London tips

10/26/2013


Pokud se do Anglie chystáte, mám pro vás pár tipů...Doporučuji si na Londýn vyhradit alespoň týden. Teda pokud sem nejedete pouze za nákupy, ale chcete tuhle metropoli více poznat. My zde strávili pouze 4 dny a opravdu jsme byli rádi, že jsme stihli vidět a zažít to, co jsme měli v plánu.

doprava


Do Londýna jsme lěteli s Raynairem, zpáteční letenka nás vyšla na 1700,-. Letenky jsme si objednali zhruba před měsícem a půl, než jsme měli termín odletu. Raynair je v Anglii jedničkou mezi leteckými společnostmi. Jen si musíte zvyknout, že tyto nízkonákladové společnosti nevyužívají hlavní letiště. Letěli jsme tedy z Brna přesně na čas a za dvě hodiny (kvůli časovému posunu vlastně za hodinu) byli na letišti Standsted. K letence jsme rovnou objednali bus z letiště do Londýna, který jede do města necelou hodinu. Nelítám moc často, ale i tak mi to celé cestování přišlo docela zdlouhavé. Jestli budeme letenky kupovat příště, asi zkusíme Wizz Air, který lítá přímo z Prahy. Ušetřili bychom tak více než tři hodiny dalšího cestování, které jsme museli absolvovat. Po městě jsme se dopravovali nejvíce busem nebo metrem. V den příjezdu jsme jízdné platili bezkontaktní kartou hned u řidiče, druhý den už jsme si nabyli Oyster card a zvolili denní jízdné max. 7 Liber. Ikdyž byste projezdili po městě za den mnohem víc, z karty se vám strhne jen 7 Liber. Tu si můžete dobýt v každé stanici metra. 

ubytování

Ubytování jsme měli vyřešené, bydleli jsme u známého v North Finchley. Což je do centra celkem daleko, busem 45 minut. Pokud nechcete bookovat přímo hotel, opět vám doporučím stránky airbnb.com.

kde se najíst


Jídlo jsme řešili různě. Většinou jsme byli celý den na nohách. Snídani jsem stihla ještě doma, pak jsme volili podle místa, času a chuti. Určitě vám doporučím navštívit potraviny Marks&Spencer. Mají tam obrovský výběr salátů, zdravých dobrot a baget. Mnohem větší než je u nás doma.V každém navíc najdete kavárnu, kde si po ránu můžete dát výbornou snídani a skvělé kapučíno za pár Liber. Pokud půjdete do Harrods, nevynechejte spodní podlaží s jídlem. Mají zde úplně všechno, na co si jen vzpomenete. V rychlosti a s vlčím hladem jsme se pustili do vynikající bagety s čerstvým lososem a špenátového quiche. Několikrát jsme jedli i po restauracích, záleželo, kde jsme zrovna byli. Třeba v Greenwich se nám líbil italský restataurant Jamie's a jídlo od Jamieho nám tu moc chutnalo. Osvědčila se aplikace Forsquare, dali jsme na vyzkoušené tipy a doporučení. A ve Starbucks jsem objevila novou závislost na Chai Tea Latté, dokonalost :)

nákupy


Nákupy po obchodech jsme absolvovali hned v pátek a pondělí. Pátek rozhodně nedoporučuju, všude bylo přelidněno. To je také jeden z hlavních důvodů, proč mě shopping v Londýně tolik nenadchl. Doma a na netu jsem si vybrala zimní kabát a ještě několik věcí, ale nikde jsem ty své vybrané kousky nenašla. Měli je už úplně vyprodané nebo v maxi velikostech. Ale příznivé jsou určitě ceny oblečení anglických značek jako je River Island, New Look nebo M&S, odkud mám svoji novou kabelku. V Mangu se naopak nevyplatí moc nakupovat, srovnala jsem ceny stejného zboží a v Anglii vyjde o dost dráž. Jestli máte dost kuráže a trpělivosti, nevynechejte Primark. Je to nejlevnější řetězec, podle toho to tu taky tak vypadá. Všude hromady oblečení a doplňků, tisíce lidí a fronty úplně na všechno. Mně tu nezaujalo snad vůbec nic, kromě bot, které jsem nutně potřebovala. Všechny zmíněné obchody najdete v centru na hlavní nákupní zóně Oxford street. Mezi nimi i COS, který u nás zatím není. Nevynechejte Urban Outfiters, mají super kabelky, boty a vytahané svetry. Za designovými kousky a se zlatou kartou můžete přímo do Harrods. Je to jedinečné místo, stojí alespoň za prohlídku. Nebo pak do Selfridges. Nakoupila jsem si tady kosmetiku od Mac a Nars za výhodné ceny. Pokud vás ale davy turistů otravují stejně jako mě, udělejte si výlet do Windsoru vlakem a spojte prohlídku sídla s nákupy. Najdete tu stejné obchody jako v centru Londýna, ale užijete si nákupy v klidu.

kam se podívat


Neprozradím nic zvláštního...v Londýně jsem byla úplně poprvé a tak jsem chtěla hlavně vidět, to nejznámější. Jako třeba Big Ben, London Eye, Tower bridge a The Tower. Líbila se mi projíždka lodí po Temži, odkud jsme mohli vidět velkou část centra a nechali se dovézt až do Greenwich. Tady najdete nultý poledník. V sobotu jsme si udělali výlet do Windsoru, jeli jsme vlakem z Paddingtonu. A navštívili jsme i strašidelné podzemí. Na všechno zmíněné jsme využili London Pass. Objednali jsme třídenní platnost, v přepočtu za 2000,-. Karta se určitě vyplatí, společně s ní dostanete i brožuru, kde všude ji můžete uplatnit. Buď s ní máte vstupy zadarmo, nebo alespoň s 50% slevou a někde můžete i předbíhat, protože máte s London passem fast track vstup.

Jestli budete mít ohledně něčeho dotazy, pište do komentářů, ráda vám odpovím :)


You Might Also Like

6 komentářů

  1. Stihli jste toho hodně. Prima tipy! Díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, jestli je na celém článu nejzajímavější hrubka, tak je asi něco špatně :D

    OdpovědětVymazat
  3. Z Primarku odcházím pokaždé rozladěná a pokaždé si říkám, že už tam znovu nepůjdu... ale těžko se odolává. :)

    A počasí vám vyšlo?

    Ela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, vyšlo...kupodivu na Anglili, měli sme krásných 17 stupňů :)

      Vymazat
  4. Díky za tip někdy bych se chtěla do Londýna podívat..

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images