ratatouille

8/27/2012



Sice má nevyslovitelný název, ale o to lepší chuť. Ratatouille (ratatuj) je zeleninové lečo, ale po francouzsku, a tu naši verzi hodně předčí. Kdo má rád lilek a cukety, recept zde: 
Budete potřebovat 1 větší lilek, 2 menší cukety, 2 zralá voňavá rajčata, 2 červené papriky, 4 stroužky česneku, 1 plechovku loupaných rajčat, 2 bílé cibule, čerstvý rozmarýn a tymián, olivový olej, sůl, pepř.
Všechnu zeleninu je potřeba předem nakrájet na kostičky, lilek ale nejdříve oloupat a nakrájený ho osolit. Takhle se nechá chvíli ležet, pustí šťávu. Mezitím si na oleji osmahněte cibuli, pak posekaný česnek, papriku, lilek, pokrájená rajčata a jako poslední přidejte cuketu, je nejměkkčí. Vše se zalije rajčaty z plechovky a promíchejte. Na mírném ohni napůl přikryté pak duste ratatouille cca 20 minut do změknutí (ne rozvaření). Hotové dosolte, dochuťe čerstvě mletým pepřem a posekanými bylinkami. Tymián je hodně výrazný, tak radši po troškách.
Když nemám čerstvé bylinky, postačí i sušené a namísto červených paprik přidávám radši kapie, mají lepší chuť. Někdy si ratatouille vylepším i trochou červeného vína. Tohle jídlo sice zabere trochu víc času při přípravě, ale ta chuť...je skvělé jak horkétak  i vychladlé, s pečivem nebo i k masu. Za dnešní recept mě budou mít vegetariáni rádi :D

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Recept jako pro mně! Ratatouille miluji, jsem totiž vegoška, takže díky! :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  2. Aaaw... it seems very delicious! come and check out my blog maybe we can follow each other :) http://marschristie.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. byla jsem na stejnojmenném kresleném filmu v kině :-))) super film i jídlo ;-)

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images