DIY bum bag

11/27/2017


Máte rádi ledvinky? Jestli jste jim tuhle zimu propadli jako já a máte doma šicí stroj, čas a trochu potřebné zručnosti, můžete se do jedné takové pustit sami doma. Mně výroba zabrala jeden večer. Není to úplně postup pro začátečníky, protože je potřeba umět všít zip a vytvarovat tvar. Když se ale na první pokus povedla mě, tak myslím, že ji zvládnete taky. 

Co budete potřebovat na výrobu:

  • pevný a silnější satém, ideální na plášť, musí držet tvar a nevytahovat se
  • jeden zip na velkou vnitřní kapsu, druhý na malou kapsičku v zadní části
  • popruh, který se používá na batohy
  • plastovou výztuhu (kulatý tunýlek, co se používá na vyztužení tašek a batohů
  • nažehlovací plátno (drží tvar lépe než klasický vlizelín)
  • kousek látky na podšívku malé kapsy (pokud ji budete chtít dělat)
  • šikmé saténové proužky na začištěný vnitřních švů ledvinky
  • plastovou sponu na zapínání
  • nůžky, niť, špendlíky a stehovku (bez té se moc neobejdete)
Pokud jste se vybavili vším výše popsaným, můžeme začít :)

1) Je potřeba získat tvar na ledvinku. Ideálně z nějaké starší. Já si díly podle jedné předkleslila na střihový papír. Dá se to ale odhadnout i od oka. Jak vidíte, je jeden zadní díl s průstřihem, ten je na malou zadní kapsičku. Pak jeden nejmenší horní díl s obloukem a rovnou stranou. A poslední přední díl, který je nejdelší a v naznačené části se nahoře všívá zip. Jednoduše se vám musí všude shodovat délky stran. Když tohle dáte, máte střih připravený. 

Já jsem si podle střihu vystřihla z nažehlovacího plátna všechny tři díly. Přesně podle tvaru. Tam, kde je průstřih na kapsu, tak jsem si předkreslila její tvar. Délka je podle zipu, který na kapsu máte.



2) Vystřižené nažehlovací díly jsem pomocí žehličky nažehlila na satén. Tzn. na rub látky. Saténové díly se všechny stříhají dvakrát, abyste měli hezký i vnitřek ledvinky. A stříhají se se záložkou na šití. To je ten 1?5 až 2 cm navíc, co tam necháte po celém obvodu, abyste to měli za co přišívat a chytat. Výztuha by však měla stačit být jen na jednu vrstvu. Zkoušela jsem nažehlit i nadvakrát a už to působilo až moc bednovitým dojmem. 

Na fotce vidíte předkreslený tvar zadní kapsičky na drobnosti. pokud jí nechcete dělat, přeskočte rovnou na krok 12. Pro ty co nikdy nedělali žádnou kapsu se zipem, to bude dost úspora práce.


3) Pokud si na kapsu troufnete, prostřihněte si její tvar přesně podle vyznačených linií v kroku dva. pomocí žehličky si všechny záložky i růžky zahněte do rubu. Díky výztuze to bude hezky držet tvar.


4) Z lícu si stejně jako je na fotce přišpendlete zip, ten si pak i přišijte dočasně stehovkou. Bude se vám při šití snadněji pracovat.


5) Než přijde na řadu všívání zipu, je potřeba přidat podšívku kapsy. Ta je ze dvou obdélníků. Horní strany jsou o něco delší než je šířka otvoru na kapsu. Přiložte první díl podšívky k vyšší linii kapsy. ta co je více nahoře a nastehujte přesně v místě, kde budete z lícu zip prošívat na stroji. Ty krátké strany zatím nechte být. 


6) Na stroji pak jednoduše prošijte z lícu delší stranu kapsičky. prošíváte vrchní látku, pod ní je přistehovaný zip a vespod máte díl podšívky na vnitřní kapsu.


7) Teď přijde na řadu druhá část podšívky na kapsu. Tu vrchní si zahněte ven, abyste si tu spodní mohli přistehovat přesně tak, jak je na fotce. Musíte si představit, že když do pasy sáhnete, tak švy podšívky jsou hezky skryté z rubu. Pak na stroji prošijete i druhou delší stranu otvoru kapsy. zase prošíváte vrchní látku, pod ní zip a vespod podšívku. Ale jen tu jednu spodní.


8) Mělo by vám nakonec vzniknou tohle. Zip je uprostřed a podšívky můžete zažehlit do stran. Ještě než budete zašívat ty nejkratší strany otvoru kapsy, shrnete podšívku směrem dolů od zipu. Obě.


9) V tomhle bodě zašíváte růžky otvoru kapsy společně s podšívku. Tzn. obě vrstvy podšívky jsou na sobě. Sešíváte vrchní látku, pod ní konec zipu a oba díly podšívky.


