virtual life

6/04/2018


Přiznám se, že si musím asi udělat socail očistu, co se týče lidí, které sleduju na soc. sítích. Jsem totiž celkem přemýšlivý člověk (nepleťte si to s domýšlivým) a kolikrát se pozastavuju nad věcma, které bych neměla vůbec řešit. Měla bych to nechat být, ale nějak je mi z toho smutno, a tak se z nich tady alespoň vypíšu a budu mít snad zase na nějakou dobu klid na duši.


O co jde..? Všímám si poslední dobou hlavně u českých blogerů, že se kolem sebe vytváří dokonalý svět luxusu a růžových světel, ve kterém se ale nehraje fair play. Ještě odběhnu, dají se ještě nazývat blogery, když žijí hlavně Instagramem..? Kdy za hezké fotky schovávají ten svůj reálný život, který je pro ně ale až moc obyčejný.


Proč tohle celé vzniklo? Dostala mě poslední "významná" akce na pralinky, kde se všichni sešli ve velké večerní. Většina tam dorazila podle mě snad jen kvůli tomu místu v 5hvězdičkovém hotelu a skvělému jídlu. Ale chápete tu pointu...? Nechat se česat a líčit, dvě hodiny se připravovat a ještě si kvůli tomu půjčovat šaty? Na akci s pralinkama, kde je min. polovina z holek kvůli figuře nejí..? Už chápete, proč mi tenhle blogerský svět přijde v některých ohledech zvrácený? Hraje se tu divadlo na všechny strany, ale jaksi se zapomnělo, kvůli komu to celé představení vůbec začalo. Usiluje se tu o kontakty, spolupráce, slávu a hlavně peníze. To už pro ně nejsou vůbec důležití jejich čtenáři a fanoušci..?


A aby toho nebylo málo zatahují kvůli penězům do kampaní své maminky nebo děti a to už nemluvím ani o propagaci alkoholu. Já nemyslím zrovna to, když si vyfotíte letní atmošku s Aperolem, protože je to váš oblíbený drink. Mluvím o tom, kdy vám za propagaci dané značky zaplatí a nejhorší je, že bloger tu reklamu ani viditelně neoznačí. Mně nevadí, když někdo propaguje cokoliv jiného, co je etické a dává vzhledem k cílovce smysl, ale ať je to jasně označené a nedělají se z followerů blbci. 
Nevím, zda jste schopni ve všech případech reklamu poznat na první pohled. Ale podle všeobecného zkoumání ji náctiletí ani dospěláci neodhalí ve všech procentech případů. Já už díky tomu, že v tomhle světě marketingu i blogování žiju celkem dlouho, vím, které kampaně aktuálně běží a valná většina z nich označená není. Proč to řeším? Není to ze závisti, ale vadí mi fakt, že blogeři a influenceři pak vytváří nereálný svět, který jim máme sežrat i s navijákem.


Povídala jsem si o tom s kamarádkou a ta má problém najít věrohodnou recenzi na dětské zboží, protože většina z nich na blozích je zaplacená nebo podpořená barterem. A upřímně, ono to prostě vliv na tu recenzi má a většinou vždy pozitivní. U mě to samé s estetickými klinikami, málo kdo z blogerů (kromě Iny T, která o spolupráci mluví otevřeně a o které jediné vím) přizná, že má zákroky a procedury zadarmo výměnou za propagaci. Jak pak můžu nějaké takové doporučení brát vážně? Nemůžu. Když by to bylo od prvního momentu přiznané a odůvodněné např. tím, že blogerka si stojí na objektivitě, asi bych s tím neměla problém, protože mi to přijde fér. Ale asi strašně bolí přiznat, že na to musí řešit přes spolupráci, protože tohle je opravdu obvyklé.


Tím se dostávám k té důležité podstatě tohohle článku. Blogeři a influenceři ukazují na fotkách drahé večeře, hotely, dovolené, oblečení, kosmetiku, kadeřníky, nehty i ty kosmetické procedury a další péči, ale vemte v potaz fakt, že mají většinu z toho skutečně zadarmo za nějakou protislužbu. Vytváří tak kolem sebe umělý svět luxusu, že na to všechno mají a že se dokážou uživit blogem. Až si ale z blogování a fotek na IG zaplatí bydlení, jídlo a všechny ostatní výdaje, pak podle mě můžou skutečně říct, že je blog živí. Do té doby je to pro mě jenom využívání výhod, ale rozhodně se nedá říct, že dotyčný stojí na svých nohách.


