freelancer life

5/17/2018


Nejdříve jsem vám k tomuhle tématu chtěla dát tématické fotky, ale nebyly by podle mě ničím extra zajímavé. Takže tu mám tenhle vymazlený outfit s DIY džískou s předchozího postu, aby si na své přišli jak ti, co rádi koukají i ti, co raději čtou mé články. Dneska o tom, jaké je to být na volné noze...?

Proč jsem se rozhodla opustit zaměstnání?

Abych byla upřímná, o možnosti pracovat sama na sebe jsem přemýšlela už hodně dloho předtím, než k tomu skutečně došlo. Měla jsem představu, že než se stanu matkou, zařídím se tak, abych mohla pracovat z domova a nebyla závislá jen na dávkách od státu. Mít svoji finanční a časovou svobodu je pro mě prostě nejvíc. Tomu rozhodnutí pomohl i fakt, že jsem již několik let pracovala ve firmě v online marketingu a to je zrovna oblast, kde není složité stát se freelancerem.


Po těch letech v práci jsem byla už vážně unavená. Záviděla jsem studentům jejich volný čas, protože mě ho po práci moc nezbývalo. Můj den vypadal zastara následovně: v 6 hod. ráno vstávačka na crossfit od sedmi, pak rychle na devátou do práce a tady minimálně do 18 hod. setrvat a pak nejčastěji domů. Z práce domů mi to sice zabralo jen pár minut chůze, protože kancelář jsme měla kousek od bytu, tím víc ale ve mě hlodala představa, proč kvůli těm pracovním úkolům musím vysedávat tam, když bych mohla být v klidu doma.


Nemyslete si, že jsem až takový introvert, že bych nesnesla kontakt s lidmi, ale šlo spíše o to, že jsem díky open space neměla klid na práci. Ono moc nejde vymýšlet texty, grafiku, strukturu NL, apod., když za váma sedí skupina obchoďáků a neustále s někým telefonují nebo se baví mezi s sebou. To neslo za následek to, že jsem z toho byla vždycky vyčerpaná víc, než po ranním tréninku, a tak se na řadu dostal kolotoč kafe a uzobávání sladkého, abych mohla alespoň na chvíli zase přemýšlet a neusínala u toho. Za ty roky jsem v kanceláři přibrala asi 5 kilo. No, super. 


A po práci jsem byla ráda, že mám doma klid a ticho. Jenže než jsem si stihla udělat něco k večeři, bylo osm večer a já jen tak tak sbírala energii na sé věci, do kterým se mi stejně už moc nechtělo. Včetně blogu nebo šití. Do toho přibyl stres, málo spánku, nechuť do práce, málo osobního rozvoje a celková nepsokojenost.

Jednoho dne to všechno dovršilo do bodu, kdy už jsem měla tohohle stresového režimu dost a řekla si, že je vážně čas na změnu. Sešla jsem se s kamarádkou po práci na vínko a pokecaly jsme si o tom. Mě zajímalo, jak to má na volné noze ona a já shledala, že když to zvládla, zvládnu to i já...a tak jsem po víkendu v práci oznámila své rozhodnutí a bylo!


Co je potřeba zvážit předtím, než se dáte na volnou nohu?

Mám okolo sebe lidi, co zvládají pracovat z domova bez problémů, ale pak i ty, co by do toho nešli nikdy. Já jsem nikdy nebyla workoholik ani kariérista a vždycky jsem chtěla co nejlépe skloubit svůj osobní a profesní život dohromady a tohle je super možnost, jak toho dosáhnout. Největším plusem být freelancerem je pro mě možnost rozhodovat o svém čase. To ale samozřejmě vyvažují i další věci.

Musíte si sami zajistit práci a zakázky, musíte si vyřídit živnostenský list. Já první návštěvu úřadu absolvovala u nás doma, vše ostatní jsem už s úřady řešila přes datvovou schránku, díky které si šetřím čas na důležitější věci. Stačí zajít na jakoukoliv poštu a zažádat o ni přes Czech POINT.
I daňové přiznání jsem poprvé dělala elektronicky, přiložila podpis přes datovku a za 15 minut bylo hotovo.

Pokud nepracujete v nějakém týmu, jste na práci sami a bez kontaktu kolegů, jak tomu bývalo v práci. Tohle se mě ale moc netýká, protože každý týden mám několik schůzek a setkání a tak mi lidský kontakt nechybí, mám ho naopak více teď, než předtím v práci.

