homemade elderflower syrup

6/14/2016


Miluju bez a bezinkový sirup. Nechápu, jak jsem bez něj mohla celé dětství vydržet. Ale o to víc, ho mám teď raději. Už minulé léto jsem si říkala, že musím zkusit domácí verzi. Tak na něj došlo, sice se zpožděním, ale přece. A to ani nemusíte bydlet na venkově a mít u domu zahradu. Já si na bez došla jen kousek od našeho bytu, roste prostě všude. Akorát teď je jeho sezóna, tak ho nepropásněte, než vám odkvete. Připravte si z něj např. extra jednoduchý sirup.

Oprané květy naložte na 24 hodin do vody a nechte takto v lednici louhovat. Druhý den výluh sceďte a přelijte do hrnce. Na litr vody by mělo přijít cca půl až 3/4 kila cukru. Já dala určitě míň, ale to nechám na vás. Osladila jsem ho hnědým cukrem a částečně medem. Vymačkala jsem 3 citróny a takto svařila na 1/2 do zhoustnutí. Sirup jsem přelila do skleněných lahví a nechala vychladit. Skladuju je v lednici, takže by měly vydržet několik týdnů.

Sirup je skvělý se sodovkou, ledem a plátky citrónu. Vyzkoušejte ho ale např. i s proseccem, nebo mix s vodkou a jablečným moštem. 


You Might Also Like

1 komentářů

  1. Taky ho miluju a v lednici vydrží klidně půl roku :) A super tipy s čím ho pít, vyzkouším.

    Simple living – Když sním o Řecku

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images