Kde nakupovat designérskou módu výhodně?

9/16/2018


Tajně doufám, že většina z vás, co sem za mnou pravidelně chodí, zastává stejné názory při nakupování oblečení. Kdo mě sleduje déle, ví, že dávám přednost kvalitě nad kvantitou a v běžné konfekci tak často nenakupuju. A pokud ano, tak dané kousky nosím několik let, dokud se v podstatě nerozapdnou a dají se stále nosit. Proto chodím do secondhandů lovit vintage poklady, a proto si občas dopřeju nějakou značku, která není v konfekci, ale přímo od nějakého designéra. A nejedná se jen o drahé kabelky. Sepsala jsem pro vás seznam míst, kde designérskou módu seženete o něco levněji, než běžně, protože, co si budeme povídat, ne každý má, nebo chce utrácet velké sumy za jeden jediný nový kousek do skříně. Nejde tedy o nejnovější kolekce, ale starší ouletové nebo již dříve nošené kousky a to je podle mě super způsob recyklace. To ale nic nemění na tom, že můžete vybírat z originálních věcí, které jsou precizně zpracované a mají mnohonásobně větší kvalitu, než běžné konfekce. Možná spoustu těchto obchodů, ať už kamenných či online znáte (tím líp), ale možná ne a tenhle článek pro vás bude návodem, kam se příště místo Manga, Zary nebo H&M podívat. Velkou výhodou vám budiž to, že budete vlastnit něco, v čem nepotkáte půlku města a za to už se občas vyplatí připlatit...

Začnu těmi místy dostupnými u nás, kam to máte nejblíž.

Obchůdek Veroniky Svádové najdete v centru v Řeznické 21. Verča bere kousky od svých prověřených zdrojů do komisního prodeje. Proto tu najdete sem tam konfekční značky, ale i kousky od Chanel, Prady, Gucci, Max Mary, atd. Od klasických kousků, až po designérské skvosty českých talentů, včetně brýlí, kabelek, bot, bižuterie a jiných doplňků. Verča čas od času udělá nějaký výprodej, protože potřebuje uvolnit místo novým sezónním kouskům, tak sledujte její IG, kde pravidelně zveřejňuje, co nového se u ní objevilo, nebo jakou slevu aktuálně má. A nebojte se jí napsat zprávu s dotazem na cenu. Já si u ní takhle vyhlídla jedny šaty od Self Portrait a budu doufat, že mi sednou. Což je taky velká výhoda, že si oblečení můžete reálně vyzkoušet.

Původní majitelka Slow bazaru chtěla mít více času na rodinu, a tak se z obchodu přesunula k sobě domů a tam zřídila místnost, kam za ní zákaznice můžou chodit zkoušet a vyzvedávat designérské kousky. Naprosto chápu její rozhodnutí. Neumím si představit skloubit provoz prodejny a založení rodiny. V bazaru najdete spoustu krásných kousků a značek. Moc ráda vám poradí s velikostí, výběrem, nebo dalšími dotazy. Myslím, že nákupy není problém poslat i poštou. Já si u ní jednou jela pro jedny brýle a nakonec jsem odešla se dvěma a ještě mi na ně udělala slevu. Má u mě pochvalu za super zákaznický přístup. Pro aktuální novinky, sledujte její IG, kam pravidelně publikuje horké zboží. A pokud si něco vyhlídněte, nečekejte, zájem o designérské kousky je veliký a ceny jsou o něco nižší, než ve Slow, protože tam musíte připočítat nájem prodejny v centru Prahy.


Obchod najdete v Revoluční ulici. Já se sem teprve chystám, ale už jsme několikrát koukala do výlohy a divila se, jaké tu mají značky. Najdete tu oblečení, doplňky a kabelky všech možných jmen, LV, Gucci, Marc Jacobs, Dior, apod. Ale nemám tu s nákupem osobní zkušenost. U ikonických kousků bych byla být vámi hodně pozorná a vzala na nákup s sebou nějakého odborníka, aby vám potvrdil autenticitu zboží. Některé ceny Chanel kabelek jsou totiž víc než lákavé a tady bych byla hodně ostražitá.


Na Armadio jsem na IG narazila přes Vandu Jandovou, která se stala jejich ambasadorkou na IG. Specializují se na všechny světoznámé značky. Hlavně u nich objevíte velký výběr Chanel kabelek. Ale jak jsem psala v předchozím odstavci, buďte při nákupu informovaní a prověřujte si původ. U méně ikonických kousků bych se tolik nebála. Kromě Chanel ti narazíte hodně na Gucci, Dior, YSL, Valentino, Versace a další. Mají hodně aktuální kousky a z fotek i v suber kvalitě. Obchod najdete v Ulici Elišky Krásnohorské.


Na Phase jsem narazila díky Janině, kterou sleduju a která je jeho zakladatelkou a majitelkou, jestli se nepletu. Obchod najdete v centru na Starém městě. Mají spoustu různých značek, které se u nás ani neprodávají. Některé kousky jsou ikonické, ale mnohem častěji tu narazíte na nadčasové oblečení, jako jsou kvalitní trenčkoty, krásné šaty a hezky zpracované topy. Samozřejmě i spoustu doplňků, bot a kabelek. Kdybych neměla svůj Burberry trenčkot, tak si rozhodně jdu k nim pro tento.


