Podzimní Třeboň

10/25/2017


Podzimní Třeboň je láska, zvlášť, když chytnete tak krásné počasí jako jsme měli my. Byla jsem tu poprvé a prostě jsem se hned zamilovala, nešlo jinak.

Z Prahy jste za necelé dvě hoďky na místě. Ideální na jednodenní výlet o víkendu. Město není nijak velké, ale ty zrcadlové rybníky v okolí, ve kterých se bliští podzimní listí, vám to svojí rozhlohou vynahradí. Stejně jako historické centrum, které je plné malebných barevných domků vyskládaných jeden vedle druhého. V takových uličkách se zastavil čas a vy máte jen chuť vysedávat v místních kavárnách a sledovat poklidný ruch za oknem. 


Kam se zajít podívat? Na Třeboň opravdu nepotřebujete mapu ani průvodce. Všechno máte jako na dlani. Koutelné uličky, náměstí, renesanční zámek s útulným nádvořím, kašnou, kam můžete zavítat na prohlídky, nebo jen prozkoumat okolní park. 



Třeboň má oproti Krumlovu velkou výhodu. Není plná turistů a když na nějaké narazíte, většinou to jsou jen Češi. Tím pádem tu nejsou obvyklé turistické podniky, které potkáte ve všech větších a navštěvovanějších městech. Těm se většinou obloukem vyhýbám, protože o kvalitu tady rozhodně nejde. 



My dali přednost před návštěvou zámku raději projíždce na lodi po rybníku Svět, který je jen kousem od náměstí a obklopuje město z jedné strany. vyjížďky jsou každou hodinu a trvají cca 45 minut. Loďka vás vezme po celé délce rybníka. Okolo vás se rozprostře podzimní krajina s městem na dohled. Plujete jako po zrcadle, ve kterém se odráží blankytná obloha a podzimní listí. Já tohle zbožňuju.


Na oběd nebo večeři musíte rozhodně do Šupiny a Šupinky. Jak jinak než rybí restaurace, která vaří speciality z místních ryb a umí to dokonale. My jsme si z menu jako předkrm objednali pomazánku z uzených ryb a ta neměla chybu. přítel si dal klasiku, kapra s bramborovým salátem. Ale nic tradičního nečekejte, kapra tu umí připravit výjimečně dobře, že si ho oblíbí i ti, co tuhle rybu nemusí. Stejně tak bramborový salát, který byl asi nejlepší, co jsem zatím ochutnala. Já šla do amura s máslovou zeleninou a bramborovou kaší. Dokonalost! Zmizelo to z talíře jako nic. Ale takové dobroty si můžete dopřát bez výčitek, rybky jsou lehké. Proto nám taky zbylo místo na dezert. Ten jsem prostě nemohla vynechat. Kávovým pudinkem jsem rakytníkovou pěnou jsem neudělala chybu. Lehounký a chuťově strašně zajímavý. Stejně jako čokoládová ganache s rybízem. Už se vám sbíhají sliny?


A pokud si rybí dobroty chcete vychutnávat v tomhle krásném místě, tak si udělejte rezervaci do Šupinky. Je to mladší sestra Šupiny a je tu vymazlenější interiér. Nalezeno jako super tip přes Amazing places.


Až budete hledam kavárnu, zajděte třeba do Cafe Pokrok, které je hned u Masarykovo náměstí. Dají vám tu super espresso a domácí koláč. Ten s povidly neměl chybu! 


Až tu budete ještě nevynechejte jednu zastávku, horbku Schwarzenberků. Je ukrytá uprostřed lesů jako šperk místního dědictví. Monumentální stavba s rozsáhlým schodištěm, věžemi, ukrývající historii rodu. Za mě to jedno z nejfotogeničtějších míst v Třeboni, takže pokud jste stejně postižení jako já, tohle místo si zamilujete.


A pokud si odtud chcete něco odvézt, tak zajděte do místního rybářství. Koupit tu můžete rybí speciality, jako jsou paštiky, koření, vnitřnosti, ale samozřejmě i čerstvé ryby. Ideální výslužka domů na večeři. 


Už jste byli někdy v Třeboni? líbilo se vám tady? A máte tipy na podobná česká města, která jsou takhle zajímavá? Budu ráda za vaše tipy :)

You Might Also Like

9 komentářů

  1. Miluji tyhle tvé výletové články! V Třeboni jsem kdysi dávno byla, pamatuji si, že se mi tam moc líbilo. Když vidím tvé fotky, tak mám chuť se tam vrátit. Díky za skvělý tip na projížďku na lodi :) Ještě jsem v tomto okolí navštívila Jindřichův Hradec - také nádherné městečko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, ještě jich pár bude, než začně pořádná zima. V Hradci jsem myslím jednou byla, ale jen rychlovka, určitě bych se tam ještě podívala :)

      Vymazat
    2. Naprosto souhlasim s Jindrichovym Hradcem. Ja jsem se do toho mesta doslova zamilovala 😊

      Vymazat
  2. Moc krásný článek! Třeboň je naše oblíbená a častá víkendová destinace, protože jsou tam také skvělé cyklistické podmínky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, na kole při hezkém počasí si to užiješ, všude samá rovinka :)

      Vymazat
  3. Třeboň je nádherná, byla jsem tam touhle dobou před rokem, takže úplně chápu tvé okouzlení, měla jsem to stejně :). Rozhodně doporučuji navštívit Telč, pokud jste tam ještě nebyli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Telči jsem ještě nebyla, díky za super tip. Těch míst, co ještě objevit, je u nás tolik, že se na to vždycky tak těším.

      Vymazat
  4. Možná škoda, že k jednotlivým jídlům nejsou uvedené ceny. Jídlo vypadá jako gastronomický zážitek. Na druhou stranu taky působí tak, že většinu čechů tyto porce příliš nezasytí. Pro mě je to až moc takové naaranžované hogofogo. Například ten desert má tak pocákaný talíř, že se to musí hůř jíst, než kdyby to bylo v mističce zvlášť. Mě uplně stačí když jídlo dobře chutná. Ale jinak to vypadá na fotkách moc hezky. Člověk alespoň ví, kam pozvat někoho ze zahraničí, aniž by si udělal ostudu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkni na menu restaurace příno sem:
      http://www.supina.cz/cz/gastronomie/nase-menu/a-la-carte

      Mně ty ceny nepřijdou tak špatné, ale jsem zvyklá na ty pražské, tak můžu mít zkreslený pohled. Ale na druhou stranu raději zaplatím za rybu z českého rybníka, než předraženého lososa. Mám pak pocit, že jim za tu dřinu v Třeboni něco vracím zpátky. A to servírování je na tom ta zábava. Hezkdy se na to kouká a hlavně chutná a jak! Tak dobrého kapra s bramborovým salátem jsem snad nikde neměla. A ty dezerty jsou jedna báseň. Jestli váháte, já tohle místo doporučuji všemi deseti i jako super místo, kam vzít tu návštěvu.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images