Kde objevit ty nejlepší svetry

2/15/2020


Kdo mě sleduje nějakou dobu, možná tuší, jak moc dám na kvalitní materiály a zpracování a že se snažím každý nákup dobře rozmyslet. Není tomu ani jinak u nákupu svetrů. A protože jsem naposled po těch kvalitních udělala průzkum, kam na ně, sem tu s článkem, který se bude věnovat právě jim.

Z čeho jsou kvalitní svetry?
Než se vypravíte do obchodu, měli byste si něco zjistit o materiálech, které se na svetry používají, a které vyluštíte z cedulek. Za mě jsou nejlepší ty přírodní, jako je ovčí vlna, kašmír, mohér, alpaka, angora nebo merino. Přírodní materiály mají přirozenou schopnost hřát a udržet teplo, což je to, co od svetru v zimě hledám. Akrylové a polyesterové materiály nikdy nebudou mít takovou vlastnost, nezahřejí a ještě se v nich pod vrstvami oblečení zapotíte, protože nepropouštějí vzduch a nepodporují přirozenou cirkulaci.


Ovčí vlna pro vás bude asi nejznámější, ovce se chovají i u nás. Ale není ovčí vlna jako vlna. Je velký rozdíl mezi tím, zda se jedná o virgin vlnu (lambswool) nebo klasickou vlnu. Ta virgin je zpravidla z mladých ovcí do 6. měsíce a jde o jejich první stříhání. Taková vlna je mnohem jemnější na dotek, není tak hrubá jako klasická vlna, a proto vás svetr nebo šála z virgin vlny nebude tolik kousat. Klasická vlna je ze starších ovcí a jejich vlákno je pevnější, ale zároveň i hrubší. Proto se na svetry používá ideálně ve směsích, aby se pleteným kouskům dodala jemnost, ale přitom se zachovala jejich přirozená výhřevnost. 

Merino vlna pochází z merino plemena ovcí, které se nejčastěji chovají v Austrálii a Novém Zélandu. Merino vlna je měkká, jemná a skvěle izoluje teplo. Kromě vlněných svetrů se s ní často setkáte u zimního oblečení na hory, jako je termoprádlo z merina nebo výplně rukavic. Dokáže skvěle udržet teplo, ale zároveň odvést vlhkost, a tak se často využívá u sportovního oblečení. Kromě výhřevnosti má merino vlna i antibakteriální vlastnost. Keratin obsažený ve vláknech rozkládá nežádoucí bakterie, a tak zabraňuje případnému zápachu. Merino svetr tedy nemusíte moc často prát, stačí ho nechat vyvětrat, ideálně na teplém topení a do rána bude po zápachu.  

Kašmír je můj nejoblíbenější materiál na svetry. Kašmírová vlna pochází z kašmírových koz, které se tradičně chovají v oblastech Nepálu. Vlna se získává vyčesáváním ze spodní vrstvy tzv. podsady a to hlavně v letních měsících, kdy to kozy nijak neohrožuje, aby nepřišly o svou ochrannou vrstvu před mrazy. Z vyčesaných vláken se ručně vybírají hrubší vlákna a dál se zpracovává na výrobu příze. Objem vlny z kašmírových koz je mnoho násobně menší, než objem vlny získaný z ovcí. Na jeden kašmírový svetr se zpracuje vlna z 3 až 5 koz. V dnešní době se ale spíše setkáme s kašmírem z Číny, který se uměle získává ve velkém a jde hlavně o strojovou výrobu, kašmír z Číny nemá takovou kvalitu jakou dosahuje kašmír z Nepálu, kde má jeho produkci pod sebou výhradně značka Loro Piana. Jde o jeden z nejdražších vlněných materiálů. Je extra jemný, hebký a má až 6 vyšší výhřevnost než ovčí vlna. Kromě složení se tedy dívejte, kde je svetr z kašmíru i vyrobený.


