how to find your personal style?

9/23/2016



Mnohokrát se opakovalo, že někteří se se stylem narodí a někteří se ho mohou maximálně naučit. Nevím, kam přesně spadám já. Kdybych totiž měla neomezený rozpočet, rozhodně bych stylových kousků vlastnila mnohem více, takhle musím rozmýšlet, do čeho investovat. I přesto si ale poradím a za sebe můžu říct, že styl mám celkem v oku. Ale to dělá hlavně praxe :) Mám proto za těch x let, co mě móda chytla, pár rad, jak si vybudovat svůj styl.

Inspirujte se, ale nekopírujte
Vzory, módní ikony, celebrity jsou nekonečným zdrojem inspirace. Stejně jako oblíbené bloggerky, modelky apod. Taky brouzdám netem a svými oblíbenými stránkami. Často narazím na super kousky, které se mi hodně líbí. Nebo celý outfit a tak se dívám nejdřív u sebe v šatně, zda něco podobného nevlastním. Někdy jde jen o nápad, jak něco zkombinovat. Nikdy ale nekopíruju celý outfit kousek od kousku. Vyvarujte se toho. Nikdy v tom nebudete vypadat stejně dobře jako originál. Máme jiné proporce, výšku, účes, atd. Prostě to nevyzní stejně. Najděte si radši jen ten tip, jak, co lze nosit a nejdřív zkuste podobné kousky. Musíte si říct, zda je to ten váš směr, který se vám na vás samotných líbí. Pokud ne, vyškrtněte ho a omrkněte jiný zdroj. Já nemám nikoho, koho bych sledovala cíleně a dlouho. Spíš je to směs všeho možného. Občas mě inspiruje nějaká zahraniční blogerka, nebo editorial v časopise, nebo nějaká fashion show.



Respektujte svou postavu
Tohle rozhodně není otřepaná fráze. Musíte být k sobě upřímní a říct si jasně, co jsou vaše nedostatky a naopak, které přednosti máme. Začnu u sebe. Na mě se mi líbí ruce, šíje, úzké kotníky a taky to, že nemusím nosit podprsenky. Naopak schovávám silnější stehna a taky bříško. Každý si na sobě něco najde. Co dál? Pracovat s tím. Pokud máte silná stehna, zkuste áčkové sukně, které naopak vytvarují pas a stehna zakryjí. Pokud máte bříško ale hezké nohy, oblékněte volný splývavý top a skinny džíny. Pokud jste menší postavy, tak nazujte podpatky a noste spíše kratší topy a bundy do pasu. Takhle bych mohla pokračovat. Jsou určitá proporční pravidla, kterými se můžete při nákupech řídit. Já si třeba netroufnu na crop topy s odhaleným bříškem nebo bodycon sukně, které mi zvýrazňují boky. Sportem se dá určitě něco dohnat, ale taky nezapomínejte, že máte danou stavbu těla a široké boky nezhubnete, ani kdyby jste se na hlavu stavěli :)



Investujte
Pokud vám není patnáct a nežijete z kapesného, naučte se nakupovat rozumně. Hledejte oblečení, kabelky a boty, které nenosí každá druhá. Které nevypadají jak koupené v tržnici, s těmihle kousky žádný extra styl nevyčarujete. Lacinost se prostě ve fashion nenosí. To si ale nezaměňujte s vintage. To jsou lety prověřené střihy a materiály, které vypadají v kombinaci s něčím novým, skvěle. Já chodím každý měsíc po secondhandech, nejčastěji Textilhouse. Chodím sem pro vlněné svetry a klasické sukně. Vždycky se tu dá něco objevit. Berte do ruky jiné značky, než znáte. HM, Tally Weijl nebo Atmosphere nikdy vintage vypadat nebude. 
Investujte do kvality. Když hledáte inspiraci, všímejte si značek. Pokud jsou pro vás nedostupné, hledejte levnější varianty. Poměr kvalita/cena vám napoví. Spořte. Naučte se nakupovat jinak. Někdy je lepší si na ten vysněný kousek počkat. Třeba vás to namotivuje neutrácet za zbytečnosti. Klidně si můžete odpustit kafe v kavárně a objevit, že dobré máte i v kanclu, nebo se vyhnout dortíkům, zmrzce, apod. A ještě si ušetříte nějaké kalorie navíc. Já si takto spořím každý rok na nějakou designerskou kabelku a teď i kvalitní kašmírový kabát. To jsou věci, které se mnou zůstanou x let a pořád budou vypadat dobře. 



Odlište se detaily
Přemýšlejte nad oufity zábavně. Řekněte si vždy při výběru, čím daný look ozvláštnit. Pokud si obléknete jednoduchý top, džíny a křivák, je něco, čím to celé podtrhnout? A můžou to být opravdu detaily, když to nechcete přehnat. Zajímavé náušnice, náramek, hodinky, výraznější rtěnka. Nebo stylové boty, kabelka, pásek, šátek, brýle, klobouk, apod. Nebojte se to zkusit aspoň před zrcadlem a klidně i několik různých variant. Pak to budete mít v oku a bude to pro vás přirozené. Odlišit se dá i v případě, že musíte dodržovat v práci dress code. Obyčejná košile nemusí mít vždy jen klasický střih a detaily. Sukně nemusí být jen pouzdrová. A doplňky jsou už jen ve vaší režii. 

