keep calm

12/01/2016


Zažijte jednou Vánoce bez stresu...jde to :)

Vzpomínám si na ty, když jsem byla ještě malá. Na to, jak nám naši udělali vždycky překvapení a hráli si na Ježíška. Dojídali jsme večeři u jednoho stolu, obírali poslední kostičky a cpali se strašně dobrým bramborovým salátem do poslední lžíce. Mezitím se vytratil taťka kuchyní za roh přes ložnici rodičů s pečlivě schovanými dárky, které jsme i pes pracné hledání neobjevili, do obýváku. Všechny je tam hezky vyskládal a na počest Ježíška rozsvítil stromeček. To bylo znamení. Všichni jsme se vydali ke stromku a v očích jiskřičky, zda tam najdeme ty naše vysněná vánoční přání. S dětskou radostí jsem trhaly obaly od stolních her, panenek, bruslí a horských kol. Pak poklidili všechno, co po nás na zemi zbylo a dívali jsme se dlouho do večera na pohádky. Zobali jsme maminčino cukroví, všude voněla skořice, vanilka a vánoční svíčky. Prostě pohoda, jak má být. Ale co dneska, když se pořád za něčím honíme, máme spoustu práce a nestíháme? Mám pár svých tipů na Vánoce v klidu a pohodě. Snažím se je aplikovat s předstihem. Třeba se budou hodit.

Plánujte
Bez toho to moc nejde. Je potřeba si naplánovat volno, kde budete trávit Štědrý den, kde Silvestra a zařídit s předstihem vše, co je potřeba. Třeba zarezervovat včas hotel, nebo letenky. Každý bude chtít o svátcích někde být a tyhle termíny jsou vytřískané už hodně dopředu. Ale i teď se dá něco objevit, jen to bude chtít více trpělivosti.

Nepracujte
Vážně. Zařidtě si vše před volnem, co je nutné dodělat. Pokud máte možnost, přesuňte některé povinnosti na zastupující kolegy. Nastavte si automatickou zprávu v mailu. Všem obchodním partnerům dejte s předstihem vědět, kdy máte dovolenou. Budou to brát v potaz a nebudou vás otravovat s telefonáty u rodinného stolu. To samé ve škole. Nenechávejte zápočtové testy, seminárky na poslední chvíli a pokud si můžete něco splnit již před svátky, jděte do toho. O svátcích a volnu se vám nebude chtít učit už vůbec. Jen si vzpomeňte, jak jste se kvůli tomu minulý rok stresovali.

Nakupujte online
Dneska koupíte online nejen dárky, ale třeba i jídlo na sváteční večeři a suoviny na pečení, od kytek, vánočních dekorací, apod. Neztrácejte čas v obchodech, nestůjte tupě ve frontách. Obchody mají před svátky negativní autru a strašně to na vás padne. Vyhněte se tomu, jak můžete. S dárky si nedělejte starosti. Pokud něco nesedí nebo se dotyčnému obdarovanému namusí líbit, zboží se dá vrátit nebo vyměnit. A pokud nevíte, co darovat, kupujte zážitky nebo naučné kurzy, jazykové pobyty. Co já bych dala za den ve spa, u kadeřníka, na masáži. Nebo beru rovnou letenky, kamkoliv :) Pro muže bych vybrala např. návštěvu barber shopu nebo nějaký adrenalinový zážitek.

Méně materialismu
Když už jsme u těch dárků, co na ně třeba tolik nemyslet, nebo je dát úplně stranou..? Vzpomeňte si na ty dětské Vánoce, kdy jste měli radost ze všeho. Zastavte se, užívejte si volna, odpočinku, a budťe s rodinou a svými nejbližšími. Kdy jindy budete mít zase takovou možnost. Tohle je pro mě poslední roky to nejdůležitější. A tak se těším, že budeme mít Štědrý den zase jen ve dvou, jeden pro druhého. Já budu celé svátky v ponožkách a huňatém svetru, nenalíčená, on v teplácích a rozcuchem ve vlasech. Oba budeme upíjet svařák nebo vajčňák s vanilkou. Všude svíčky a ta pravá domácí pohoda. Udělejte si tu svou.

