Nikon workshop

2/10/2018


Znáte Nikon školu? Založil ji můj spolužák a kamarád ještě z vysoké, který v Nikonu pracuje už snad nějakých 6 let.
A já díky němu dostala možnost zúčastnit se minulou sobotu workshopu s Nikonem v prostorech kuchařské školy Chefparade. Za tohle jsem byla fakt moc vděčná, protože už dlouho jsem uvažovala, že si nějaký ten foto kurz vyzkouším. Mně se totiž každý nový skill skutečně hodí jak pro mou práci, tak i na mé koníčky, které se focení týkají.


Jak to v sobotu probíhalo? Sešla se parta lidí od bloggerů, foodblogerů, po lidi z podniků a restaurací, kteří fotky potřebují pro své promo. Worksphop vedl zkušený člověk z oboru pan František Ortman, který fotí snad už nějakých 40 let. Za svou kariéru si vyzkoušel různou techniku i metody. Ukazoval nám nějaké své práce a vysvětloval způsoby, jak se takové reklamní fotky fotí. Docela super vhled na to, jaká je za jednou fotkou celá práce a že to není jen tak. věděli jste, že abyste nafotili dokonalou bagetu nebo burger, musíte jím něčím vycpat zevnitř, aby byly jednotlivé ingredience vidět..? Tohle jsou super tipy, na které jen tak nepřijdete sami.


Co jsem ale ocenila úplně nejvíc, že si na workshopu můžete půjčit Nikon techniku. Já se na tohle těšila jako malá, protože už strašně dlouho fotím na moji stařičkou zrcadlovku a zrovna v tomhle období si říkám, že už si konečně musím vybrat nový foťák, který mi umožní fotit ve větší kvalitě a bude mnohem lépe ostřit. Já než vyfotím jednu fotku kosmetiky se zaostřeným nápisem, tak na tom strávím celé dopoledne. A věřte mi, to pak nechcete tu hromadu fotek nahrávat do počítače a hledat tu jednu povedenou... 


Vypůjčila jsem si tělo D750 a jeden tip objektivu, už vám ale neřeknu přesně tip. Tahle zrcadlovka spadá už do profi třídy, a proto není taky z nejlevnějších. Ještě jsem nezmínila, že workshop byl cca na 4 hodiny, což není zrovna nejdelší, abyste si všechno osahali a osvojili. Ale ofiko kurz pro veřejnost trvá celých 8 hodin! Za tu dobu už skutečně něco pochytíte a budete mít více času si zrcadlovku otestovat.


Součástí kurzu byla i degustace a focení kulinářských výtvorů z kuchyně Tomáše Stehlíka, který u nás na Karlíne vede asijský Worker. Jestli jste tu ještě nebyly, tohle místo doporučuju. Já se na začátku úplně nacpala všema dobrotama, co byly na stole. Prostě nešlo odolat, to znáte, ne?


První část workshopu jsme dostali úkol, rozdělili jsme se na skupiny a měli jme zadání vyfotit dobroty, které Tomáš se svým týmem připravil a vybrat jednu fotku, za kterou si nejvíc stojíme. Styling a kompozice fotky byla čistě jen na nás, měli jsme volné ruce. 


Mohli jsme si k tomu půjčit jakékoliv pozadí, nádobí a prostírání, které bylo na místě, včetně odrazek, softboxů a dalších světel. Přiznám se, že já se světly moc nefotím ani doma, nejraději využívám přirozené denní světlo, protože mi přijde, že to na fotce vypadá nejlépe. Ale někdy, kord teď v zimě by se použití světla hodilo. Ale, se světly musíte taky umět pracovat, mají různou teplotu, to samé si můžete nastavit přímo na těle, zároveň ale musíte vidět, kde se vám světlo bude odrážet, jaká intenzita neubere na struktuře objektu, který fotíte, apod. Pro mě je to docela věda a abych tohle zvládla, potřebovala bych podstoupit kurz zaměřený jen na to.


