♥ Budapest

9/28/2013


Město na Dunaji jsem si přímo zamilovala. Jak už jsem psala v jednom z předchozích postů, hrozně mi připomíná Prahu. Je tu velké množství památek, které stojí za vidění...my se nejdřív vypravili na Citadelu, odkud jsme měli  nádherný výhled na celé město. Pokračovali jsme na hrad a prošli si všechna nádvoří, zabrousili na Náměstí Hrdinů, podívali jsme se do městských lázní a Vidám parku. Pokud vám to nebude stačit, navštivte Národní muzeum nebo židovskou synagogu. Večer jsme si chtěli ještě prohlédnout budovu parlamentu, jednu z nejhezčích památek. Bohužel byla obestavěná ze všech stran lešením a jediné místo, kde se dala dobře prohlédnout, byl druhý břeh Dunaje. V noci byl parlament ale ještě mnohem hezčí než ve dne, tak ta procházka stála za to. Připadalo mi, že všechny tyto historické budovy jsou přímo monumentální a že na každém rohu je něco, co stojí za shlédnutí.



Za jídlem se vypravte do ulice Királi, projděte spojenými dvory domů. Je to taková gurmánská třída, plná kaváren, barů a restaurací. My se usadili v bistru Spíler, kde nás denní nabídka zaujala nejvíc. Pochutnala jsem si na steaku z lososa se salátem a pak na hovězím s pečenou bramborou a přelivem z jogurtu a fety. K tomu jsem upíjela můj oblíbený Aperol Spritz. Jídlo vás vyjde cenově jako u nás. Pokud raději dáváte přednost čistě místní kuchyni, zajeďte do Centrální tržnice na náměstí Fövám tér. Koupíte zde domácí vína, uzeniny, koření, ale i ovoce a zeleninu. Počítejte s tím, že je tu celkem živo. O trochu klidnější je tžiště na Rákoczi tér. Jestli jste nadšenci do starožitností a vintage kousků jako já, nevynechejte bleší trhy Ecseri. Za nákupy klasických značek jako Zara, HM, Bershka nebo Mango se vydejte do nákupního centra Arena Plaza. Nebo přímo v centru v ulici Vácí, která je nákupní třídou. Na jednom z rohů tu najdete Hard Rock kafé a poblíž v ulici Bécsi mé oblíbené Vapiano s italskou kuchyní. Mají nejlepší pastu, pizu a saláty. Pokud se budete procházet městem, vždycky narazíte v nějaké uličce na zajímavé místo, kde si můžete dát dobré jídlo nebo drink. To se mi na Budapešti hrozně líbí, asi znají mojí zálibu v dobrém jídle :)


Budapešť doporučuju navštívit i teď na podzim. Je tu vždy o něco tepleji než u nás. Lidé jsou milí a ochotní klidně i poradit. S parkováním ve městě v centru neriskujte, raději využijte placená parkoviště. Opravdu si to tady hlídají. Nebo se svezte metrem.Oproti tomu našemu už má hodně za sebou, řekla bych, že je skoro až historické. Svezete se v malém vagónu a na nástupišti to vypadá jak na nádraží...

PS: nezapomeňtě, že ještě pár dní běží giveaway o top od Denisy Nové :)

You Might Also Like

4 komentářů

  1. krásne fotky, Budapešť je úžasné mesto :)

    OdpovědětVymazat
  2. Do Budapeště se plánujeme brzo podívat, takhle z fotek vypadá jako krásné město! A díky za tipy, kam se vypravit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherné fotky!!! Až mi vybehli zimomriavky :) Určite chcem Budapešť čoskoro navštívim takže ďakujem za skvelé tipy ;)
    LipstickJungle

    OdpovědětVymazat
  4. Mam to stejne - taky mi strasne pripominala Prahu a moc se mi tam libilo... :)
    Ela

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images