Jak přežít předvánoční období

12/09/2019



Aneb, jak jsme si to doma udělali my, abychom se z toho nezbláznili.
Víte, když děláte v  marketingu a teď myslím hlavně ten online, tak Vánoce řešíte klidně s 2 až 3 měsíčním předstihem. Připravujete fotky na soc. sítě, maily, texty, vizuály kampaní, soutěže, atd...takže u vás Vánoce začínají už někdy v září. Hrozná představa, že...?

Takže se mi pak nemůže nikdo divit, že sama u sebe ty vánoční svátky nijak neřeším a nehrotím. Stromeček jisto jistě budeme mít, mám ráda jeho zdobení, vůni a vánoční světýlka. Cukroví si napečeme tak den před Štědrým dnem, aby bylo co u pohádek mlsat, ale jinak nic extra nechystáme. 


Návštěvy příbuzných plánujeme stihnout ještě před Vánoci nebo až po nich, nechce se nám o volnu nikam daleko jezdit a už vůbec ne absolvovat cestu autem v ty nejvytíženější dny v roce. Je to pak na silnicích peklo a když vám do toho třeba ještě nasněží, tak se cesta může pěkně prodloužit. Řekli jsme si, že tohle nepotřebujeme absolvovat. Už pár let ty svátky trávíme nejraději doma a spolu ve dvou. Celý rok se totiž skoro nezastavíme a teď je tu konečně aspoň jeden týden, kdy nemusíme dělat skoro nic. Takže se těšíme na odpočinek, na to jak si to doma zútulníme, když se nám bude chtít, na dlouhé válení v posteli, pomalá rána, na vánočku s kakaem a vosí hnízda. Prostě maličkosti, které si jinak nemáme moc čas užít. A to jsou podle nás ty Vánoce. 


Už nikdy se nechci honit za nákupem předražených dárků, vystávat frontu v supermarketech a být masírovaná všemožnými slevovými akcemi. Všude jen plno lidí, plno aut a stres a shon. Jestli je tohle něčí představa o svátcích, tak moje rozhodně ne, a proto se těmhle místům obloukem vyhýbám. Dárky letos nijak extra neřešíme, rodičům uděláme radost něčím, co skutečně využijí, třeba super jsou poukázky, za které si každý vybere to, co sám chce. A s mužem jsme se dohodli, že si uděláme radost až po Vánocích. Že není potřeba to hrotit teď a vlastně to ani neočekáváme. Dárky pro nás nemají tu stejnou hodnotu, jako společně strávený čas. Proto raději vymýšlíme, jak si ten volný čas co nejvíce užít spolu.


Já chápu, že někdo má ty Vánoce hlavně o rodinných setkáních a musí objet všechny příbuzné a se všemi se stihnout vidět. Pokud vám to takhle vyhovuje, jedině dobře. Pokud ne, snažte se ostatním vysvětlit, že je to vážně jeden týden v roce, kdy byste si potřebovali od všeho odpočinout, a že je rádi uvidíte po Novém roce. Udělejte si to prostě po svém.

Muž se minulé Vánoce připravoval na státnice a kromě toho samozřejmě ještě pracoval, takže je teď vážně rád, že konečně po několika letech nemusí přes svátky řešit nic důležitějšího a prostě může jen odpočívat. A já mám sice ještě ty poslední týdny před docela honičku, ale hřeje mě pocit, že pak budu  moct aspoň na několik dní odložit počítat a telefon a neřešit práci. Ono totiž když pracujete v online marketingu, tak jste připojeni skoro pořád. Pořád se něco řeší, nastavuje, připravuje, spouští, atd. Nekonečný příběh. Kord když ještě pracujete na volné noze, tak je to docela kolotoč, ze kterého nejde tak snadno vystoupit. 

H&M turtleneck and skirt, Mango boots, Chloé bag and sunnies
ph. Marblog

Jestli tuhle práci zvažujete, dobře si rozmyslete, jestli by vám tenhle režim vyhovoval. Sice si pracovní den přizpůsobujete podle sebe, ale musíte se naučit říkat ne a nebýt k dispozici 24 hodin denně. Já už se naučila nepracovat o víkendech a když někdo něco hrotí, prostě to musí počkat do pondělí. Když plánuji dovolenou nebo delší volno, všem klientům hlásím dopředu, kdy to bude a aby mi všechny úkoly stihli zadat s předstihem, jinak na to nebudu mít později kapacitu. Dovolená pro volnonožce znamená napracovat si to dopředu a odbavovat všechny zakázky s předstihem, abyste si mohli dát ten týden nohy nahoru. Není to bohužel zadarmo. Stojí mě to občas celé dny za počítačem od rána do večera, ale zatím mi to osobně stojí za tu svobodu rozhodovat o svém čase. 


Takže pokud chcete Vánoce prožít v klidu a s vánoční pohodou, nic nehroťte, pište si to-do listy, plánujte si čas a svojí kapacitu na práci. Nesnažte se stihnout všechno nad rámec svých povinností, nechte si občas pomoct, třeba s úklidem domu, bytu, s nákupem potravin, s pečením cukroví, atd. je spousta činností, které nemusíte obsatrávat sami. Nesnažte se vidět o svátcích se všemi příbuznými, pokud je nemáte v dosahu a nebydlí za rohem. Užijte si volno bez povinností. Tyhle svátky si předepište čas na sebe, na relax a restartujte se na nadcházející rok. Kdy jindy nabrat energii, než právě o Vánocích? Můžete spát dlouho, jak chcete, můžete se věnovat koníčkům, na které jste si nenašli chvilku, můžete si dělat radost procházkami, zajít na masáž, wellness, dát hlídat děti babičkám, atd. Prostě a jednoduše, dejte svůj čas aspoň na jeden týden jako tu nejdůležitější prioritu a prožijte Vánoce podle sebe, ne podle zvyklostí. Vaše tělo i mysl vám za to bude vděčná...


A pokud byste chtěli jeden tip na krásnou procházku kolem pražského hradu, tak si zajděte i do kavárny Nový svět. Doufám, že budou mít přes svátky otevřeno, protože tam chci vzít i svého muže. Je to moc útulné a příjemné místo, tak akorát zapadlé, že tu můžete nerušeně strávit klidně několik hodin. A mají tu dobrý kafe i něco na zub. Vezměte to pak přes strahovský klášter, nakoukněte do jejich krásné knihovny a pak si to od hradu sejděte přes Petřín směrem k Malostranskému náměstí. Je to moc pěkná procházka. Do ruky svařák a hlavně se zachumlat do teplé šály a čepice :)

Máte nějaké své zvyky, jak prožít Vánoce v klidu? Podělíte se o ně? Třeba mě to inspiruje k něčemu dalšímu :)

You Might Also Like

2 komentářů

  1. takéto vianoce by sa páčili aj mne :) škoda, že môj partner to necíti rovnako :D

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to pak asi dopadá, že on je spokojenej a ty ne. Možná bych si o tom doma promluvila a zkusila bych najít co nejlepší variantu, která bude vyhovovat vám oběma a díky čemu pak budou ty Vánoce pro vás oba příjemnější. Bez té stokrát opakované komunikace to ve vzahu prostě nejde.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images