Karlín gourmet tips

8/01/2015

1-2) Mezze, 3) Krystal mozaika bistro, 4-5) Porto, 6) Peter's burge, 7) Presto, 8) Nejen bistro, 9) Red hot chili

To, že miluji Karlín, asi víte. Bydlím tady už druhým rokem a ze všech míst, kde jsem po Praze žila, se mi tady líbí úplně nejvíc. Aby ne, když byt, ve kterém jsme, je naprosto skvělý, už jen ten výhled z okna, slunce šimrající po ránu mezi stromy. Do práce to mám pět minut, a proto jsem tu pečená vařená od rána do večera. Konečně si to tu můžu užívat i přes všední den. Přes den ruch lidí mezi kancelářemi, večer klid a pohoda při sklence vína. Rovnováha, jak má být. Připravila jsem si pro vás tipy, kam zajít na ranní kávu se snídaní, pracovní oběd nebo příjemnou večeři. Třeba se vám budou hodit, až budete mít cestu kolem :)

Kam za nejlepší kávou



Kdo kdy slyšel o Karlíně, musel zákonitě přijít na mysl Můj šálek kávy. Nejlepší karlínská kavárna, je díky kávě pražené v Doubleshotu proslulá už i mezi turisty. To znamená, že bez rezervace si tu vždy musíte počkat. Čekání se ale vyplatí, dejte si jejich super flat white a ráno si objednejte jednu ze snídaní, třeba vajíčka. Nebo raději něco sladkého z nabídky, doporučuju mangový cheescake. Zajít sem v podstatě můžete kdykoliv. Tip: ochutnejte kopřivovou limonádu nebo nějakou kávovou specialitu.


Bistro proti proudu mám ještě blíž než Šálek, ale byla jsem tu teprve nedávno. No, jaká škoda, protože tahle příjemná kavárna stojí rozhodně za to. Čistý vzdušný interiér zpříjemňují čerstvé květiny, vůně kávy, lahodné domácí dezerty a milá obsluha. Sledujte jejich instagram, neuknine vám jejich nabídka, nad kterou se sbíhají sliny. Levandulový nebo čokoládový koláč s koňakem musím někdy ochutnat. Navíc mají v nabídce Fentimans a Wostock limonády. Tím si získali mé srdce :) 


Cup and spoon je ráj pro sladké. Jejich dorty a koláče miluju, navíc umí skvělé flat white, stejně obstojně jako v šálku. A v létě tu seženete zmrzlinu od Angelata, co víc si přát.

Cestou po ránu v Karlíně nevynechejte domácí pekárnu Simply Good, kterou si otevřela nadšená pekařka a splnila si tak svůj malý velký sen. Koláče a pečivo jsou dělány s láskou a já jsem s citronovým chlebíčkem skoro jako v ráji. Hned naproti najdete mé oblíbené Sklizeno, kam chodím dost často, protože ho mám u práce. Najdete tu velký výběr bio, raw a dobrot pro vegany. Navíc mají i farmářské sýry, maso, dělají sendviče. Já jsem si oblíbila jejich selské mléko, do kávy je nejlepší, zeleninové chipsy a z koláčů makový závin s višněmi.

1-4) Můj šálek kávy, 5) Bistro proti proudu, 6) Deli shop, 7-8) Cup and spoon, 9) Mezze

Pracovní oběd

Kdybych měla jmenovat všechny restaurace, co na Karlíně jsou, byly bychom tu dlouho. Ale tady je pár mých oblíbených, kam stojí za to jít.


Polévkárna bylo snad první místo, které jsem tu objevila dávno před tím, než jsem se sem nastěhovala. Ten super nápad, mít nabídku vývarů a zeleninových krémů se mi hodně zamlouval. Každý den jsou v nabídce tři druhy polévek, k tomu si mžete dát legendární chačapuri nebo bagetku a salátek. Něco sladkého na zub tady taky najdete. Přes oběd je tu rušno, ale nějaké místo se vždy najde.


Nejen bistro je na Karlíně nový podnik. Byla jsem tu o víkendu a hned jsem si to tu zamilovala. Mají perfektně řešený interiér, líbí se mi obnažené cihly natřené na bílo, obklad na zdech a dřevěný nábytek. Umí skvělé snídaně a na polední menu jsem musíte zajít. Líbí se mi kohoutková voda, kterou vám donesou v designových skleněných lahvích. Prostě tu myslí na každý detail a díky tomu mají dobře nakopnuto. Držím jim palce. 


Mezze je restaurace hned na protějším rohu karlínského náměstí. Interiér už budete obdivovat velkými okny zvenčí. Rozhodně sem zajděte na obědové menu a dejte si nějakou specialitu ze středomořské kuchyně. V business menu je polévka, hlavní jídlo i dezert. Jejich bramborová kaše nemá prostě chybu a prosecco k obědu tu mají jako samozřejmost. 


Kousek opodál je gurmánské řeznictví Presto, které má hned vedle i vlastní bistro. Musíte sem ale brzo ještě před polednem, protože se tu hned dělají fronty. A vůbec se nedivím, tak dobrá žebra jsem dlouho neměla. Denně tu mají jeden steak, polévku a výběr ze tří hlavních jídel za super ceny. Porce je akorát, abyste po jídle neusnuli. Jen tu neberou karty.

Red hot chili na vás mrkne už při výstupu z metra na Křižíkově. Jeho majitelka vypadá jak modelka, takže nepotřebuje extra reklamu. A vietnamské jídlo tady opravdu umí. Já mám nejraději bento, kde máte jak polévku salát, tak i rýži s masem vše v jednom. Na jarní závitky si přijďte dřív, nebo se na vás nedostane.