Vyčerpala jsem všechna svá kamenná místa, takže půjdeme na ty online, ať už česká, nebo ty zahraniční...

Vinted vám nemusím představovat, ale víte, že tu najdete i designérské kousky? Já občas hledám něco od Acne Studios, Self Portrait, Dioru nebo Isabel Marant. Ale najdete toho tady mnohem více. Když už si něco vyhlídnete, budete mít výhodu, pokud si s majitelem můžete zboží předat osobně a vidět ho na vlastní oči. Nikdo vám nezaručí, že daný kousek odpovídá přesně stavu na fotce, nebo, že jde skutečně o originál, pokud si to nějak sami neprověříte. Někteří prodejci nemají problém zboží vzít zpět a vrátit vám peníze, ale je to vždy na domluvě a taky důvěře obou stran. Já tu nejčastěji nakupuji vintage kousky, které nemůžu najít ani v secondahandech a taky zde prodávám, pokud by se vám něco zalíbilo, mrkněte sem.

Etsy funguje stejně jako náš Vinted, jen je celosvětový a nakupujete tu od různých lidí z celého světa. A nejenom hotové oblečení, na Etsy seženete snad skoro všechno. Já tu třeba často hledám hezké látky nebo galanterii, kterou u nás nikde neprodávají. Dokonce tu narazíte na velké množství svatebních šatů. Pro mnoho nových značek se Etsy totiž stalo jejich prodejním kanálem, který funguje moc dobře a nemusíte proto mít hned vlastní eshop. Zákazníci si vás na Etsy najdou mnohem snadněji. Já tu např. hledala Burberry trenčkot nebo vintage kousky od Fendi, Gucci, Dioru, apod. Vintage věcí tu objevíte hodně, novinky moc nečekejte. Ale takové ikonické kousky od známých značek nikdy nestárnou.


Ebay tu v mých tipech nesmí chybět. Kromě hromady imitací z Číny tu totiž narazíte i na opravdové prodejce designérských kousků. Koukejte vždy na předchozí hodnocení jejich obchodů. Čím déle prodejce na Ebay funguje, tím větší důvěru v něj můžete mít. Koupila jsem si tu např. velmi zachovalý vintage Burbery trenčkot za super cenu, Magali Pascal hedvábné letní šaty, nebo kašmírový rolák Ralph Lauren za hubičku. Je potřeba hledat, pokud není něco jasné z fotek, pište prodejcům s dotazy, třeba i na míry, ať vám věc pak sedí. Koukejte hlavně, odkud vám věc prodejce bude posílat. Pokud nakupujete mimo EU, musíte počítat s daní 21 % navíc a nad 150 Eur i se clem. nebojte se nabídnout i nižší cenu, za kterou jste ochotní věc koupit, pokud prodejce tuhle možnost má. Dost často se vám stane, že se nakonec dohodnete na nižší částce. Za pokus nic nedáte. A pokud u vašeho vysněného kousku nenajdete poštovné, napište prodávajícímu, zda by vám zboží do ČR poslal. Někteří svolí, někteří ne, ale za dotaz to stojí. Co se mi u těch designérských kousků osvědčilo, koukad na zemi, odkud prodejce odesílá balíček. U zemí typu Čína bych se o originalitu bála o něco více.

Poshmark funguje podobně jako Ebay. Jen s ním nemám osobní zkušenost. Kromě spousty imitací tu objevíte i originální kousky, ale jak už jsme psala, je potřeba bedlivě číst recenze a sledovat podrobně fotky a ptát se prodávajících na detaily a chtít po nich klidně další fotky či videa prokazující pravost zboží.

Vestiaire Collective
Sem se chodím dívat velmi často. Je to online shop zaměřený pouze na designérské značky. Najdete tu jak nové kousky, vintage, tak i nošené. Fungují jako prostředník mezi kupujícím a prodávajícím. Pokud si nějaké zboží koupíte, platba se nejprve zrdží u nich, dokud k nim prodávající nepošle zboží. Ověří, zda popis i fotky zboží odpovídají, zda se skutečně jedná o originál a pokud ano, zboží vám pošlou a platba putuje na účet prodávajícímu. Pokud je něco v nepořádku, dají vám vědět, abyste se mohli rozhodnout, jak s transakcí naložíte. Kamarádka takhle kupovala Botegga Venetta kabelku a dali jí vědět, že je škráblá. Mohla po prodejci chtít slevu, nebo zboží vrátit, aby jí pak následně vrátili platbu zpět na účet. Máte tak jistotu, že kupujete jen originální zboží a jen v takovém stavu, s jakým jste obeznámeni a za jaký akceptujete prodejní cenu. Tohle mi přijde naprosto super. Najdete tu hodně prodejců z Evropy, takže vás nákup vyjde výhodněji už jen proto, že k ceně nemusíte připočítat clo a DPH. Pokud máte spadeno třeba na Chanelku, která se nedá sehnat, nebo Dior saddle bag, budete sem chodit často :D

