Brugge, Belgium

12/03/2018


Dostala jsem k narozeninám ten nejlepší dárek, výlet do Brugg. O tomhle belgickém městečku jsem slyšela hodně ze všech stran, a tak jsem se sem moc těšila.
Dá se sem letět, nebo jet busem. My zvolili tu druhou variantu, protože Bruggy jsou opravdu maličké a nemyslím si, že letenka se sem za tu cenu vyplatí, i když je to jen na pět hodin letu, za to ale s jedním přestupem. Jeli jsme busem, zpáteční jízdenka pro dva je 2800 Kč a i když sem jedete nějakých 12 hodin, jelo se přes noc, takže se s trochou snahy dalo i něco napsat a ráno jsme byli na místě.

Bruggy bych přirovnala jako k našemu Krumlovu. Je to turistický ráj, ale touhle dobou tu nebylo zas tolik lidí, že by se to nedalo snést. Jde o jedno z nejdochovalejších středověkých měst v celé Belgii, proto je taky tak malebné. Uličky jsou plné cihlových domků, kanálů, na kterých se můžete nechat svézt lodičkami a hlavně restaurací a hospůdek s belgickým pivem.

Belgické pivo, to je moje láska. Na klasický český ležák mě jen tak nedostanete, ale na sladší belgická ovoněná piva rozhodně a že se pijou tak dobře...za jeden den jsme jich tu zvádli celkem dost a vůbec nevadilo, že venku byla docela kosa a hodilo by se raději posilnit svařákem. Ten tu na vánočních trzích voní na každém rohu. A pak samozřejmě narazíte na čokoládu, všude, kam se jen podíváte, hromada belgických pralinek a všeho sladkého. Nechápu, jak můžou být tak hubený národ, to bychom u nás doma nedali. 

Nebudu vám popisovat, kam všude se vydat a co všechno musíte vidět. V Bruggách máte všechno jak na dlani, stačí si projít staré centrum obehnané řekou a nic důležitého neminete. Hlavní náměstí s trhy, obchody a restauracemi se jmenuje Markt, je obehnané barevnými domečky, teď je to tu celé vánočně vyzdobené světýlky, stánky a dokonce tu mají kluziště. Na náměstí je 83 m vysoká věž Belfired, ze které budete mít krásný výhled. Kdysi mývala dřevěnou střechu. My na ní kvůli špatnému počasí nešplhali, nebylo by z ní ten den kvůli dešti nic moc vidět. Neminete ani náměstí Burg s justičním palácem, radnicí a bazilikou sv. Krve, kde se podle zvěstí nachází ampule s krví Ježíše Krista. Je tu i muzeum medicíny, spousta kostelů a katedrál. Pusťte si doma film V Brugách a uvidíte všechny zajímavá místa najednou. My si ho pustili na cestu zpátky, aby nám to v buse trochu víc uteklo.

Kde se najíst? Ráno jsme šilhali hlady a nemohli si nechat ujít vyhlášené tousty z bistra That's Toast. Vyčkali jsme si menší frontu a nemohli se snídaně už dočkat. Očividně jde o jedno z oblíbených míst. Mají sladké i slané verze toustů.Nečekejte ale žádný bílý toustový chleba, ale pořádný krajíc tmavého chleba, který byl fakt skvělý. Dala jsem si variantu s kachním paté, houbami a pečeným fíkem. Přítel šel do anglické klasiky s vejci, klobáskami, slaninou a fazolkami. Porce mají super a za tolik množství zaplatíte snad i o něco méně než v předražené Esce. A aspoň se z toho skutečně najíte. 

My jsme vydrželi až do večeře, mezitím jsme to prokládali čokoládou, jak jinak :D Na večeři bych vás poslala do pivní braserie Cambrinus, super podnik s výběrem ze 400 druhů belgických piv. Mají tu neustále plno, ale za tu chvilku čekání to tu stojí. Skvěle tu totiž vaří. Fotky pro vás mám jen na mém IG ve stories, byla jsem tolik zaměstnaná jídlem, že šlo focení stranou, jak mi chutnalo. Objednala jsem si zapečeného lososa, tresku a mořské plody ve smetanové omáčce, přítel měl hovězí steak s bylinkovým máslem, to všechno ještě navrch s pořádnou porcí hranolek. Dokonce tu mají i muzeum hranolek, pokud byste měli zájem se podívat. My jsme dali přednost raději tomu ochutnávání :D

V Belgii se stmívá o hodinu déle, takže tu začala být tma až kolem páté hod. To byl čas našeho odjezdu. Stihli jsme si ještě projít malebné uličky, zajít do obchodů a zabalit si na cestu spoustu čokolády. Bruggy jsou láska od prvního okamžiku a to jsem si dopředu o nich nic moc nezjiš'tovala a nechala se překvapit. Strašně nerada totiž plánuju dopředu. Jediné, co bych si naplánovala příště, by byl výlet do Belgie autem a projela bych si znova Brugy, Brusel, kde jsme se zastavili jen na skok večer na vánočních trzích, ale i Antverpy a Gent, třeba někdy příště na jaře za teplejšího počasí...

Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde
náměstí Walplein a naproti je tradiční rodinný pivovar De Halve Maan, kde si můžete objednat i prohlídku
Saint Salvator cathedral
The Market Square
breakfast in That's Toast bistro
The Market Square

You Might Also Like

6 komentářů

  1. krásné město a krásné fotky, děkuji za tip na výlet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně je a i za ten jednodenní výlet to sem stojí :)

      Vymazat
  2. Vypadá to tam opravdu krásně <3 Fotky jsou úžasný!

    BLOG Život s kojencem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. I přesto upršené počasí jsem si Bruggy zamilovali, je to kouzelné místo. Záleží, jak bych to vnímala kvůli lidem třeba v létě...

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images