Prostě tím chci říct, že na ostatní to může působit reálně a skutečně a lidé se pak s těmihle virtuálními světy mají tendenci srovnávat. Jde o takovou bublinu, kdy se lidé, co tyhle výhody nemůžou využívat, cítí méněcenní a rozhodně jim to nepřidává na sebevědomí. Kdyby mi bylo teď 15 a nevěděla bych, jak tenhle svět funguje, rozhodně by to na mě takhle padlo. A to je podle mě dost velký problém. Pak se všichni chtějí vrhat na točení videí pro YT a fotek na IG, protože si myslí, že tohohle pozlátka taky tak snadno dosáhnou. Není lepší stavět svůj život na pevnějších základech a hlavně reálném životním úspěchu..?

Proto jsem se rozhodla hrát fér a uvažuju o tom, jakou formou označovat spolupráce. Myslím tím barterové i sponzorované. Asi bych to ráda označovala textem - ve spolupráci s tím a tím. Jediné, co mi přijde zbytečné je, pokud si třeba zapůjčím nějaké oblečení nebo doplňky na focení nebo dostanu pozvánku na nějaký event. Co myslíte, bude to pro vás srozumitelné? A abych předešla spekulacím, to co se objeví (a objevilo v minulosti) ve spolupracích, bude a bylo vždy objektivní, tzn. neovlivněné, protože pro mě je tenhle fakt hodně důležitý. Když mi něco např. z kosmetiky nesedne, napíšu to v recenzi nebo to sem prostě nedám. Neberu žádné spolupráce, kde jsem nucená držet předem stanovené výstupy. Pro mě to nemá smysl, protože vám tím nijak nepomůžu a tenhle můj svět je o sdílení, o radách a tipech na to, co mám ráda, co mi vyhovuje. Nechci z blogu a hlavně soc. sítí dělat prostor, který prodávám za promo. Bohužel to tak nemají všichni.


Takže pokud vás ve vašich očích někdo zklamal, nevyhovuje vám jeho projev, povrchní hodnoty, nesedí vám jeho neoznačování spoluprací, raději ho místo negativních pocitů nesledujte a máte klid. Takhle jednoduché to je. A já si na to konečně udělám čas, protože je naštěstí dost těch, kteří za sledování naopak stojí. Mají svůj názor, svůj styl, mají co říct, nebo ukázat na fotkách a jsou podle mě hlavně reální. Takové lidi mě baví poznávat, takoví mi přináší do života štěstí a já za ně děkuju jako za to, že jsem některé díky blogu mohla poznat osobně. To je stejně nejvíc a vždy bude!

vintage secondhand dress, Mango bag, Toms (Urbanlux) sandals, Chloé sunnies, HM hat


You Might Also Like

6 komentářů

  1. Ono často jde poznat, že to spolupráce je, i když to značené není. Tedy pro mě. Ale přesně jak píšeš, pro 15ctileté to už tak jasné není, myslí si, že stačí točit videa pro YT a nebudou vědět, co s penězi. Já tu u tebe často nekomentuju, to neznamená, že to tady nečtu. A často s tebou souhlasím. I dnes. Děkuji, že jsi otevřená a upřímná. I proto se sem vracím. Krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc Peti, toho si fakt vážím. Já to vlastně ani jinak neumím. Tahle forma a podání je mi vlastní a nejvíc přirozená. Přišlo by mi zvláštní vytvořit si tohle místo podle sebe a pak všechen ten čas tomu věnovaný jen rozprodat mezi značky. To je bohužel dost smutný příběh některých blogerů...