Angora je vlákno, které se získává z angorských králíků. Je extra jemné, hebké a tenké, proto se přimíchává do směsi s dalšími materiály, aby získalo pevnost, pružnost a odolnost. Nejčastěji s vlnou nebo bavlnou. Angoru poznáte i podle toho, že elektrizuje. Takový svetr má pak kolem sebe vrstvu naježených chloupků. Mám takový svetr jeden doma a dělá přesně tohle. Angorská vlna snadno plstnatí, perte ji hlavně v ruce, neždímejte a nechte uschnout pozvolna na vodorovné ploše. Získává se vyčesáváním, které se dělá dvakrát ročně a jednou za rok se vlna stříhá, z jednoho králíka jde získat max. kolem 1 kila angorské vlny. Kvalita vlny se liší podle délky vláken, čím delší, tím lepší, protože se pak dá snadněji zpracovat, netřepí se tolik a je celkově kvalitnější i lepší na údržbu. 

Mohér je vlna pocházející z angorských koz. Ty se nejčastěji chovají v Africe, Turecku a Novém Zélandu. Mohérová vlna je velmi odolná, teplá a pružná. Dokáže v zimě udržet teplo a naopak v létě skvěle odvádět horko a vlhkost. Díky své odolnosti se materiál z mohérové vlny nevytahuje, nemačká, neškrábe a ani neplstnatí. Srst angorských koz je kudrnatá a na dotek připomíná jemností lidské vlasy. Nejcennější je tzv. kid mohér z nejmladších koz, který je nejjemnější a má nejtenčí vlákna.


Alpaka je srst z lamy, z druhu vikuni, které žijí převážně divoce a jejich vlna je extra drahá, nebo pak z dostupnějšího druhu suri. Lamy se  stříhají se jednou za 3 roky a chovají se hlavně v Peru. Vlna z alpaky je jemná, teplejší než ovčí, má silnější vlákna a je hypoalergenní. Má skvělou tepelnou vlastnost díky dutým vláknům. V zimě hřeje a v létě chladí. V přírodní podobě existuje ve 22 odstínech, což je nejvíc ze všech druhů vln. Nejdražší je opět baby alpaka, která pochází z mladých lam a díky tomu má nejjemnější vlákna. A ještě jedna zajímavost, vlna z alpaky je ekologičtější, než vlna z kašmírových koz. Lamy totiž spásají jen povrchovou část travin a rostlin a nejsou tolik náročné na potravu jako kašmírové kozy, jejichž chov má naopak víc devastující následky na krajinu. 

Když jsme si prošli, z čeho ty nejlepší svetry můžou být, vrhnu se na místa, kde se dají takové kousky objevit. Na to jsem se vás ptala i na svém Instagramu, takže moc děkuju za všechny tipy.

Svetry z druhé ruky

Je síť secondhandů, kde nakupuji oblečení z druhé ruky nejčastěji. Jak narazit na ty nejlepší svetry? Zjistěte si, kdy do vašeho Textilhouse dodávají nové zboží a zajděte tam hned ráno. Budete mít velkou šanci, že na nějaký vlněný poklad narazíte. Nevynechejte ani pánské oddělení, kde mají nejčastěji svetry s kulatým, véčkovým výstřihem nebo roláky se zipem a převážně vlněné.

Druhou sítí secondhandů po ČR je Genesis. Vím o jednom kousek od Vodičkovy a druhém v Jindřišské, kam občas chodím. Na vlněné svetry narazíte hlavně v pánském, v dámském takové materiály moc nemají, ale i tak to stojí za to se sem kouknout, nikdy nevíte, co objevíte.


Nově otevřený vintage obchod na Vinohradech je láska pro všechny vintage srdcaře. Lucka vybírá kvalitní nadčasové kousky a tak tu kromě vlněných svetrů narazíte na vlněné kabáty, hedvábné halenky, kožená saka, apod. 


Výběrový secondhand na Letné, kam chodím pokaždé, když jsem poblíž. Mají tu pravidelně výběr vlněných a kašmírových svetrů, klasické kardigany, roláky a véčkové svetříky. Určitě tady najdete super kousky nejen z vlny. Nově otevřeli i samostatnou pánskou pobočku na konci stejné ulice, tam se určitě zajděte podívat, protože mezi pánskými kousky můžete objevit super saka i svetry v nadčasovém střihu.