Musíte si sami zajistit informace a školení. V některých firmách je běžné, že vám zaměstnavatel platí různá školení či rekvalifikace pro váš profesní rozvoj. Na volné noze se o tohle budete muset postarat sami. U mě to ale tak hrozné nebylo, protože v předchozí práci jsem těch školení až tolik neabsolvovala, což bylo taky mínus pro setrvání, ale nevidím v tohmle nic, co by se nedalo vyřešit jinak. Spoustu informací máte volně na netu, existují audio knížky, podcasty, různé online semináře i klasická školení a spoustu z nich máte zdarma. Stačí jen hledat. 


Klienti a značky

Ale zpátky k těm bodům, které je potřeba promyslet...bez práce nejsou koláče. Ještě předtím, než jsem šla na volnou nohu, jsem už dělala menší veci pro pár klientů, ale po odchodu z práce, jsem potřebovala tolik práce, aby to vystačilo minimálně na můj předchozí plat (včteně daní, na ty nezapomínejme). A tohle není ze začátku, když tápete, vůbec jednoduché. Já naštětsí narazila na pár super značek, kde jsou bezva lidé a dá se s nimi skvěle vyjít. Moje intuice v odhadu charakterů mě většinou nezklamala. Když si s nimi sednu na první schůzce, potvrdí se mi to i v další spolupráci. Sem tam se potkáváme, jinak vše řešíme online, máme jasný seznam práce a všechno klape. Ale narazila jsem i na takové klienty, se kterými nebyla ta domluva tak snadná a měla jsem faktury ve zpoždění klidně měsíc. Nic příjemného, pokud jste v domácnosti třeba sami a musíte zaplatit nájem a pokrýt své výdaje. Proto chápu, že to spoustu lidí dokáže odradit. Já mám velkou oporu ve svém partnerovi, bez něj bych se pracovat sama na sebe jen tak nedvážila. 


Takže moje rada zdí, dejte na svůj instikt a odhad na lidi. Když vám něco nesedí hned při první schůzce s potencionálním klientem, dejte od toho raději ruce pryč. Jinak si domluvte přesný obsah práce a co nejpřesnější kalkulaci, tím se dostávám k dalšímu bodu...

Znát svou cenu

Zatímco v zaměstnání si potvrdíte mzdu na začátku, nebo přistoupíte na dané platové podmínky, na volné noze si tohle musíte nastavit sami. Častokrát se setkvávám spíše s tím, že se holky na volné noze podhodnocují, samozřejmě to závisí hodně na znalostech a zkušenostech, s tím roste i cena. Ale často zapomínají započítat povinné náklady jako jsou odvody a daně. Já si řekla částku, pod kterou prostě nepracuju a moji klienti to respektují.

Daně a spol...

Hodinová sazba vám prostě náležitě musí vyjít vyšší, než vaše původní čistá hodinnová mzda. Tady si daně odvádíte sami, stejně jako si platíte zdravotní a sociální pojištění, proto je potřeba je k hodinvce započítat. Tyhle povinnosti jsou pro někoho mínus, ale mě rozhodně neodradily od možnosti pracovat z domova. Vím, kolik musím odvést na odvodech a daních. Vím, že když plánuji nějakou dovolenou během roku, tak ji taky musím započítat do nákladů a někde na ni vydělat a že na mateřskou si budu muset přispívat sama, apod. Stejně jako někam musím započítat náklady na všechny programy a aplikace, či techniku, se kterou pracuji a ta se podle mě zákonitě v té hodinovce taky musí odrazit. Doporučuju si před stanovením té vaší minimální hranice sepsat všechny tyhle položky a dobře si to propočítat.


Čas a práce

Tenhle bod je jak pozitivní, tak dost možná i negativní, ale záleží, jak se na to díváte. Pro mě byl můj vlastní čas to nejcennější co mám a taky nejdůležitější faktor, díky kterému jsem se rozhodla opustit zaměstnání. Chtěla jsem se sama rozhodovat, kdy během dne budu pracovat. Mám to tak, že nepracuju každý den stejně a ve stejnou hodinu. Někdy začnu s prací hned ráno, někdy kolem oběda a někdy až večer. Vždy to kombinuju s tím, jaké schůzky a akce během dne mám a práci naplánuji  se podle toho. Taky mi do toho přijde čas na cvičení a konečně i nějaká ta kafe s kamarádkami, na které jsem se tak dlouho těšila. Během zaměstnání jsem totiž nenašla čas ani na oběhání doktorů, pošty, natož dát s někým kafe nebo obejít obchody. Takové normální věci, které někomu přijdou samozřejmé, ale já se k nim dopracovala až teď a jsem za to neskutečně ráda. 


To ale také znamená, že když jdu ráno cvičit, nebo mám snídani s kamarádkou, pracuji později a někdy klidně i do večera, než jdu spát. Ale mě to takhle nevadí. Vyhovuje mi, že si o svém čase rozhoduji sama a že kombinuju práci s volným časem tak, jak sama potřebuji. 

