Pastuška a Morava

7/12/2018


Mám to pro vás foto report z poslední dovolené na Moravě, kde jsme byli v průběhu června. I když jsme tu byli jen na 4 dny, fotek je až až. A protože jsme to vzali tentokrát hodně odpočinkově, bez honění se za místy a památkami, bude víc toho vizuálního, než popisem. Jsme tu již po několikáté a to nejdůležitější jsme viděli, takže jsme si užívali jeden druhého, vínko, počasí, dlouhé snídaně a západy slunce... 


Minulý rok jsme byli ubytovaní taky na Pálavě ve Věstonické Moruši, kterou můžu jen doporučit. Tentokrát jsem chtěla vyzkoušet další krásné místo a to penzion Pastuška, který jsem si snad zapamatovala z nějakého časopisu a to už je hodně dlouho. Rezervaci na léto jsem dělala snad dva měsíce dopředu a i tak jsem chytla jen poslední volné dny v týdnu. O víkendech tu totiž mají často svatby, tak jsou pokoje obsazené hodně dopředu. 



Pastuška je typické vesnické stavení s krásnou zahradou. Pokojíky jsou menší a útulné, ale za to máte možnost si konečně užít zelenou trávku naboso, nebo meruňky ze stromu, vůni levandule a lesní jahody nebo maliny, co jim tu všide rostou.


V Pastušce jsme měli objednané snídaně, ale první den po příjezdu nám vyhládlo, a tak jsem si tu dali i oběd. Ohledně jídla je to tu trochu rozpoluplné. Polévka byla dobrá, ale strašně slaná, rizoto se tomu italskému moc nepodobalo, i když chutnalo a tatarák, co si dal přítel, byl takový fajn průměr. Takže asi záleží, co kuchař zrovna umí uvařit. Rozhodně to ale nic nekazilo na našem pobytu, jíst se dá všude jinde.


Protože ten den bylo upršeno, zajeli jsme si autem do Znojma na výlet. Byla jsem tu úplně poprvé a překvapilo mě, jak moc hezké město to je. Hlavně ta zelená část u řeky v podhradí. Je tu kousek super vinárna s výhledem a já samozřejmě neodolala ochutnat něco z lokálních vín od Lahofera. Mají ve městě i hotel s restaurací a večer jsme si sem zašli na jídlo. Za mě dobrý průměr, cena i kvalita.


Ještě mám pro vás jeden tip ze Znojma. Krásnou kavárnu La Familia, kterou doporučuje i Hejlík. Mají to tu pěkně útulné, super dezerty, neodolali jsme cheesecakeu s jahodami, fajn kafe, ale co je úplně nejvíc...ta jejich zahrádka. Takže až budete ve Znojmu, víte, kam zajít.


Druhý den po snídani jsme nikam nespěchali. Přítele dohnala trochu práce, to je hold úděl těch důležitých, já si na noťasu vyřídila zase pár svých věcí a ven jsme vyrazili až někdy po obědě. Ale nikomu z nás to nevadilo, něchtěli jsme se nikam honit.


Na koupání nebylo počasí, ani teplota a nás napadlo se podívat na Šobeskou vinici, což je jedna z nejstarších vinic u nás, ale dost možná i v Evropě. Auto jsme nechali u hotelu Vinice, který je na konci obce a odtud už pokračovali lesní cestou pěšky. Jsou tu visuté mosty, docela legrace a zkouška rovnováhy, když se most rozhoupe. Přešli jsme a nahoru do kopce už po cestě objevili jak vinici, taky stánek, kde vám tu ochotně nalijí vína z místních hroznů. Doporučuju se sem zajet podívat, když nechcete zkoumat ty profláknutá místa.


Do Pastušky jsme se vrátili až večer, tak jsme si místo večeře dali jen  vínko a prkénko se sýry, šunkami. A takhle jsme při vínu strávili celý zbytek večera na zahradě a bylo nám fajnově. Někdy není prostě potřeba se pořád za něčím hnát a tohle jsou přesně ty situace, kdy by to bylo jen na škodu.


Následující ráno se nám trochu vyčasilo a mě napadlo si udělat na zahradě takový brunch piknik. Chtěla jsem si to tu užít ještě před odjezdem, protože ta zahrada je prostě moje láska. přesně takovou bych si jednou přála mít. 


A zase jsme u toho alkoholu...ne, ty bublinky jsou nealko, šetřili jsme síly na večer :D


Nepřipomínají vám tyhle zákoutí Francii, nebo Itálii. Já mám někdy pocit, že místo Moravy jsem někde v Toskánsku a moc mě to těší.


Odpo jsme se zajeli podívat na Dívčí Hrady, odkud je krásný výhled na Nové Mlýny a Pálavu. To se prostě neokouká nikdy.