More Than Fashion
Designérské kousky z druhé ruky za zlomek ceny. Mají dvě pobočky, jedna na Vinohradech a druhá v Dejvicích. Objevíte tu svetry z kašmíru a vlny. Sledujte jejich Instagram, dozvíte se, jaké kousky tu zrovna mají, nebo můžete napsat dotaz, co konkrétně sháníte. Já tu třeba ulovila dvoje kvalitní kalhoty, jedny 100% vlněné. 

Online instagramový sekáč, kde narazíte i na vlněné svetry. Stačí je pravidelně koukat na novinky a napsat jako první, ať vám ten kvalitní kousek neunikne.

Poslední dobou se na Instagramu objevují super profily, které vybírají a prodávají vintage kousky. Mangavintage je jeden z nich, objevila jsem tu naposled skvělý oboustranný trenčkot a vlněné svetry se tu taky občas objevují, jen musíte sledovat a rychle napsat zprávu. 

Slovenský IG profil s krásnými kousky. Nejen vlněné svetry, ale i vlněná saka, kabáty, klasické kalhoty, kožená saka a spousty dalšího. Navíc eko balené v kompostovatelných obalech, tak nemusíte mít špatný pocit, že si takové kousky necháváte posílat.


Kamča loví poklady po secondhandech po celé ČR a nabízí ty nejlepší vintage kousky, které naskladňuje několikrát měsíčně, nebo prodává občas na pop-upech, kde si je můžete osahat a vyzkoušet. Mám od ní hned několik věcí, které jsem si hned zamilovala, včetně jednoho dokonalého kardiganu z angory. 

Výběrový secondhand, který se orientuje na kašmírové svetry, roláky, twinsety a propínací kardigany. Za mě super kvalita za skvělou cenu. Pokud hledáte klasické svetry z kašmíru, sem se určitě mrkněte. 

Kde nakoupit ty nejlepší svetry v obchodech?

Pokud chcete opravdu vlněný svetr bez umělých vláken, nejspíš si za něj připlatíte. Nečekejte, že 100% vlněný svetr bude stát 1000 Kč. Koukejte na cedulky a složení, wool blend na cedulce jako info moc nenapoví, když pak na štítku najdete 7 % vlny a zbylé je třeba z akrylu. Nespoléhejte se ale jen na štítky, zkuste si v obchodech osahat 100% kašmír, angoru, mohér, i virgin vlnu. Já se tak naučila rozeznávat vlnu i pohmatem, takže mě štítek neobměkčí, pokud tomu neodpovídá materiál na dotek. Druhá věc je, kde je svetr vyrobený. Čínská vlna podle nejednoho zdroje nedosahuje takových kvalit a navíc se vyrábí a získává způsobem, který není nejšetrnější k přírodě ani zvířatům samotným.

Icone je butik v centru Prahy s francouzskými, italskými, severskými značkami, které si zakládají na kvalitních materiálech. Najdete tu kousky od Forte Forte, Anine Bing, Isabel Marant, Notshy Paris, Hannes Roether, Mesdemoiselles Paris a dalších. Za svetry si tu sice připlatíte, ale rozhodně investujete do kvalitního kousku, který vám při správné péči vydrží dlouhá léta. A až osaháte některý z kašmírových kousků nebudete chtít už jiný.


Sympatická mladá návrhářka, v jejíž kolekci najdete i spoustu vlněných svetrů, kardiganů, huňatých šál a hřejivých čepic. Jana vám nechá uplést svetr na míru, můžete si vybrat střih, barvu, všechny detaily i vlnu. Její kousky můžete okouknout v galerii Kvartýr

Tamara je slovenská designérka žijící v Praze, kde tvoří svou kolekci převážně z vlny. Je to velká milovnice vlny, kerá se zajímá o její původ, zpracování a využití v oděvech. Hledá výrobce vlny v Evropě, kde se chovají ke zvířatům s respektem a šetrně k přírodě, protože jí udržitelnost není lhostejná. Co jsme se spolu bavily, tak jsou v plánu i nějaké pletené kousky, tak Tam-aru sledujte, ať vám nic neunikne.

