Wedding stories: svatební grafika

9/21/2019


Když se řekne svatební grafika, co si pod tím představíte? Pro mě to jsou všechny tiskoviny, které na svatbě můžete využít. Od svatebních pozvánek až po menu. Kdy co začít řešit a co může být jako poslední bod? A jak by taková grafika měla vůbec vypadat?
Pokud jste dospěli do bodu, že již víte, v jakých barvách se ta vaše svatba ponese, máte základ pro vytvoření všech tiskovin.


Svatební oznámení
Naše svatba se nesla v pastelových barvách růžové, bílé, světle zelené, šedé s dotekem stříbra, který jsme chtěli mít i na dekoracích. Na Etsy jsem si vyhlídla jeden typ svatebních pozvánek v našich barvách a hledala podobný květinový vzor, který jsem nakonec objevila na Shutterstocku. Společně s talentovanou kamarádkou Luckou, kterou asi znáte pod názvem jejího obchodu Love & Story Design, jsme vytvořily design svatebních pozvánek. Krásný font, který se pak objevoval na všem dalším jsme našly v Creative Marketu. Neskutečná databáze grafiky, ilustrací a fontů, kde můžete strávit věčnost. Květinový vzor v decentních barvách nepravidelně lemuje okraj, naše jména jsou pak postříbřena stříbrnou fólií. Další detaily ohledně dress codu, obuvi atd. jsme vytiskly na druhou kartičku. Mého muže ještě napadlo vytisknout kartičku s QR kódem, který pozvané navedl rovnou na naše FB stránky, kde jsme měli veškeré info. A protože samotné pozvánky je potřeba nějak předat, vymazlily jsme s Luckou i packing. Přes pozvánku přišel navrch pruh poloprůhledného voskovaného papíru, stříbrná šňůrka a pečeť s našimi iniciály. Tu jsem si nechala vyrobit na Aliexpress, když si vyhledáte Seal Stamp, najdete jich mraky, stejně jako variant fontů. Metalický pečetní vosk jsem pak objevila tady. Růžový ani šedivý mi nepřišel dost zajímavý, ale metalický odlesk vypadá skvěle i přesto, že není ve stejném odstínu. Pečetní vosk bych objednávala radši od nás, pokud vám dojde, můžete pak na něj ze zahraničí dlouho čekat. Nebo ho jednoduše přiobjednejte více do zásoby. 


Při práci s voskem se mi snadněji manipulovalo s tavící pistolí, seženete ji v hobby papírnictvích a kreativních potřebách. Pozor ale, že když je dost rozehřátá, teče vosk skoro sám, takže pracujte rychle. Bez pistole je pak lepší rozehřát vosk po částech v kovové nálevce a přesně si odměřit, kolik vosku je na jednu pečeť potřeba, aby vypadala hezky a vystačila na celé razítko. Úplně nejlepší je pečetě si předpřipravit bokem, abyste si neponičili obálky ani oznámení a pak je akorát rozehřát a přitisknout nebo rovnou přilepit lepidle. Pokud se vám ale při těhle řádcích zvedají vlasy hrůzou a pečetě se vám přesto líbí, objednejte si tuhle službu u Lucky. Už je v tom díky výrobě pozvánek na přání profík. 

Protože jsem nechtěla ten maličký rozměr pozvánek, který se běžně všude nabízí, musela jsem najít větší obláky na oznámení v rozměru C5, což byl ze začátku pěkný oříšek. Objednala jsem si dvě barvy, pastelově růžovou a šedou a nakonec ta šedá vyhrála. Byla míň přeslazená a celkově to k tomu decentnímu vzoru a barevné paletě ladilo mnohem líp. Dovnitř jsme vyrobily vklad se stejným květinovým vorem, díky němuž ty obálky fakt prokoukly. Takový malý detail, ale podle mě udělá fakt hodně. Kde sehnat barevné obálky? Za mě mají nejlepší výběr tady a tady. Ty s šípovou klopuk vypadají nejlépe.

Kdy začít s výrobou svatebních oznámení? To je zcela na vás. Někdo je má s RVSP potvrzením, a tak je rozesílá klidně půl roku dopředu, protože chce mít jistotu s kolika pozvanými může počítat. My to vyřešili osobním pozváním, takže jsme již měli počet hostů známý. Papírové oznámení už byla taková hezká formalita, proto jsme s nima nijak extra nepospíchali. Nakonec jsme je posílali a předávali měsíc před svatbou. Pokud si je ale budete chtít vymazlit a budete si je u někoho nechávat vyrábět, zjistěte si, jak moc dopředu je potřeba řešit.


Jmenovky
Další jsme tiskly jmenovky, které měly ten stejný font, jako naše oznámení. Lucka je všechny postříbřila, vytvořila cvočky a já sehnala hedvábné stužky, které mi k nim přišly úplně nejhezčí a nejjemnější. Nic přehnaného, prostě v našem stylu. S jmenovka bych ale počkala jako poslední bod, protože nám se hosté a jejich doprovod několikrát měnil, takže jsme je museli dovyrábět.


Menu a čísla na stůl
Co ale můžete vytvořit s předstihem je určitě menu. To jsme měli vyřešené již několik měsíců dopředu a tady se žádná změna nekonala. DL formát jsme ozdobily stejným květinovým motivem, postříbřeným fontem a seznamem, co najdou hosté ve studeném rauty i během oběda. I přesto, že jsme měli raut a ne servírovanou hostinu, jsem si chtěla užít hezky prostřené stoly s celým settingem včetně menu. Kromě něj mi Lucka vyrobila i bar menu, kde byl seznam drinků, které si hosté mohli objednat na baru.

