Copenhagen

12/20/2017


Když jsme přemýšleli, kam letos ještě vyrazit na víkend do ciziny, napadla nás Kodaň.
Aby ne, je to sem jen něco přes hodinu letu a letenky přes ČSA nebo Norwegian Airlines nevyjdou vůbec draze. A povím vám rovnou, Kodaň je láska na první pohled a hned po Budapešti je to moje nejoblíbenější město. To znamená jediné, že se sem rozhodně ještě vrátím. Prvně nás totiž neuvítalo moc hezké počasí, ale nemohli jsme se divit, když byl listopad. Já tu spíš už čekala sníh...


Ubytovali jsme se na dvě noci v CPH Studio hotelu. Je vzdálený jen 4 stanice metrem od letiště. Metrem, které je samo řiditelné a máte tak z přední části jedinečný výhled na trasu městem. Hotel mě nadchnul hned od začátku. Za recepcí najdete útulné posezení, ráno tu servírují bohaté snídaně a přes den mají denní nabídku jídla. 


Pokoje jsou malinké, ale útulné a mají rychlou wiffi, bez které se už neobejdeme. Navíc máte k dispocizi i mini kuchyňský kout, který můžete využít. My si tak jeden večer připravili výbornou večeři rovnou na hotelu. 


A ještě jednu věc musím příště prubnout...a to je tahle neskutečná terasa na střeše hotelu. Je z ní úžasný výhled do okolí a na moře. V létě tu budu pečená vařená.


První den jsme přiletěli dopoledne, hodili kufry na pokoj a půjčili si rovnou kola. Dánsko je země cyklistů. Je jich tu snad víc než aut. A ty stezky, to je jedna radost. Kéž by to jednou u nás vypadalo takhle. To bych do auta už po městě nemusela vůbec sednout. První zastávkou bylo turistické Nyhavn. Je to vodní kanál obklopený malebnými barevnými domky ze všech stran. Je tu dost rušno i v zimě, ale na fotky nenajdete hezčí místo.


Jen pár minut jízdy na kole a už jsme byli před PapirØen halou. Skvělý mix streetfoodu pod jednou střechou. Dopoledne tu nebylo ani moc lidí, ale padne večer a skoro tu není k hnutí a všude si vystojíte frontu na jídlo i na sezení. Má to ale neskutečnou atmosféru a asi budete mít problém vybrat si z takové nabídky kuchyň a jídel.


Jestli chcete zkusit něco tradičního, jděte do Smørrebrød. Je to bohatě obložený chléb, který se podává jako hlavní jídlo. Verze s masem i bez, se zeleninou a vším možným. Pro mě trochu drahá sranda, abych se z toho najedla.


Na asijská a thajská jídla mě ale užije. Tenhle talíř jsme zvládli ve dvou a oba jsme se tím skvěle zasytili.


Po obědě jsme se šli schovat před deštěm do botanické zahrady, která je vyhlášená. Na jaře tu musí být kouzelně. Zimní počasí je ale super na návštěvu vnitřních skleníků. Najdete tu neuvěřitelné množství rostlin a strávíte tu klidně dvě hodiny. Navíc se můžete vyfotit u těch krásných schodů. No, já jsem sem raději tu svou zmoklou hlavu nedávala :D


 I ten barevný podzim má něco do sebe. Jen škoda toho deště a zimy...


Brouzdali jsme chvíli i po obchodech. Pokud máte slušný rozpočet, určitě je v Kodani z čeho vybírat. Hlavní nákupní zóna je ulicí Stroget nebo bokem do Kronprisensgade, kde naleznete snad všechny obchody, od těch běžných značek až po ty luxusnější. A je tu i můj oblíbený &Other Stories, který má mega obří prostory. Vážně, tak dlouhý obchod jsem snad ještě nikdy neviděla :D


Navštivte třeba Moss Copenhagen, multibrandový Concept store NORR, obchodní dům Magasin du Nord, kde nechybí značky jako Acne Studios, Samsoe&Samsoe, Fillipa K, Hay nebo NoMess. Pokud jste na šperky, zajděte do Pilgrim. A pro všechny milovníky designu, v Kodani najdete velké množství obchodů s bytovými doplňky. Ještě to příště narvat do toho 8kilového kufru a budu nejšťastnější :D


Kola najdete na každém rohu. Doslova. Ty půjčovaná mají speciální zámečky, kde není potřeba používat řetěz. Stačí uzamknout klíčkem a zámek blokuje kolo, takže s ním jen tak někdo neodjedete. Jak jednoduché. Mám ale pocit, že u nás doma by to tak nefungovalo... 


Ten den jsme stihli ještě jednu atrakci a to zábavní park Tivoli. Nikdy mě to nelákalo do Disneylandu, ale tohle je naprosto něco jiného. Večer to má úplně kouzelnou atmosféru. Všude světýlka a vy si připadáte jako ve snu. Nevím, jak přes den, ale večer tu nenajdete otravné prodavače všeho možného, maskoty a další věci, které v zábavních parcích běžně mají a já je vyloženě nesnáším. Tady se můžete  v klidu třeba jen procházet a nasávat atmosféru, nebo si koupit lístek i se vstupy na atrakce. 