A na večeři jsme zajeli do Velkých Pavlovic do penzion André. V Pavlovicích jsme už dvakrát bydle a vždy jsme kolem tohohle místa chodily na rozhlednu, která je kousek za penzionem mezi vinicemi. A já si už tenkrát řekla, že sem příště musíme na jídlo. tak se stalo, ale raději doporučuji rezervaci, v sezóně je tu celkem plno.


A jídlo? To by naprostá pecka. Nepamatuju si, kdy jsme naposled měla tak dobrého halibuta s bylinkovo-bramborovým pyré. A máslová omáčka navrch, přesně to jsem si k té dvojce bílého přála. Přítel šel klasicky do nějaké pecky, takže kachna s knedlíky, kterou jsem mu musela ochutnat a můžu jen doporučit.


A protože jsem to s tou večeří nepřeháněla, vešel se do mě ještě dezert.


S nacpanými břichy jsme se šli projít za penzion do vinice. Jak jsem zmiňovala, mají tu rozhlednu, ze které je krásný výhled na Pavlovice a okolí a ten západ slunka je tu prostě kouzelnej. Takže tip na romantickou chvilku :)


A poslední den odjezdu je tu..už večer nám na penzion přijeli první hosti sobotní svatby, co se tu tu sobotu pořádala, a tak jsem se nasnídali a hned potom balili věci. 


Ještě před odjezdem domů do Prahy jsme si řekli, že si uděláme nějaký výlet. Podívali jsme se do Lednice, což je must have místo, když se ocitnete na Moravě. Za mě jeden z nejhezčích zámků. Určitě si projděte zahrady, jsou obří, můžete až k minaretu a taky omrkněte místní zámecký skleník. Tady se to fotí jedna radost...



A z Lednice už je to kousek do Mikulova. Tohle moravské město mám moc ráda, jednou jsme tu přespávali ve Štajnhausu.




Podívejte se k zámku, vyjděte si Svatý kopeček, nebo si zajděte na kafe či něco na zub do bistra KUK, kde mají podle mě asi to nejlepší kafe v celém Mikulově.




A protože ten den bylo úplně nejtepleji, zajeli jsme i k zatopenému lomu U mariánského mlýna, co je za městem. Super místo na koupání, je tu i stánek s pitím a tojtojky, což se může hodit :)


A teď mám na vás otázku, až pojedeme na Moravu zase někdy příště...dáte mi nějaké své tipy na ubytování, kavárny, restaurace nebo místa, která ještě navštívit a nejsou tolik známá..?

Já vám zase dám tip, která vína si z Moravy odvézt. Zajeďte do Velkých Bílovic a nakupte si autentická vína od Milana Nestarce, nebo Jaroslava Osičky. Jsou to nesýřená vína, která se uměle nedoslazují, prostě vína, která jsou hlavně suchá a dělají se tak, jak mají. Proto chutnají každý rok jinak a nebude vás po nich pálit žáha nebo bolet hlava, pokud to s nimi nepřeženete. A ještě jeden tip z Mikulova, ochutnali jsme oranžové víno od Marcinčáka a je super. Netušila jsem ale, že Petr Marcinčák jako jediný u nás dělá levandulové víno, které můžete ochutnat jen u nich v penzionu, nedá se totiž ani objednat. Takže další důvod si sem udělat výlet. A pokud byste chtěli další tipy na dobrá česká vína, tak mrkněte na web Autentistů nebo je přijďte nejdříve ochutnat k nám na Karlín do Veltlína.

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Odpovědi
    1. Morava je moje láska, fakt jsem rád, že to tady díky turismu kvete. Doufám, že to tak zůstane a budou o to místní pořád pečovat a hlídat si, ať to tu turismus nezničí, hlavně co se týče místní přírody...

      Vymazat
  2. Krásné fotky. Ten západ slunce na vinici je dechberoucí!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Jani, děkuji za tipy, ráda je využiju. Pocházím sice z Jižní Moravy, ale na spoustě míst jsem nebyla, tak bych to měla rychle napravit ;) Krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tak to mám radost, že se ti hodí i moje tipy přesto, že jsi tam domácí :)

      Vymazat
  4. Miluji kavárnu Habánský dům v Dolních Věstonicích, jídlo je úžasné v Bario Gotico Café v Kurdějově, blízko jsou Hustopeče s překrásným kostelem na náměstí s za obcí je mandloňový sad a rozhledna (kvetou v květnu). Pokud jste ještě nebylo v Café Fara, doporidopo vyzkoušet, ale my už tam nejezdíme, bavilo nás to před 5,6 lety. A super ubytování, především pro rodiny s dětmi jsou apartmány Amaris Strachotín, bazén, kolem palmy, večer grilovačka a vínečko . . .paráda ☺ Milujeme Pálavu!

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images