DIY rope logo sweatshirt

3/30/2019


Mám tu pro vás po delší době zase jeden rychlý DIY návod. Při brouzdání po netu jsem narazila na tuhle Loewe mikinu s vyšívaným logem z bavlněného provazu a mně se ten nápad tak líbil, že jsem si chtěla vyrobit něco takového sama.
Kdybych tu mikču ještě někde viděla online, tak jsem dost zvažovala, si jí objednat. Ale k mé smůle nebo možná štěstí, je všude vyprodaná, takže plán na DIY projekt byl jasný.

Chtěla jsem světle béžovou mikinu, kterou barevně hodně využiju. Hledala jsem po secondhandech, ale nikdy jsem nic neobjevila. Proto jsem jukla na Arket, kde měli tuhle dokonalou mikinu přesně v odstínu, který jsem sháněla. Béžový melír, raglánové rukávy a počesaný úplet. Za mě super kvalita, která za to určitě stojí.


Na výrobu doma budete potřebovat jen mikinu, bavlněné lano s dutinkou a jehlu a nit.

Ta dutinka je v laně důležitá, protože ji bude potřeba vytáhnout, aby lano nebylo tolik plastické. V obchodě s domácími potřebami jsem vzala 3 metry a na výrobu loga to bylo přesně akorát. Lano jsem rozstříhala na 4 stejné délky. Vytáhla jsem vnitřní výplň (šlo to snadno) a ještě jo přežehlila, aby bylo více ploché. 

Pak jsem si předkreslila na střihový papír vzor. Vystřihla jsem si nejdřív čtverec velký tak, aby se na mikinu vešel. Rozdělila ho na čtvrtiny a do té první poskládala z lana pímeno L. Přichytila jsem si lano na papír pomocí špendlíků a obkleslila ho tužkou. Tak jsem jednoduše získala první tvar. Zrcadlově jsem ho překlesila do levého horního rohu a pak do spodní řady. Tím vznikla kompletní šablona pro logo.
Vyměřila jsem si podle výstřihu střed mikiny a přišpendlila papírovou předlohu. Do středu linie každého písmenka jsem udělala tužkou tečku, abych naznačila linii a tu jsem pak celou podle toho vykreslila tužkou. Použijte cokoliv, co pak půjde vyprat. 


Pak už stačí lanko podle linie přišpendlit, dávejte si pozor, kudy má  vést vrchem a spodem. Já jsem si ho potom ještě nastehovala stehovkou, aby se mi potom snadněji přišívalo.


Nejsnazší způsob mi přišlo přišívat lanko z rubu pomocí zadního stehu nebo jen cik cak stehem po obvodu lana tak, aby z líce nebyla nit vůbec vidět. Důležité je, aby to zepředu vypadalo čistě, ale lano zároveň neodstávalo. Ještě je možnost šít lanko středem z líce, tedy uprostřed šířky po celé délce, pokud umíte hezký pravidelný steh a máte stejně barevnou nit. Jak uchytit konce lana? Jednoduše pomocí několik stehů jak z rubu, tak  z líce. Cílem je, aby se vám vazba lana dál nepárala a vydržela i nějaké praní. Ale zároveň, aby to zapošití bylo nenápadné a vypadalo to jako, že je lano na mikiny přilepené.

A takhle vypadá mikina v akci. Co na ni říkáte? Troufli byste si na ni doma? Pokud by byl zájem, zvažuju, že bych vyrobila několik dalších kusů k prodeji. Třeba i s jinými písmeny, co myslíte? Dejte mi vědět do komentářů.

You Might Also Like

2 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images