Je ale potřeba si říct, že někdo u to může sklouznout i k prokrastinaci. I já se párkrát přistihla, že místo práce brouzdám bezúčelně na netu a čas mi utíká. Je super udělat si seznam činností, deadlinů na úkoly a nějak se podle toho zorganizovat. Někdy pracuji i o víkendu, ale jsou věci, které prostě během týdne nestihnu pořešit nebo se jedná o focení či úpravu fotek. To je pro někoho také ta jedna z nevýhod, že úplně neoddělíte ten volný a pracovní čas, jak tomu jde jednoduše u zaměstnání. Na volné noze se vám to dost prolíná a je jen na vás jak si to sami nastavíte.


Práce z domova

Moje mylná představa předtím, než jsem se stala freelancerem byla, že budu s prací vysedávat po kavárnách a budu každý týden poznávat nová místa, která jsem předtím nestihla obejít. Realita je taková, že je pro mě snadnější sednout k počítači doma, protože se nemusím líčit, česat a někam dojíždět. Můžu rovnou od snídaně sednout k práci a je jedno, že mám zrovna mastné vlasy nebo jsem ještě v pyžamu. Prostě to dost výrazně šetří čas. A ty kavárny si raději nechávám pro kamarádky. Ono stejně ne v každé jde pracovat v klidu a né v každé mají na dosah zásuvky. 

Doma mám takové prostředí, které mi pro práci vyhovuje a je mi tu dobře. Ne každý to má takhle jako já. Někdo se chodí domů jen vyspat a jinak mu to prostředí nevyhovuje. Naštěstí je spousta možností, kde můžete jako freelancer pracovat, jsou různá coworkingová centra, sdílené kanceláře, speciální kavárny, apod. O jednom takovém místě, kde se dá v klidu pracovat za počítačem a klidně i s někým schůzovat, vám brzo napíšu v dalším článku.


Faktury a splatnost

Když už odvedete nějakou práci, přichází na řadu faktury. Pro mě tohle bylo dosti nové, ale zvykla jsem si v podstatě hned. Využívám Fakturoid, který je strašně easy a má super přehledy. Musíte si s klientem při potvrzení kalkulace dohodnout i splatnost faktur. Někdo dává týden, někdo deset dní, někdo klidně 15. Tohle si musíte určit sami. Jde o to, kdy vám z účtu chodí další platby třeba za nájem, hypotéku, sociálka, zdravotko, nebo půjčky. 

Musíte zohlednit i fakt, že účetní málokdy posílají platbu před termínem splatnosti. Oni zadají účetního do systému částku, účet a den splatnosti, kdy se peníze z firmy teprve posílají na váš účet. Tzn. den splatnosti nerovná se den, kdy vám dorazí peníze na účet. Důležité vědět. Často prochází faktury ve firmě i několika stupňovým schavolváním. Jsou částky, u kterých musí dojít k potvrzení šéfem určitého oddělení a čím více lidí je do tohohle řetězce zapojeno, tím více se může vaše faktura zdržet. Proto se nebojte při několikadenním zpoždení (a teď počítejte jen pracovní dny), ozvat a připomenout. Tohle jsem se taky musela naučit.


Když jste zvyklí dostávat výplatu ze zaměstnání každý měsíc zhruba ve stejný den, je tohle pro vás novinka. Mně se osvědčilo, že když klienty a hlavně jejich účtní naučím, že na moje faktury nesmí zapomínat, nebo je zbytečně zdržovat (třeba kvůli dodržení cashflow), jsou pak pružnější a já na proplacenou fakturu nečekám věčnost. Čím laxnější přístup, tím více si k vám dovolí. U prací, kde za měsíc odvedete najednou hodně činností, třeba u grafických návrhů webu, apod. si s klientem klidně domluvte zálohovou fakturu. Pro první měsíce, kdy se neznáte a je to pro vás nová spolupráce, je to určitě lepší, protože si tak otestujete, zda vám zaplatí včas a zda vůbec. To je taky riziko tohohle povolání, nikde totiž nemáte jistotu, že vám fakturu ve všech 100 % případů proplatí, ani když mezi sebou máte podepsanou smlouvu. Je fajn mít mezi známými právníka, který pomůže v případě, že by se něco podobného stalo...

Mango + DIY denim jacket, DIY wrap skirt, Rebecca Minkoff bag, Forever 21 flat sandals, DIY top (originally dress)

A nazávěr...