Krystal mozaika bistro je karlínskou stálicí. Vyberete si zde jak ze specialit francouzské kuchyně, tak i české klasiky, ale v moderním podání. Polední menu máte bleskově na stole, takže si stihnete jídlo sníst o polední pauze pěkně v klidu. Jejich salát s rosebeefem, kachní prsíčko nebo hovězí krk nemá chybu. Mají sezónní i stále menu, ze kterého si určitě vyberete.

Když nemám chuť na nic těžkého, dám si salát. Ty nejlepší mám hned u práce v Chop'd, kde si salát můžete sestavit z ingrediencí, které máte rádi, nebo si dát některý ze 14 salátů, plus dva v sezónní nabídce. Oblíbený dresink je na vás, nebo si dejte některý z doporučených. Salát vám udělají malý nebo velký a zabalí vám klidně jednu ze tří zeleninových polévek. Přes oběd se tu dělají fronty. Můj oblíbený je Cobb a Beaf steak salát.

Hned u metra je pak Ugova salaterie. Jestli jste jednu z nich ještě nenavštívili, musíte. Líbí se mi, že se tenhle zahraniční koncept salaterií dostal konečně i k nám. V Ugu mají nejen saláty ale i čerstvé freshe. Chodím sem na salát s grilovaným Halloumi a mrkvovou polévku.

Na rohu už máme první Starbucks, takže je Karlín oficiálně součástí centra a kousek dál bageterii Boulevard, kam chodím hlavně na polévky, protože mě baví jejich sezónní příchutě.

Kam na jedno


Na burger a pivo platí jen jedno místo - Peter's burger. Mají tu vymazlené hovězí burgery s domácími majonézami a omáčkami. Když je burger na vás moc, zakousněte třeba sendvič s hovězím pupkem nebo krůtí salát. K pití si objednejte Kocoura nebo domácí limonádu. 


Večer po práci nejraději chodím rovnou domů, ale cestou po Křižíkově se nejde vyhnout novému deli shopu, který se tu otevřel taky nedávno. Je to obchod a degustační bistro v jednom. Vede ho jeden příjemný pán a gurmán celou duší. Jezdí do Francie, každou středu sem přiváží čerstvé suroviny přímo z pařížské tržnice Rungis. Najdete tu výběr těch nejlepší šunek, vína, oliv a sýrů. V nabídce toho má ale mnohem víc. Třeba sendviče, paštiky a klobásky. Otevírací doba je od pondělí až do soboty do 21 hod. Když je hezky, jsou venku vysoké stolky, kde si můžete po náročném dni vychutnat zaslouženou sklenku a pozorovat ruch odpoledního Karlína. 


Na protější straně ulice je Veltlín. Moje oblíbená vinárna. Specializují se na vína bez chemie a pečlivě si vybírají vinaře, od kterých vína berou. Můj tip, oranžové víno. Je to bílé víno, ale vyrábí se metodou červeného, a proto má sytou oranžovou barvu a plnou chuť, kterou si budete chtít zapamatovat. Vykašlete se studování vinného lístku a rovnou se zeptejte obsluhy, a řiďte se podle chuti, co máte rádi. Obsluhu tu mám nejradši, klidně se zakecáte o víně a ztratíte pojem o čase, prostě vás to baví. Nemusíte objednávat celé láhve, jak je tomu ve většině vináren, ale vyberte některou z otevřených. Ochutnávejte, testujte a zkoušejte. Zakousněte k vínu výběr sýrů nebo si dejte delikatesu, hovězí bresaolu.


Jestli raději něco nealkoholického, hned vedle je proslulá čajovna Tea Mountain. Nečekejte klasickou čajovnu s vodními dýmkami a polštářemi. Ale čistý design a přírodní materiály. S výběrem čaje vám tu rádi poradí a připraví ho přesně podle receptury. Čaje si můžete zakoupit domů. Zkuste degustační menu, kdy ochutnáte tři druhy čajů. Můj oblíbený je černý čaj Lapsang souchong uzený kouřem, pije se s medem a mlékem.


A když už jsem skoro doma, tak v naší ulici čeká další past, super restaurace Porto. Mají výbornou středozemní kuchyní, od předkrmů, pasty, až po vína a dezerty. Jejich hříbková polévka s lanýžovým olejem a chobotnice na grilu je nezapomenutelná. Přidejte sklenku Pinot Grigio a nechce se vám domů už vůbec.

Tak kam se zajdete podívat jako první?

You Might Also Like

6 komentářů

  1. děkuju za tipy, vždycky, když jsem v Pze, tak si říkám, že musím konečně zajít do Polévkárny a zatím jsem se tam ještě nedostala :)

    floral dress

    Hot diamonds

    OdpovědětVymazat
  2. Sama krasna mista, ktera vubec neznam. Kdyz ja porad mam v usich...Karlinu a Libni zdaleka se vyhni :-) Navic mam problem, kde v Karline parkovat a MHD je pro mne nocni mura. Taxikem by se mi obed uz prodrazil. No ale vecere to uz bychom mohli ...

    OdpovědětVymazat
  3. Krasne tipy :) Nektera mista znam a zbytek budu muset asi vyzkouset :)

    http://curyinthecity.blogspot.cz/
    Fashion Paris&Prague

    OdpovědětVymazat
  4. - jo. karlin cernou dusi ma ♥ taky jsem tu nakej cas zila a doted jej mam moc rada, ac takhle dokonale jsem tamni gastrozalezitosti zmapovany rozhodne nemela, za coz prevelike merci !

    OdpovědětVymazat
  5. Znam jen Mozaiku a z tech dalsich musim urcite nekterou vyzkouset. Diky za tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek Jani. Někde mám mezery, tak určitě doplním.. Jinak za mě jede ještě Woker a a skvělou atmosféru má také pivko v restauraci U tunelu a koleno v Karlínské pivnici.

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images