý týden a podporuji tím gigantické nadnárodní značky, které dělají vše proto, aby je výroba stála zlomek z prodejní ceny, tak ano. To je přesně ten povrchní způsob vnímání módního průmyslu, kterému se chci konečně vyhnout. Až se po těch řádcích stydím napsat, co mám na sobě. Ale je to pro mě nakopnutí tím správným směrem. Kdo do toho jde se mnou..?

Zara jumper and boots, Lindex shirt dress, HM scraf, Gucci bag
Ph. by Anička ( https://www.facebook.com/beastsportfashion)

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Lidi chtějí sledovat hlavně nositelnou módu, nejvíc je zajímají hlavně džíny a svetr, který si normálně vezmou do práce. Ne kimono, pantofle jakoby po dědovi a přes to všechno ještě neoprenovou mikinu až na zem. Proto jsou u nás třeba A Cup of style tak populární, a nic proti nim, mám holky ráda :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jsem tou originalitou taky nemyslela. To se hodí třeba jen když je fashion week. Ale vždycky se to dá uchopit a nosit podle situace. Jen jde o to, že pořád místo toho nosíme tu obyčejnou konfekci a nic, co by aspoň trochu ukázalo něco víc.

      Vymazat
  2. Souhlasím s Karolínou. Navíc je to podle mě dáno tím, že většinu českých "módních blogů" vedou mladé holky 20+ (tzn. moda ve stylu co dostanu od HM, CA a Zootu) a sledují je převážně pubescentky :). Opět, nic proti A Cup of Style, ale u těch žena 30+ pracující v kanceláři opravdu hledat inspiraci nebude...Sama jsem v této kategorii :), a v ČR mě opravdu nenapadá téměř žádný inspirativní módní blog... pro mě max. ty a Škola stylu (Alena Šafratová a Alex) ;). T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, si mě potěšila. Já u mladších bloggerek hledám inspiraci jen v zahraničí, ale tam to vážně není o věku. Dobře se obléct umí jak náctileté, tak ženy po třicítce. A to souvisí s odvahou, povahou lidí, možnostmi a nastavením spolupráci. Mix tohohle všeho umožňuje tu originalitu probouzet. U nás nic moc takového nevidím, jsme bohužel vždy o pár let dozadu. tak se těším, že se jednou dočkám :)

      Vymazat
  3. Bydlim v mensim meste a reknu ti jsou to od lidi pohledy a to si myslim, ze ponco, kozisky se nosily a nosit budou. Ted v zime to jsou takove reci, co to je? To je kozich?
    Vetsinou lidi nosi po meste bundy.
    Slusi ti to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kašli na řeči okolo a nos si, co chceš. Když se s tím popereš, tvoje sebevědomí ti poděkuje. A kdo ví, třeba díky tomuhle poznání nebudeš mít strach oslovit muže, získat novou práci, říct si o zvýšení platu apod. To na sebe všechno navazuje. A nikdy to není o tom, jestli jsi extrovert nebo introvert. Sebevědomí a odvahu si může vypěstovat každý. Tak jim to tam u vás klidně ukaž :)

      Vymazat
  4. Mě strašně baví tahle slečna http://annastranska.blogspot.cz/. Jinak nikoho nesleduju. Přijde mi to všechno úplně stejné, jak přes kopírák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, Aničku znám, na svůj mladičký věk je hodně akční a díky tomu se nebojí ukázat i něco odlišného. Myslím, že o ní ještě hodně uslyšíme a že přijde do budoucna s něčím velkým :)

      Vymazat
  5. Ono to je hlavne o ľuďoch a ich vnímaní oblečenia ako takého. Pretože i z konfekcíí sa dá spraviť outfit hodný ulíc a i tu sa dá (najmä v zľavách) nakúpiť tak, že by to boli outfity na prvé stránky. Tu ide o to, že odkedy bývam v Prahe, asi som ešte nestretla človeka čo by sa s obliekaním rád hral, všetci sú strašne konzervatívni, uprednostňujú športové oblečenie a skoro vôbec neriešia, čo na seba. Keď ma videli v práci kolegyne s veľkým štrasovým náhrdelníkom, to len začali reči..aký je pekný...ale ako oni by ho nevedeli nosiť a samé záporné veci..odpovedala som, že nieje to nič ťažké, len si ho treba zapnúť okolo krku a hotovo..je mi ľuto, že ešte aj v roku 2017 je pre ludi prijatelnejsie nosit športove tričko s jeanmi a nehodiacou sa kabelkou ako zamyslieť sa nad tým, čo si naozaj chcem obliecť, nemyslieť pri tom na to, čo si o mne pomyslí cudzí človek v tramvaji, ktorého už nikdy neuvidím, a len si užívať dobrého pocitu z toho, že sa mi páči to, čo mám na sebe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatá pravda. A čím zakorzevovanější budeme v módě, tím větší strašpytlové jsme i v jiných věcech. Bojíme se prosadit, o cokoliv říct, máme malé sebevědomí. A přitom ta móda nám to může ve spoustě věcech usnadnit.

      Vymazat
  6. Já to čtu ze všech stran, že Češi jsou hrozně konzervativní zákazníci, že kupují jen Šumavu a že za oblečení málo utrácí. Přitom je to celkem naopak, je poměrně drahé se obléknout nudně, podle posledních trendů a poměrně levné vypadat jinak. Prvním krokem k jinakosti jsou podle mě určitě návštěvy sekáče, dalším pak pořádání nebo navštěvování výměn oblečení (a někteří se postupně naučí i šít, přešívat).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebát se experimentovat, nechat se inspirovat a najít tu svou stránku. Protože mám pocit, že spousta lidí při tom vůbec nemyslí na sebe. kdo jsem, kým jsem, kým chci být, co je mi blízké a co tím chci ukázat, vyjádřili. Kdyby se zamýšleli nad sebou, možná by se taky jednou zastavily a zjistili, kdo jsou. Pak už není tak těžké být individuální, kreativní a ne uniformní. Móda mě má vystihovat, jenže podle toho co vidím v ulicích, jsme asi národ šedých myšek.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images