10) Teď máte celý otvor kapsičky obšitý strojem. Ještě zbývá sešít podšívku ze všech stran, abyste tak vytvořili kapsu. Já začínám bočními švy.


11) Pak si kapsu sestřihnu podle dílu, aby podšívka nepřečuhovala a prošiju i spodní stranu. A máte tak hotovou kapsičku na drobnosti. Kdybyste v těchto bodech něčemu nerozuměli, pište mi do komentářů.


12) Teď přijde na řadu dlouhý zip. Je potřeba ho všít do předního dílu ledvinky. To je je ta nejširší část. Je to podobné trochu jako s malou kapsou. Zastřihnu si otvor na zip do růžků. Žehličkou si sežehlím záševky do rubu.


13) Přiložím z líce zip do otvoru, zašpendlím, tak jak je na fotce a přistehuju.


14) Teď postup opakuju na druhé polovině toho stejného dílu ledvinky. Zastřihnu do růžků, zažehlím otvor na zip a pak přiložím zrcadlově k tomu prvnímu. Tzn. zip bude mezi díly a otvor bude na sebe přesně pasovat. Zašpendlím a ještě sestehuju oba díly k sobě. Teď můžu zip prošít po celé délce včetně těch krátkých stran.


15) přichází na řadu nejmenší díl ledvinky. Když mrknete zpátky na první fotku, je vidět, že je po oblouku taková tenká výztuha. Je to plastová trubička, která se používá jako výztuha do všech tašek, kabelek i batohů. Pokud ji v galanterii neseženete, zkuste doma vyštrachat cokoliv podobného, co trochu drží tvar a dalo by se použít. Trubičku obalíte proužkem látky, prošijete těsně na stroji a pak přišpendlíte k obloukové části dílu ledvinky. Pokud to půjde, prošijte na stroji. Tunýlek bude držet přesně na místě a vytvaruje vám tak ledvinku.


16) Máte hotový zadní a vrchní díl. Můžete je  sestehovat tak, jak to ukazuje fotka a sešít k sobě.


17) Ukázka, jak to má po sešití vypadat z líce. Pěkné, ne..?


18) Teď přiložte i zadní díl, to je ten s kapsičkou. Zip kapsičky bude teď schovaný vevnitř. Sestehuju celý tvar a prošiju přesně v linii.


19) Tady trochu z blízka, abyste viděli, jak to vypadá prošité. Nůžkami sestřihnu ledvinku po celém obvodu na 1 cm max.


20) Aby byly vnitřní švy hezky začištěné a nepáraly se, použila jsem šikmý saténový proužek, který jsem si přistěhovala přes šev. Tím ho obalíte. Pak už stačilo v kraji prošít na stroji. Ty krátké strany nemusíte začišťovat. V tom místě se stejně bude z líce přišívat popruh.


21) Teď si ledvinku opatrně otočte do lícu a hezky si vytvarujte pomocí vařečky růžky. Na ně přijde popruh. Přišívá se k ledvince do čtverce tak, že okraj podehnete a schováte. To samé i na druhé straně. Já je mám dlouhé tak, že jedna strana popruhu je kratší a druhá delší. 


22) Na druhé okraje jsem přišila části spony. Zase tak jak je vidět na fotce. Na delší část popruhu jsem si vyrobila i poutko, aby se mi popruh neodchlipoval. Celková délka popruhu je na vás. Já ho mám dlouhý tak, aby se dala nosit jak přes rameno, tak i kolem pasu.


23) Hotovo. Líbí se vám? A co postup? Troufli byste si na ni doma taky? Dole vidíte už takový malý sneak peek z jednoho outfitu, ke kterému jsem si ledvinku vzala. Ta barva se mi skvěle hodí. Určitě ji uvídíte ještě víckrát. Co jsem si ale oblíbila nejvíc...že nemusím pořád házet ramenem, protože mi ledvinka nikam nepadá a že mám volné obě ruce. Ideální "kabelka" na nákupy. Chtěli byste na blog nějakou outfitovou inspiraci, jak ledvinky nosit jak na takový styling jít?



You Might Also Like

4 komentářů

  1. Miluju šicí návody. A tento je naprosto srozumitelný (konečně chápu, jak se šije ta vnitřní kapsička na drobnosti). Ledvinka se moc povedla a i v outfitu vypadá super. Můj styl to není, ale k tobě sedí parádně. Já si chtěla ušít batoh co se dá "přecvakat popruhama" na tašku, ale zájmu zachování duševního zdraví jsem si jej koupila u jedné moc šikovné paní. To ale neznamená, že se o něj do budoucna nepokusím sama ;) Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké a povedené! K tobě parádně ladí. Já si na ni netroufám - ani šít, ani nosit. Mám místo toho kabelku do pasu, kterou musím zase někdy brzy provětrat.

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím kde najdu střih na tuto ledvinku ??

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images