DIY tutorial: off shoulder top

7/18/2016


S šaty a topy bez ramen se roztrhl pytel, tak proč s jeden takový neušít, když je to tak jednoduché. Za jedno odpoledne máte hotovo :) 
Vyberte si materiál vhodný na košili. Je splývavý, příjemný na nošení a nejlíp i nemačkavý. Ten můj modrobílý proužek je kombinace bavlny a polyesteru.


Na střih nepotřebujete ani šablonu. Vystačíte si např s tričkem, které máte doma. od něj akorát vezmete šířku, tu překreslete na střihový papír o něco volnější. Top budete stejně nařasovat gumičkou. Rukáv je taky o něco širší a volnější. Délku si zvolte podle sebe. A proužky, které jsem použila na zavazování můžete nebo nemusíte dělat. Je to jen ozdobný prvek navíc. Přední, zadní díl a rukáv se stříhá 2x, pásek 4x a vystačíte si s jedním metrem látky :)


Přední a zadní díl složte lícem  líci a sešijte boční švy. ty sestřihněte, rozžehlete a pak olemujte cik cak stehem na stroji nebo na owerlocku. Já je sešívám tzv. francouzskými švy. Ty se sešívají z lícu, pak se sestřihnout na méně než 0,5 cm, rozžehlí se a pak se látka přehne do rubu, kde se šev v kraji znovu prošije a tím se schová záložka. Hodí se to pro začišťování všech tenkých a třepivých látek. 


Stejně postupuje u bočních stran rukávů.


Jestli budete přidávat proužky, tak si na jednu stranu z rubu nažehlete vlizelín, ten můj je široký 3 cm. Délku si zvolte podle toho, jak chcete mít vázačky dlouhé. Složte pásky lícem k líci a z rubu je obšijte. Jednu krátkou stranu nechte nesešitou. Záložky zastřihněte a pak pásek otočte do lícu. Pomozte si např vařečkou. Pásky zažehlete.


Teď přijdou na řadu rukávy. Já si obrátím top naruby a rukávy přišpendlím k topu v průramcích. Pak je sešiju přesně podle značení, sestřihnu záložky a začistím cik cak stehem. Pokud budete používat pásky, tak je vložte do průramků ještě před sešíváním. Jsou o několik cm níže, než je kraj látky. Okraj budete potřebovat ještě na všití gumy.


Rukávy po všití zažehlete. Žehličkou si vyznačte a sežehlete hranu horního okraje topu. 


Do celého obvodu vložte gumu. Ta moje má šířku 3 cm. A okraj podhrňte a zahněte pod gumu, přišpendlete. Tak to opakujte po celém obvodu. 


Okraj po celém obvodu prošijte na stroji. Ale tak abyste sešily pouze látku, nikoliv gumu. Konec šití nechte několik cm volný. Top vyzkoušejte a zatáhněte za gumu tak, abyste si naměřily, jak má být dlouhá. Sešpendlete a na stroji gumu sešijte, klidně rovným i klikatým stehem. Konce gumy ustřihněte. Gumu zasuňte zpátky do okraje, přišpendlete a nezašitý kraj zašijte. Tak máte hotový horní okraj. 


Dolní okraj topu i rukávků si zastřihněte do roviny, dvakrát zahněte do lícu, sežehlete a v kraji prošijte, jako je to na fotce.


A top je hotový. Mně to nezabralo ani 2 hodiny. Je to vážně rychlovka. Vypadá super se skinny džínami nebo šortkami. Je lehoučký a ideální na léto. Klidně k vodě nebo někam na pláž. Pustíte se do toho taky? Jestli jo, jsem zvědavá na váš výsledek. Stejným způsobem se dají ušít i šatičky, do výstřihu můžete přidat volán navíc. Budu si jedny takové ještě šít, chtěli byste návod i na ně..?

You Might Also Like

8 komentářů

  1. WOW..tak to je pecka..skvělý článek a z topu jsem nadšená!! Doufám, že budou další návody:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, když zase přijdu na něco easy a rychlého na výrobu, tak určitě :)

      Vymazat
  2. Moc hezký top, ty vázačky jsou moc hezký detail. Také se na něj chystám, jen co se přestěhujeme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to držím palce, ať se povede. Je to fakt jednoduché, jen to chce mít cca 2 hoďky času a trošku trpělivost :)

      Vymazat
  3. Krásná práce, Jani :) Mít takhle šikovné ruce a umět na stroji, hned jdu podle tohoto tvého návodu do toho!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naučit se šít na stroji je hračka, třeba oproti řízení, lehký jak facka :D

      Vymazat
  4. Skvele. Moc hezky navod. Ja jsem delal nejprve tunel a pak navlekala gumu, ale ta se krouti. Tohle je lepsi. Ja mam radeji ty s volanem, protoze pak nemusim resit podprsenku zvlast ve velkem vedru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to u té silné gumy moc dobře nejde. Navíc při navlékání tunelem se blbě kontroluje nařasení, protože vpředu se ti duma natáhne víc, než na konci a srovnat to pak po nebo i před zašitím moc nejde. Moje zkušenost...

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images