banana bread

7/21/2014


Banánový chlebíček jsem chtěla už delší dobu zkusit. Když už se někdy pustím do pečení sladkého, ráda zkouším neobvyklé chutě. Z dětství jsem ochutnala snad všechny klasické české buchty, koláče a záviny, tak možná proto. Každý víkend bylo na stole něco sladkého. Něco jsem si z té tradice vzala i já.
Na přípravu chlebíčku budete potřebovat: 4 přezrálé banány, 285g hladké mouky, 200 g třtinového cukru, 1 vrchovatou lžičku jedné sody, 1/2 lžičky soli, 110 g másla, 85 ml podmáslí, 2 vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu.
Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Nejprve si nechte máslo stranou někde na teplém místě, aby změklo. Smíchejte v míse suché ingredience, mouku, sůl a sodu. V další míse utřete máslo s cukrem, přidejte vejce a vyšlehejte, přilijte podmáslí, vanilkovou esenci a důkladně spojte. Mouku postupně přimíchejte po lžících do mokré směsi. Vymažte si formu na chlebíček máslem a vyložte ji pečícím papírem. Do takto připravené formy vlijte těsto a nechte péct cca 1 hodinu. Chlebíček bude hotový, když vám na špejli, kterou do něj zabodnete, neulpí žádné těsto. V polovině pečení jsem ho přemístila do spodní části trouby, tak by se vám neměl seshora spálit.
Výborný je i jen tak samotný, ještě když je vlažný. Podávat ho ale můžete s čímkoliv chcete. Dokonalý bude třeba s Nutellou nebo čerstvým ovocem a zakysanou smetanou...

You Might Also Like

5 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images