Designový koncept store, kde najdete značky jako je ATP ateliér, slovenskou Nehera, Hope Stockholm, Toteme, La Formelu a další. Všechny svetry, co tu objevíte jsou láska na první dotek. Prvotřídní kvalita je tu znát už od pohledu. Já se tu zamilovala do kousků od Nehery, jejichž svetry jsou tak heboučké, že jsem si je chtěla hned odnést. Je to investice, ale taková, které nebudete litovat.

Svetry od Božidary zná asi každý. Huňaté objemné roláky a dlouhé kardigany jsou jejím poznávacím znamením. Svetr z alpaky vás sice vyjde v průměru na 8 tis. Kč, ale jde o ručně pletený kousek z kvalitní vlny. Máte na výběr ze spousty střihů a barev a myslím, že není problém si nechat od Božidary uplést něco přímo na zakázku.


Obchod s kašmírovými kousky v centru Prahy je dost nenápadný, nemají ani moc aktuální webovky, ale když máte skvělé zboží, jste na frekventované adrese, vynahradí to i zastaralý web. Objevíte tu kašmírové svetry, roláky, kardigany, šály, čepice, rukavice, pašmíny a další. Pokud hledáte kvalitní kašmír, tohle je ta správná adresa.

Lauren je z Belgie a plete tak nádherné nadýchané svetry, že bych je všechny chtěla mít doma. Pokud se vám nějaký bude líbit, neváhejte jí napsat dotaz do zprávy na velikost, barvu a cenu s poštovným. Posílá určitě po Evropě. Investice do takového svetru se vyplatí, budete mít originální kousek, který jen tak někdo nemá.

Tip od jedné z vás z Instagramu. Najdete tu kousky z vlny, kašmíru, merino, lambs wool. Pokud máte rádi klasické svetry, tady určitě nějaký ten kousek objevíte.


V La Marque se sice specializují hlavně na prodej spodního prádla, majitelka ale dováží i 100% kašmírové svetry od značky Repeat, které jsem si v prodejně ošahala a takovou jemnost jsem dlouho neměla v ruce. Opravdu kvalitní kašmír. Mají prodejnu v Bělehradské, tak tam někdy zavítejte. 

Jana z Woolando je Češka žijící v Holandsku, která plete na zakázku. Obdivuju její zručnost, tvoří krásné kousky pro dospělé i malé děti, tak omrkněte, jestli se vám nějaký kousek zalíbí.

Dánská značka, která se orientuje na minimalistickou fashion s nadčasovými střihy. Najdete u nich i dětskou kolekci. Jejich svetry jsou pro mě velká láska.

Etsy je takový mezinárodní Fler a Vinted dohromady, objevíte tady vintage kousky, ale i ručně pletené svetry a kousky z kolekce malých designérů, kteří přes Etsy své kousky prodávají. Mám tu pár favoritů, které si pravidelně ukládám, třeba od SoleilcollectiveBYYAworldLanowski Knitwear, nebo Metaformose. Etsy je nekonečný zdroj inspirace a nápadů a narazíte tady na spoustu dalších profilů, kde objevíte poklady. Stačí vědět, co přesně hledáte. 

Eshop s designerskými kolekcemi různých značek, hlavně z Polska. Objevíte tady krásné vlněné kousky, šaty, kabátky a další. Prostě základ udržitelného šatníku z kvalitních materiálů, minimalistických střizích a přírodních barvách, které se době kombinují.


Dánská značka z Kodaně založená v roce 2004. Já ji objevila hlavně na Zalandu, kde mají jejich kousky občas ve slevách, tak se vám může poštěstit, získat kvalitní oblečení za super cenu. I tak se ale do jejich svetrů vyplatí investovat. Nosí je třeba i taková fashion ikona jako je Pernille Teisbaek.