My jsme sem dorazili docela pozdě, tak jsme se jen kochali. A já musela u všeho zastavovat a fotila jak divá. Nešlo odolat. Každá atrakce byla nádherná. China town, horská dráha, vláček, řetízkáč, palác, vánoční stánky, mají tu i orangerii a divadlo. Navíc je tu spousta restaurací, takže tu můžete strávit klidně celý den.


Druhý den byl náš poslední v Kodani, a tak jsme si naplánovali návštěvu ještě několika míst.


Bez zastávky v stylové kavárně by to ale nešlo. V Cafe No. 11 se nám moc líbilo a to jsme šli jen náhodou okolo a chtěli si konečně zahřát zmrzlé ruce. Mají útulný interiér, skvělou kávu a ještě lepší dezerty. Že jsem na čokoládu vysazená, tak u mě vedl ten citronový chlebíček. A co víc, je to tady i dost fotogenické. To chápete, že..? :)


Dalším bodem byla zastávka u Malé mořské víly, která je jeden z must see bodů v Kodani. Je dost bokem od centra, pěšky docela dálka, ale my si trasu zkátili lodí, která tu funguje jako MHD. Za pár minut jsme byli na místě.


Co vám budu povídat, je to prostě jen socha. Je u ní spousta turistů, kteří si s ní chtějí vyfotit selfíčko. Ale když tu jste poprvé, proč sem nezajít. Jen si dávejte pozor na kluzké kameny, já tu na nich hodila skoro saltíčko :D


Kousek od hotelu jsme měli tuhle boží pláž. V zimě trochu studenou a větrnou, ale umíte si to představit v létě... To si sem vezmete deku, vínko a pozorujete ty nejkouzelnější západy slunce. V zimě tu ale můžete vyzkoušet jinou pecku. Na tom molu v dálce jsou sauny s výhledem na moře. v dálce vidíte dokonce most do švédského Malmö. A když je vám horko, vlezete si rovnou do studeného (ledového) moře. Sen. Já bych to v té kose nedala, ale v létě bych sem šla rovnou z letiště.


Než jsme se vrátili balit na hotel a povečeřet, vyrazili jsme ještě do Superkillen parku. Jestli tohle místo už někde na fotkách zahlédli, ano, najdete ho v Kodani. Je rozhodně Photo friendly, ale rozhodně ne tolik v dešti a v zimě. Proto vypadám jak zachumlaná zmrzlina...


Na večeři vám doporučím jedno místo. Kodaň není zrovna nejlevnější, co se jídla týče. Za dvě kafe a dezerty zaplatíte v přepočtu běžně 600 Kč. A protože jsme nechtěli jít jen tak někam, hledali jsme na Tripadvisoru. Našli jsme Olive Kitchen, která měla hodně dobrých hodnocení. Šli jsme sem bez rezervace, ale v pozdějších hodinách vám ji určitě doporučuju. Během naší večeře se to tu úplně zaplnilo. Jídlo i vína z meníčka byly naprostá pecka. Fotky nemám, protože je v restauraci takové šero, že byste na talíři viděli jen šedivý flek. 


Z Kodaně jsem byla úplně nadšená. Oba jsme se hned shodli, že sem musíme znovu. Má skutečně atmosféru a pokud se ubytujete v centru, nemusíte složitě řešit dopravu. Stačí kolo a máte vyhráno. Jen pár doporučení. Dlouhý kabát na kolo není zrovna to pravé. Kožená kabelka v dešti není úplně nejlepší nápad. A přibalte si na kolo pláštěnku do kufru, nejspíš se vám bude hodit. 

Byli jste se tu podívat? Jak na vás Kodaň zapůsobila? A pokud se tu vyznáte víc, budu moc ráda za všechny vaše tipy. Příště se budou hodit. :)


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Krásné fotky!!! :) Nádherná atmosféra, hlavně ty vánoční <3

    www.mummysweetbaby.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten park byl vážně kouzelný. Tam doporučuju zajít, má to atmosféru :)

      Vymazat
  2. Fotky jsou opravdu krasne. Do Kodane bych se chtela taky jednou podivat. Trosku jsem ale nepochopila vetu: Metrem, které je samo řiditelné a máte tak z přední části jedinečný výhled na trasu městem. Krasne Vanoce
    https://simplelivingstylebyvera.blogspot.co.at/

    OdpovědětVymazat
  3. Oni mají metro bez řidiče, tzn. jezdí samo a přední část vozu je bez kabiny. Máš tam sedačky a výhled. Jejich metro jezdí částečně na povrchu, částečně pod zemí. Netuším, jestli se to názývá jinak, třeba jako v Německu Ubahn...

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images