Jsem skutečně ráda, že mám možnost pracovat na volné noze. Že žijeme v době, kdy tuhle příležitost vůbec máme. Že mám okolo sebe své klienty, se kterými se dobře pracuje a já díky nim mám zase prostředky podnikat další věci. Nejvíc si ale vážím své vlastní svobody, kdy mám čas na sebe i na práci, která mě hlavně baví a jsem svým vlastním šéfem. Občas mě stresují faktury po splatnosti, občas pracuji i o víkendu, pravidelně už večer, ale všechno tohle mi mnohonásobně vyvažuje fakt, že mám svou vlastní svobodu. Že můžu pracovat tehdy, kdy já mam chuť a nejvíc mi to jde, že můžu během dne skočit na oběd či kafe, že se můžu účastnit čas od času nějakých těch blogerských akcí a že žiju život tak, jak chci já a netrávím ho zavřená za okny kanceláře. To hlavně pociťuji teď, když je venku hezky a já si konečně můžu přes den užít to počasí. Co na tom, že pak pracuji klidně až do večera, tohle mi za to vážně stojí. 

Někdy příště se rozepíšu více o tom, co všechno dělám a jaký obsah práce připravuji pro své klienty. Zatím se ptejte na všechno ostatní, co vás zajímá a na co jsem třeba v článku zapomněla. Budu ráda za vaše komentáře :)

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Opět zdařilý článek. Myslím, že jsi si to skvěle zařídila. Jsi šikovná. To každý nedokáže. Mně ten networking třeba moc nejde. Nějak to asi úplně s lidmi neumím. A to jsem si myslela, že jsem extrovert.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já si vždycky v hloučku najdu podobně založené lidi jako jsem já, to jde pak snadno.

      Vymazat
  2. No ty mastný vlasy a líčení, já za tři roky práce z domova měla make-up na sobě přesně tolikrát, kolik mám příspěvků na blogu. Strašně sem v tomhle zlenivela a tepláky jsou můj nejlepší kamos. Taky proto se teď těším do práce 🙈...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto chodím na ty kafe a fotit outfity, abych nevyšla ze cviku :D

      Vymazat
  3. Ja mam povolani jako delane pro freelance - jsem programator... ale jak rikas - cloveku to musi, nebo nemusi sednout! A ja ani home-office nesnasim, takze chodim do kanclu den co den :) Fakt obdivuju lidi, ktere si ten freelance dokazali zaridit. Preji hodne uspechu i dal!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. To je přesně ono, zjistit, jaký režim ti vyhovuje. Já věděla, že zbytek života asi nechci trávit po kancelářích a že si věci chci co nejvíce přizpůsobovat sobě. Každé má něco do sebe :)

      Vymazat
  4. No já jsem nad tím taky přemýšlela (pracovala jsem totiž v kanceláři) a jak píšete celý den jsem trávila v práci pak rychle na nákup nebo do fitka a večer jsem byla totálně vyčerpaná a tak pořád dokola. Pak v mém životě přišla jedna velká změna (dítě) a teď už jsem 3,5 roku doma a snad ještě budu další 3 roky s dalším dítětem, které je na cestě. Zjistila jsem jak je fajn, když nemusíte každé ráno do kanceláře a máte i čas na nějaké to tvoření a kamarádky.(Ne mateřská není opravdu dovolená :-) je to práce na 24 hodin denně na 7 dní v týdnu, ale je to ta nejkrásnější práce) I když mám ráda své jistoty tak kdo ví. Vám moc fandím a jsem ráda, že jste nenapsala jen ty pozitiva, ale i ty negativa, které k tomu taky patří. Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to právě nechtěla podat jen růžově, protože o těch negativech snad skoro nikdo nemluví a pro celkový pohled na věc, je podle mě potřeba to vyvážit, aby si člověk, který nad touhle variantou uvažuje, mohl zodpovědně říct, jestli je to vůbec pro něj. Mateřství je fakt práce, naprosto chápu, ale jakmile si s děckem sladíte nějaký denní režim, je možnost pracovat i při rodičovské. Je spousta činností, které se dají dělat od počítače. Já to tak aspoň rozhodně chci mít, protože ta finanční nezávislot je pro mě důležitá. A taky už vím, že ze mě nebude máma na 100% úvazek, že pořád budu mít mimo výchovu své zájmy a práci, jak jen to bude možné. Ono se pořád řiká, že šťastná máma, šťastné dítě a já tyhle věci ke štěstí potřebuji.

      Vymazat
  5. skvelý článok ! v tom úvode som sa totálne našla..a dúfam, že časom aj ja naberiem odvahu na takýto krok :)

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odvaha je to nejmenší, člověk si to musí hlavně dobře rozmyslet a vědět, do čeho jde. Nenechat nic na náhodě, že to samo přijde. Co si nezařídíš, nemáš a tady to platí 100%. Držím ti palce, pokud je to tvoje cesta.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images