Stockholmská značka, kterou asi nemusím představovat. Jejich vlněné šály jsou už ikonické. Mám doma dvě a miluju je, obzvlášť jejich virgin vlnu, která mega hřeje a je jemná na dotek, opravdová kvalita. Jejich svetry jsou investice, pokud hledáte lepší cenu, mrkněte na Ebay nebo Vestiairie Collective, kde se občas objevují kousky i od téhle značky.

Newyorská značka, kterou poslední dobou potkávám na všech známých influencerech. Mají krásné věci a oversized svetry, které miluju. Jen si pročítejte důkladně složení, svetry jsou převážně z vlněných směsí, ale zase za příjemnější ceny :)


Švédská značka ze Stockholmu s nadčasovou fashion. Mají přesně ten styl, který se mi poslední dobou líbí. Minimalistické, bez příkras a hlavně univerzální. U svetrů zase koukejte na složení.

Londýnská značka, na kterou jsem narazila náhodou na Instagramu, když jsem koukala po hezkých svetrech. Nemají úplně 100% vlněné kousky, ale zase mají dobrý poměr mezi kvalitou a cenou. 

Španělská značka, která zpracovává vlnu od místních farmářů. Najdete tu svetry s vlny i bavlny. 100% přírodní složení a nadčasové střihy v naturálních barvách. Svetr od Babaa je dobrá investice.

Ve Space neobjevíte jen kolekci od Ivany Mentlové, ale i další značky jako např. MM6 Margiela, Ganni, N°21Comme des Cargons a další kvalitní svetry od světových značek. Minimálně to stojí za návštěvu takové svetry okounout, osahat a vidět naživo. 

Z konfekce

Kvalitnější svetry se samozřejmě dají najít i v běžné konfekci, doma mám taky jeden lepší svetr s vlonou z H&M, COSu, nebo &OtherStories, jen nikdy nejsou 100% vlněné a kvalita vlny nikdy není taková, jakou bych si představovala, ale za tu cenu, za kterou se svetry v konfekci prodávají, se není ani čemu divit. Smutné pak je, že většina takové vlny pochází z Číny a tam je kvalita a udržitelnost dost diskutabilní. Kromě zmíněných značek narazíte na svetry s podílem vlny i u Massimo Dutti, v Marks&Spencer, Van Graaaf, Peek&Cloppenburg, DRYKORN, Edited.de, v Zalando a u spousty dalších značek. Bohužel, ve většině případů konfekční značky jen reagují na poptávku trhu, který se poslední dobou začíná zajímat o materiály a složení. To znamená, dát zákazníkům na výběr i z vlněných kousků, ale za cenu běžnou v konfekci. Nikdy to nebude taková kvalita, jakou dostanete u designerských značek nebo u ručně pletených svetrů na zakázku ze 100% vlny.


Jak o vlněné svetry pečovat?

Nestačí si pořídit kvalitní svetr a pečovat o něj jako o ten běžný z akrylu. Vlněný svetr vyžaduje speciální péči. Takový svetr rozhodně nepatří do pračky, jinak si ho tímhle postupem snadno zničíte. I přesto, že na pračce máte šetrný program na praní vlny, u svetr za x tisíc Kč bych tomu nedůvěřovala. Nejjistější metoda je ruční praní. Svetr namočte ve vlažné vodě, použijte prací prostředek určený přímo na vlnu, nebo min. šetrný šampón na vlasy. Prostředku použijte jen trochu. Svetr prohnětejte, aby se čistící prostředek dostal do všech míst, nechte ho pak nějakou chvíli odmočit. Potom vypusťte vodu a svetr máchejte v čisté vodě tak dlouho, dokud z něj nevymyjete všechen šampón nebo prací prostředek. Hezky jemně, žádné ždímání. 