The Outnet
The Outnet nemusím některým z vás ani představovat. Ale pro ty, co tenhle eshop ještě vůbec neznají...jak z názvu vyplývá, jde o online prodej outletových tedy starších kolekcí od různých návrhářů. Objevíte tu často kabelky od Alexander Wang, Balenciaga, Rebecca Minkoff, Phillip Lim, Marc Jacobs a další. Kromě nich i spoustu doplňků, bot a oblčení. Sledujte, zda mají nějaké akce. Mívají časové omezené slevy na vybrané kousky nebo třeba určité značky. Nenajdete tu sice ikonické kousky jako jsou Chanelky, apod., ale za to objevíte spoustu dalších kvalitních věcí, třeba kabelky od Proenza Schouler.


Mají pouze designové značky z různých komisních zdrojů a nakupujete přímo od nich. Jde buď o nové outletové zboží nebo použité kousky v super kvalitě nebo s drobnými nedostatky, které jsou uvedené v popisu zboží. S The Real Real mám vlastní zkušenost, protože jsem tu objednávala svou J. W. Anderson kabelku. Mívají občas na některé značky a modely akci třeba 30 %. Je ale potřeba si nákup dobře propočítat, protože zboží objednáváte z Ameriky a s největší pravděpodobností vám zboží zadrží na celnici a budete vyřizovat clo a doplácet DPH. DPH činí 21 % z prodejní ceny + poštovné a clo se liší podle země, odkud objednáváte a typu zboží. Na kabelku to bylo myslím jen 2 %, ale co mi sdělili na celnici, tak třeba na trička a džíny to už dělá klidně 50 %. Výhodou je, že tu najdete i naprosté novinky z kolekcí návrhářů a opravdu velký výběr. Nevýhodou, že se musíte rychle rozhodnout při nákupu, protože zboží rychle mizí a doručování Fedexem taky nemám příliš v lásce. Jsou jedni z nejdražších a počítají si nemsyslně vysoké poplatky za všechno. Nákup určitě stojí za to u věcí, které se jinde nedají sehnat nebo vyjdou výhodněji i se všemi daněmi a poplatky. Takže počítejte a pak se podle toho rozhodujte.

Tradesy jako konkurence Ebay nebo Amazonu, s tím rozdílem, že zde narazíte převážně na značkové zboží, tedy dámskou módu, doplňky, obuv, kabelky, ale třeba svatební kategorii s šaty a snubními prsteny. Objevíte tu všechny značky, které vás jen napadnou, Chanel, Hermés, Versace, Céline, Chloé, Givenchy, Balenciaga a mnoho dalších, které třeba vůbec neznáte. Já tu třeba právě koukám na botky ke svatebním šatům a narazila jsem na pár pěkných. Jediná nevýhoda, posílají pouze po USA, ale řešením je buď zneužít nějakého známého, který vám zásilku přepošle nebo využít nějakých přeposílacích služeb, které jsou zavedené a fungují dlouho. Já si jednou takto posílala kabelku přes Shipito a vyšlo to na pár stovek navíc. Hlavně jsem díky nim měla možnost objednat zboží, které jsem jinak nemohla jinde najít.


Tady nakoupíte starší designové kousky až se 70 % slevou oproti původní ceně. Sem se chodím hlavně dívat na kabelky značek jako je J. W. Anderson, Phillip Lim, Balenciaga, Chloé, Fendi, Gucci, apod. Nebo botky od Jimmy Choo, Sophia Webster či Stuart Weitzman. Je potřeba sledovat, co aktuálně mají a porovnávat ceny, jestli právě tady mají tu nejnižší. Opět zasílají pouze po USA, ale vy už víte, jak na to. 
Už jste někdy slyšeli o live nakupování? Jedna sympatická Slovenka si takhle rozjela super podnikání. Jezdí nejčastěji po evropských městech jako jsou Drážďany, Berlín, Budapešť, Miláno, ale i NYC a hledá pro vás ty nejlepší vintage nebo designérské kousky. Sledujte její stories, kde přidává ty nejaktuálnější věci, které na svých cestách zrovna objevila. Napsat jí můžete okamžitě s dotazem na cenu, velikost, materiál a další podrobnosti. Platbu za zboží posíláte předem. Kristýna za vás zboží nakoupí a odešle k vám domů na adresu. Nově jí můžete psát s dotazy na poklady, které nemůžete nikde objevit. Pokud jí někde přijdou do cesty, ozve se vám. Má super cool styl a proto u ní uvidíte spoustu skvělých věcí, které v obchodech jen tak nenajdete.

Znáte tyhle moje tipy, nebo jsou pro vás některá místa úplnou novinkou? Máte nějaká svá další místa, odkud nakupujete designérské kousky? Budu ráda za další adresy, kam se podívat...A když už jsme si dala s tímhle článkem dost práce a zabralo to nějaký čas, dáte mi sem vědět, zda se vám takový obsah líbí? :)





You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images