Dělejte si radost
A pokud možno, tu nemateriální. Připomeňte si každý den, že je pro co se radovat. Ať už jste v páru nebo singles. Je to jedno. Upečte si cukroví a klidně si na něm bez výčitek pochutnejte. Je to jen jednou za rok. Já miluju vosí hnízda a nikdy jim neodolám. Ale jím je jen o Vánocích, pak už nemusím. Zase až za rok a jsem spokojená. Vyzdobte si to doma vánočně. Co na tom, že nemáte vymazlený byt nebo dům. I tak se může vyšperkovat. Světýlka, svíčky, větvičky, vlastnoruční dekorace. To dělá divy, hlavně na duši, věřte mi. Zapněte si pohádky. Kdy jindy se vrátit do dětských let.

Relaxujte
Jste celý rok k nezastavení? No, já nebudu lhát, mám to stejné a dost často mám týdny, kdy toho moc nenaspím. Tak si naordinujte dlouhé vyspávání, relax, četbu knížek, saunu nebo výřivku. Rozmazlujte se a bude vám fajn. Je to odměna pro vás, tak si to o tom volnu dopřejte.

Hýbejte se
Ale přirozeně. Vynechte na pár dní své fitko, nebo crossfit. Jděte ven na procházku, udělejte si horskou tůru, zajděte si na šišky a větvičky do lesa. Zimní příroda je taky krásná a je fajn si to občas připomenout. Zklidní vás to, budete na čerstvém vzduchu a přijdete na jiné mylšenky. A ne, nebudete mrznout, pokud se správně oblečete. Polyesterový svetr a kabát to ale nebude :D

Darujte
Darujte kousek sebe. Udělejte něco pro druhé. Tenhle pocit je totiž k nezaplacení. A taky vás to pozitivně nabije. Vánoce by měly být tímhle symbolem a pokud jste s tím přes rok otáleli, teď je na čase začít. Vytřidťe třeba svůj šatník a darujte nenošené věci do domovů. Pošlete něco na charitu, ať už finanční nebo jinou pomoc. Zavolejte všem příbuzným a dejte jim najevo, že na ně myslíte. Pošlete pohlednice. Možná to dnes už nikdo nedělá, ale je to hezký zvyk, který je fajn si připomenout. Darujte svůj čas a pomozte s čímkoliv bude doma potřeba. Ono se vám to vrátí :)

Pro hezčí domov
Už několik měsíců vás štve prasklá žárovka, netěsnící kohoutek, stříkající sprcha nebo utržená záclona? Dejte si to doma před svátky dokupy. Pár drobných oprav a budete se opět cítit ve své kůži. Já nevím proč, ale asi jsem ženská a proto mi bylo dáno extra citlivé vidění, na tyhle nedokonalosti. Když se ale pustíme do oprav a všech odstrkovaných úprav a je konečně hotovo, jsem v sedmém nebi. Třeba to máte podobně jako já :) A když to časově nedáváte, domluvte si pár šikovných rukou na výpomoc nebo paní na úklid a bude to mít stejný efekt.

Rada na závěr. Zapomeňte na Vánoce, jaké si pamatujete doteď. Vypněte televizi, ignorujte reklamy, zavřete na chvíli notebook a udělejte si je hezčí, po svém. Svátky klidu a pohody můžou začít :)

Max Mara coat, HM dress, Zara bag, Mango boots

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Hezký den, děkuji za velmi inspirativní článek. Nějaké tipy určitě využiji. Po přečtení jsem se dokonce začala koukat po "dovolených" - chtěla jsem s přítelem letět někam na Silvestra. Koukala jsem třeba na tyhle stránky: http://www.etravel.cz/last-minute?cmZeme%5B0%5D=&cmRegion%5B0%5D%5B%5D=&cmDp=1-6&cmOd=30.12.2016&cmDo=01.01.2017&sortDirect=&send=1&cmLM=on&sortType=termin#lm-search-form a pár nabídek se tam našlo. Tak uvidíme, jak se domluvíme a kde strávíme společný čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem mohla nějak napomoct. Ať dovča klapne a užijete si to :)

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images