Styl vs. ulice
Nic se nemá přehánět. OK, chápu to v případě módních přehlídek, ale jinak je fajn zůstat sám sebou. Stylové neznamená přehnané. Cítit se dobře a stylově se nevylučuje. Respektujte i to, kam v daném outfitu jdete. Na fashion shows se klidně odvažte, ale do práce nebo na schůzku už to bude chtít jiný přístup. Dost často se s tím setkávám právě u nás. Na fashion weeku jsem viděla dost úplně obyčejně oblečených návštěvníků. Bylo to hned poznat a bylo to do očí bíjící. Dejte si s tím tu práci a i když to bude chtít nějaké další finance, vybavte svůj šatník pro všechny možné příležitosti. Já tak mám šaty na denní i večerní akce, pohodlné kousky na víkendy v přírodě, na nošení do města i unikátní kousky, které si beru na výjimečné akce. Pak jsou tu kousky, které jsou univerzální a ty se vám neztratí ani v práci ani na rande.

Základ šatníku
Někdo v něm má jen bavlněná trička s nápisy, někdo skinny džíny a splývavou bílou košili. Najděte ten svůj. Klidně si to sepište na seznam, ať máte přehled. Měly by to být kousky, které vám padnou, které vám sluší a které unosíte často. U takových myslete na kvalitu materiálu a dobrý střih. Takové sako nebo perfektní křivák se vám ve skříni neztratí. U mě pak následuje zajímavá áčková sukně, volné blůzy, splývavé topy s véčkovým výstřihem, úzké džíny, roláky, atd. Našlo by se toho víc. Pokud máte tenhle základ, pak se od toho můžete odpíchnou a začít s barvami. Tak vlastním např. několik barev klasických roláků. Nosím je snad celý podzim a zimu. K sukni, ke kalhotám, pod šaty...Naučte se kupovat s ohledem na kvalitu a ne kvantitu. Čtyři nepadnoucí džíny místo jedněch super sedících nejsou dobrou volbou. Levnější značky prostě šijí na nějakou univerzální postavu a nehledí na to, že daná země má určitou specifickou stavbu těla. Každý jsme unikátní, tak se klidně nebojte navštítit krejčovství a nějaký ten základní kousek si nechte ušít. Když si pak spočítáte náklad na jedno nošení, za ty roky, cena za ušití se vám bude zdát směšná. Vážně!



Dejte si na čas
Tuhle praktiku aplikuju přes pracovní dny. Outfit si chystám večer předem. Mám tak čas skouknout předpověď počasí a taky si vymyslet, co si vezmu na sebe druhý den. Když mě napadne nová kombinace a nevím , jak bude vypadat, obléknu si ji a hned vím, zda je to ono. Zkuste to taky, je to ten nejjednodušší postup. A ráno si tím ušetříte čas a nervy, kdy byste si nevěděli rady, protože vás tlačí čas a vy po třetím převléknutí už zase nestíháte. Místo toho si v klidu vychutnáte svůj čaj nebo kafe a stihnete projet Instagram :) Díky téhle metodě si i zafixujete určité kombinace a zase je můžete za čas oprášit. Taky máte kousky, které rádi pravidelně mixujete společně..?

Budu ráda za vaše komentáře. Zajímá mě, jak jste na tom se stylem vy? Museli jste se ho postupně učit, nebo vám to šlo nějak tak samo..? A máte nějaké své zaručené tipy, které vám fungují?

All photos by me :)



You Might Also Like

8 komentářů

  1. Moc hezký článek. Hezky sepsané. Vytisknout na nástěnku a číst každý den. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Marti. Ono to stačí párkrát natrénovat a hlavně si v tom najít kousek zábavy a nenutit se do ničeho. Móda je super prostředek a sebe vyjádření, tak proč si ji neužít :)

      Vymazat
  2. Ja musím kriticky zhodnotiť, že sa stále hľadám, teda svoj štýl...ale ty máš naozaj skvelý vkus...v podstate okrem teba už žiadnu fashion blogerku pravidelne nesledujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si mě moc potěšila :) Hledání je taky cesta. I já se dlouho hledala a hlavně se i tomhle pořád vyvíjíme. Co se mi na mě líbí teď, může být za chvíli zase jinak. A tak to je podle mě správně. Styl roste s osobností, věkem a zkušenosti.

      Vymazat
  3. Hezký a zajímavý článek. Pro někoho, kdo se hledá určitě super tipy. Já jsem se našla už dávno, ale taky to nebylo hned a musela jsem si projít fází hledání se. Ono člověk nosí něco jiného ve dvaceti a něco úplně jiného ve třiceti. Mně maximálně vyhovuje značka Hugo Boss. Mám od Bosse asi 95% šatníku a ten zbytek jsou šaty různých značek. Všechno se dá super kombinovat, kvalita k nezaplacení, ty věci vydrží leta a mají různý řady, takže se tam člověk obleče jak do práce, tak na volný čas.

    www.heelsandbabypowder.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky možnost. Někdy se najdeme v jedné značce, protože nás přesně vystihuje a to je taky super. U mě by to ale neprošlo. Já jsem v módě dost různorodá a jeden koncept by mě neuspokojil.Jednou to je minimalismus, pak bohémský styl, jindy sportovní look a někdy naprostá klasika. Nejdůležitější je stejně naslouchat sobě a cítit se v tom daném oděvu dobře :)

      Vymazat
  4. Moc hezky clanek! Ja mam rada ruznorodost a schvalne porusuji nektera pravidla, ale stejne vim, ze nejvic mi to slusi v uzkych satech. Mam pocit, ze ackova sukne mi moc nelichoti, a to mam objemnejsi stehna jenze i zadek. Pencil skirt je pro mne nej, i kdyz neni tak pohodlna....takze vlastne asi styl mam ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jani, tvuj styl je super a i kdyz to neni vzdy, co bych si oblekla i ja, tak skoro pokazde je minimalne jeden kousek, co bych brala.
    Ja myslim, ze jsem svuj styl uz tak nejak nasla a nejradeji mam uzsi saty ke kolenum, ktere zakryji stehna. Na druhou stranu myslim, ze mam celkem pekny zadek a pas.

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images