Tohle je fotka, kterou jsem vybrala za sebe jako tu nejlepší. Nebo bych spíš popsala, jako tu nejpoveděnější. Nebylo moc času rozmýšlet něco složitější. Ale jak jsem psala výš, na oficálním kurzu bychom měli 2x více času.


Ještě jsem nenapsala, že po celou dobu nám jak s nastavením, tak i s další technikou pomáhali lidi z Nikonu, kteří všichni mají dost zkušenosti z focením, Oni tím žijou denodenně. Já se musela několikrát ptát na nastavení funkcí na vypůjčené zrcadlovce. Sice jsou si modelové řady Nikon dost podobné, ale stejně se část nastavení liší a než jsem na to přišla sama, nebyl čas, raději jsem se hned zeptala. Kluci hned věděli, jak mi pomoct.


Vybrané fotky od všech skupin jsme si pustili na obrazovce a společně s Františkem Ortmanem je komentovali. Ten pak vyhodnotil i tu nejlepší z nejlepších. Díky tomu jsme hned věděli, co se dá na fotce příště zlepšit. Klasika, všechno už začíná od nastavení foťáku jako je clona, čas a ISO, vyvážení bílé, vůbec světlo celkově. Pak kompozice, úhel, ze kterého fotíte, hloubka a struktura fotky. Je dost věcí, které vám ovlivní celkový dojem z fotky a někdy stačí jen upravit pár detailů a obrázek vypadá mnohem lépe.


V druhé části jsme měli vyfotit jídlo s tím, že už jsme na předchozí fotky dostali nějaký feedback a měli bychom na to jít už lépe. Přiznám se, že kdybych bylo doma ve svém provizorním studiu, tak vím, kam si přesně mám stoupnout, kam misku s ramenem postavit kvůli světlu a tak.


Zase jsme si před všemi ukázali fotky a zhodnotili, co je Ok a co by se dalo zlepšit. Tyhle tipy jsou moc fajn, když vám konečně někdo otevřeně řekne, že se na to dá jít líp.


To je ta moje miska s ramenem, prostě minimalismus, kde vynikne ta barevnost jídla...


Jo a to je ten můj šikovný spolužák, který to celé spáchal a já si na něm zrovna otestovala portrétový objektiv. Ještě bych si k němu příště vzala stativ a bude to pecka.


V poslední části bylo zadání, kde jsme měli zachytit atmosféru workshopu, která by ho co nejvíce vystihovala. Takže ideální spojení jídla a Nikonu. Každý to mohl pojmout podle sebe. 


Já stihla vymyslet toto. Není to sice originální, ale je to to jediné, co mě v tu chvíli napadlo.


Na konci bylo poslední zhodnocení vybraných fotek a taky soutěž o cenu. Tu jsme si ale nakonec odnesli každý, včetně super certifikátu o absolvování kurzu. Když to celé zhodnotím, tak to stálo opravdu za to. Příjemná atmosféra, skvělé jídlo, kterým se nacpete až k prasknutí a máte to bez práce, technika, kterou si jinak jen tak nevyzkoušíte, za rameny vždy někoho, kdo vám pomůže, poradí a ještě dostanete feedback, jak na to...Díky workshopu jsem taky přišla na to, že sice umím fotit na mou starou zrcadlovku, ale dělám to tak nějak pocitově a chybí mi základ, jak si nastavit clonu a ISO, abych docílila požadovaného efektu, třeba zaostření po celé ploše, apod. Takže budu dost uvažovat o absolvování základů focení. Mrkněte na nabízené kurzy, třeba vás to může někam posunout, ať už fotíte pro radost nebo kvůli práci :)


You Might Also Like

1 komentářů

  1. Ou, to zní fakt zajímavě. Taky už delší dobu o nějakém workshopu focení přemýšlím, tenhle vypadá dobře! A ty fotky jídla, jo to by bylo něco pro mně :)

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images