Počet stolů jsme již také věděli s předstihem, takže jsem sehnala v kreativních potřebách ručně dělaný papír, na který jsme natiskly stejný květinový vzor jako z oznámení. Tím, že má papír hrubší strukturu, vypadal motiv zase jinak a ve vintage duchu, v kterém se nesla naše svatba. Lucka mi ze stříbrné nalepovací fólie vyřízla číslovky a nalepila je na vzor. Já jsem ještě stříbrnou akvarelovou barvou přetřela šedivé lístky, aby se na světle jemně leskly. Udělalo to celkově parádní efekt. 


Sliby
Jak už jsem psala v předchozím článku o naší svatbě, chtěla jsem si před oltářem říkat navzájem svatební sliby. A protože můj muž byl pro, nechala jsem Lucku vyrobit v našem designu i kartičky na sliby. Jeho a její. Kam jsme jsem si přepsali své řádky a pro mě to byl u obřadu jeden z nejemotivnějších okamžiků...


Cedulky do koutků na svatbě
Pokud budete mít na svatbě různé koutky, jako chill zónu, sladký bar nebo rumový koutek, můžete vyrobit cedulky i k nim. Hodí se i popisky do fotokoutu, k Instaxu a další aplikacím na tvorbu fotek a tisk. 


Guest book
Je to tradice, která se spíš dělá v Americe, než u nás, ale jí ji na naší svatbě rozhodně chtěla mít. Kniha hostů je skvělá možnost, jak nechat své hosty plné emocí zanechat nějakou vzpomínku, Fotku, vzkaz, obrázek, cokoliv je v tu chvíli zrovna napadne. Zůstane vám díky tomu hezká památka. Já si do ní po svatbě nalepila i všechna přáníčka ze svatebních darů. Kde takovou knížku sehnat, buď můžete využít jakékoliv album, které se vám bude líbit a dá se do něj psát, nebo si jako já můžete nechat vyrobit personalisovanou knihu s vašimi jménu. Tu naši jsem si objednala na Etsy. A naživo je dokonalá, barva, font, postříbření, které je plastické. Škoda, že u nás zatím neznám nikoho, kdo by je dělal na míru. Ale doufám, že Lucka z Love & Story Design s nima brzo začne. Myslím si, že po nich bude poptávka.


Rozcestník
Na svatbách včetně té  naší se často používají různé rozcestníky. Holky z eventovky nechaly vyrobit stojan na starožitné zrcadlové rámečky. Do nich mi Lucka vyřezala kaligrafické popisky míst na nalepovací fólii. Tady se dá využít i skutečná kaligrafie, ale tohle vypadá stejně dobře.


Výslužky
Měla jsem dárkové krabičky s jedlými dárky a personalisovanou svíčkou s iniciály. Svíčky vyrábí Lucka na míru a můžete si je domů objednat i bez chystané svatby. Do výslužek jsem dávala menší rozměr, aby se svíčka do krabiček vešla na výšku. Každý host, který přišel se svou polovičkou, dostal svíčku s oběma písmeny, ti, co přišly bez, pak se svým písmenkem. Ta stříbrná fólie na skle vypadá dokonale, byť jde o zcela obyčejnou svíčku. Tip na výslužku za pár korun. Protože jsme ve výslužkách měli personalisovaný obsah, bylo jasné, že bude potřeba každou označit svou jmenovkou. Pokud budete uvažovat nad něčím podobným, nezapomeňte na to a přesně si spočítejte, kolik čeho bude potřeba. Já z výslužek už před svatbou trochu kvetla, ale nakonec to dopadlo dobře a každému tenhle malý dárek udělal radost a měl aspoň nějakou malou vzpomínku.


Zasedací pořádek
Podle mě by tohle měla být ta poslední položka, kterou z grafiky řešit. Ideálně tak týden před svatbou, protože již máte od všech skoro jistotu, zda přijedou a v jakém počtu. My měli kulaté stoly po desetí místech, proto byl zasedací pořádek potřeba vyřešit a přesně spočítat, aby každý měl to své místo a aby si lidé u jednotlivých stolů měli k sobě blízko. 


Nápisy
Kromě toho jsem si ještě přála stříbrný nápis Bride to be a mít ho v naší beauty lounge během holčičího chystání a zkrášlování. Ve stříbrné je totiž snad nesehnatelný. Ve zlaté barvě naopak seženete úplně všechno, an co si vzpomente. Lucka mi navrhla ještě skvělou visačku na dveře na přání. Povedla se, co myslíte..?


Další grafika
Kromě toho, co jsme měli na svatbě my, mě ještě napadá pár tipů, co se dá využít. Moc se mi např. líbí vymazlené visačky na víno. Můžou každá nést nějaký vtipný popisek. Super jsou kartičky s dotazy na hosty, k nevěstě a ženichovi. Skvěle to nahrazuje to zvedání boty uprostřed sálu, které doslova nesnáším, Tohle je hezká a příjemná forma. Kartičky má Lucka navíc volně v prodeji, třeba jako tip na dárek, komu se budou v blízké době hodit. Další nenucenou zábavou jsou dózy na vzkazy, např. jaké rady do života by vám hosté zanechali, nebo jaké přání by vám dali. Vzkazy a přání si pak na svatbě během večera můžete společně číst, myslím, že se u toho dost nasmějete nebo dojmete.

You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images