Nikdy nepoužívejte aviváž, připravili byste se o všechny přírodní vlastnosti vlny. Jakmile je svetr propraný čistou vodou, namáčkněte ho ke stěně umyvadla nebo vany a vytlačte přebytečnou vodu. Vemte si k ruce čistý suchý ručník, rozložte ho na zem, svetr rozprostřete na něj a srolujte ho pevně do ruličky, tak se zbavíte přebytečné vody. K ruce si vezměte další suchý ručník a rozložte ho na zem nebo vodorovně na stojací sušák a svetr na něj rozložte, aby mohl vodorovně uschnout. Nikdy ho mokrý nevěšte na věšák, nebo topení, mohl by se vám tak snadno vytahat, ztratit tvar a pružnost. Takhle ho nechte pozvolna uschnout. 

Doufám, že vám tenhle obsáhlý článek něco dal. Minimálně tipy, kam se vydat za kvalitními svetry. Já mám na tenhle rok velkou motivaci naučit se plést a aspoň začít se základy pletení, protože bych si jednou chtěla uplést svetr přesně podle mojí představy. Pokud vás pletení zajímá, mrkněte k Petite knit na její stránky, kde prodává super návody na pletení, včetně vysvětlujících videí. Její svetry jsou pro mě velká inspirace. 

Pokud máte další tipy, kde se po svetrech podívat, budu ráda za vaše komentáře. Nebo se podělte o tipy, jak a díky čemu jste se naučili sami plést a co vám k tomu pomohlo :)












You Might Also Like

4 komentářů

  1. Krásně napsaný článek.
    Já jsem cca před 7 lety hledala ten svůj top kašmírový svetr. Nenašla. Nakonec to skončilo tak, že jsem si koupila vlnu a svetr upletla. Vlna byla 85% kašmír a 15% kid mohér.
    Jinak já svetru už cca 5 let nekupuji. Naposledy jsem koupila svetr v tchibu - kašmír + vlna. Černý kardigan. Vypadá stéle dobře a to je právě těch pět let co jsem koupila poslední svetr. Jinak v tchibu loni měly ponča, šály, šátky a čepice složení 30% kašmír + 70% vlna, tak jsem neodolala a pončo, čepici i šátek si koupila. Jsou úžadné, i když vím, že jsou made in China. Prostě jednou za čas hřešit není špatné. Ještě tam mají kašmírové šaty. O nich přemýšlím již rok, zda do nich jít nebo ne. Stále je v mojí velikosti mají a já stéle přemýšlím - koupit či nekoupit. Na pletení šatů na jehlicích č.2 či 2,5 si prostě netroufám - z časových důvodů. Jinak svetry si leta pletu sama. Nejraději mám kombinaci alpaka a hedvábí nebo jehněčí vlna. Tenké, ale teplé svetry. Objemné svetry co plete např. Božidara mě moc nelákají. Mám dva svetro/kabáty, ale raději mám svery, které se vejdou pod kabát - tedy pletené na jehlicích max.č 5.
    Pletení je hrozně návykové, pokud jednou začnete, nebudete chtít přestat.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za komentář. To je super motivace. Taky se k tomu chci jednou takhle dopracovat. A přesně to u svetrů od Božidary vidím, jsou mega velké a pod kabát se moc nedají...

      Vymazat
  2. Nejenom, že jsou mega velké, ale i profouknout. Takže pokud je vítr, či malinko chladněji, tak já si vždy pod svůj svetro/kabet beru ještě jeden tenký svetřík nebo jenom takové ty rukávy - pokud mám něco s krátkým rukávem. Na fotce vypadají úžasně, ale jsou docela nepraktické - alespoň z méno pohledu.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  3. Dámské basic svetry se vyznačují klasickými, jednoduchými střihy. Najdete zde roláky, kardigany, dlouhé svetry i kratší vypasované svetry. Některé základní návrhy mají velmi minimalistické, elegantní vsadky, např. řetízek ve výstřihu nebo malé knoflíčky, perly. V MOHITO najdete basic svetry z viskózy, ekologického materiálu, vlny, bavlny.
    https://www.mohito.com/cz/cz/obleceni/svetry/basic-svetry

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images