      Vymazat
  2. Poslední dobou se mi u Tebe líbí snad každé zamyšlení, které do světa vypustíš a prosím, určitě v tom pokračuj. Občas si díky Tvým článkům uvědomím, jak málo toho je v současnosti na ostatních blozích ke čtení... Reklamy a bogerské eventy mě vůbec nezajímají a u blogerek, které dosáhnou určité míry popularity, se pak už prakticky nic jiného neobjevuje. A to, že se jich tolik přestěhovalo na instagram a jejich blogy zejí prázdnotou a přitom jsou pořád označované jako "blogerky" je divné. Dnes jsem se letmo podívala, jaké blogy vévodí žebříčku Elite Bloggers a popravdě, nezaujalo mě tam vůbec nic! Takže poslední dobou čtu tak tři blogy. I když i to má své výhody, člověk už tím nezabíjí tolik času :) Občas samozřejmě narazím na výborné články, jenže takové autorky většinou publikují dost sporadicky - ale to má své vysvětlení - dělají to jako koníček a více času věnují svému reálnému životu a zaměstnání a tomu se nelze divit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala, někdy se zamýšlím nad věcma až moc. Prostě se na to snažím dívat více ze široka a vidět v tom nějaký smysl. A jak jsem psala i v jednom z předchozích článků, asi bych se tím blogováním nemohla živit. Nechtěla bych se dostat do bodu, kdy překročím kvůli sponzorovaným postům nějakou svou hranici, kdy už se vlastně zaprodávám. Jsem ráda, že spolupracuji s pár značkami, ať už je to formou barteru, či jinak, ale beru to jen jako bonus, nežiju pro to a není to hlavní náplň tohohle místa. Škoda, že ten trend jde prostě zase tím typicky povrchním způsobem, kdy se řeší, co z toho kdo bude mít. Málo kdo navíc z toho umí vytěžit víc, nebo alespoň stejně jako holky z A cup of style, které se podle mě posouvají i profesně. Někam je to směruje a sbírají díky tomu zkušenosti. Dnešní blogeři a influenceři u nás většinou jen využívají těch výhod, ale nic dalšího z toho. Tohle krátkozraké myšlení je v budoucnu může dostihnout a oni najednou zjistí, že kromě spoluprací a hezkých fotek nemají nic jiného.

      Vymazat
  3. Mně se taky tvůj článek moc líbí a souhlasím, spoustu blogů jsem přestala sledovat, protože byly jen o reklamách a pro mě nereálných možnostech. Z druhé strany taky píšu blog a když mi občas přišly nabídky spolupráce, byla jsem hrozně nadšená. Postupně jsem ale zjistila, že to není tak jednoduché a řekla bych i, že jsem naletěla, protože jsem si neuměla sama určit hranice toho, co je a není fér spolupráce. Jednou jsem dostala nabídku, že dostanu produkt do giveaway a měla jsem asi 25 čtenářů. Když byla soutěž u konce, firma mi odmítla produkt pro výherce poskytnout, protože se z mého blogu zapojilo hrozně málo lidí. Doteď mě hrozně mrzí, že jsem víc nebojovala a nenapsala paní, že to ona jako zástupkyně firmy, která blogery oslovuje, si měla nastudovat, jaké mám publikum a její nespokojenost tedy nebyla zapříčiněna pouze mnou. Navíc žádnou podmínku počtu zapojených lidí nestanovila. Na blog jsem nenapsala, že mi produkt pro výherce neposkytli a tím padlo horší světlo na mě. Je pravda, že je to už pár let, byla jsem mladší a neměla jsem odvahu se za sebe postavit. Dnes už ale, když nějakou nabídku dostanu, opravdu přemýšlím, jestli mi to stojí za to, jestli z toho bude mít čtenář aspoň něco, jestli mě do něčeho nenutí a tak.
    Celkově je to složité a tenhle můj příspěvek je možná další úhel pohledu, kdy spousta menších blogerek přijímá podobné spolupráce, aby díky tomu měly třeba více čtenářů, přiblížily se tomu snu, těm ostatním blogerkám žijícím v luxusu a třeba si právě neumí říct, kde mají hranice, jestli to za to stojí. A některým se prostě podaří prorazit na těhlech nefér spolupracích a pak už je to pro ně standard a nepřemýšlí o všech aspektech a důsledcích.
    A jsem určitě zastáncem transparentnosti a myslím, že bohatě stačí uvést "ve spolupráci" nebo "dostala jsem na vyzkoušení tyhle produkty, myslím si tohle".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk se chybama učí, na jedné straně je část viny u nás na druhé straně u značek nebo agentur. Myslím si, že u nás je v těch spolupracích hlavně problém, že značka má vždycky navrch a nejedná se ted yod začátku na stejné úrovni tak jak to chodí v zahraničí, kde se bloger na kampani hodně podílí, ovlivňuje výstupy a vše kolem toho. pak ta reklama vypadá i dost jinak, prostě zapadá do obsahu blogera a tak mi to ve výsledku ani nevadí.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images