Paris, je t'aime

8/01/2019


Vysněná Paříž opět po tolika letech...když se mi naskytla tahle možnost, vyrazit sem s kamarádkou, ani vteřinu jsem neváhala.
Naposled jsem tady byla v mých teen letech se střední školou, takový ten zájezd autobusem, kdy u každé památky strávíte dvacet minut a jedete dál. Ale už tehdy mě ohromila a podruhé ještě víc. Když by můj muž měl tohle město v oblibě tak jako já, tak jsme sem zajeli už dávno. Ale já ji miluju a on zase vůbec. Ve kterém táboře jste vy?

Za cca 3 hoďky i s dopravou z letišťě, odkud jsme jely vlakem, jsme se ubytovaly v Motelu One Paris na Porte Dorée. Tohle místo doporučuju, pokoje se dají sehnat za slušnou cenu, v přízemí je vyladěný interiér s barem a venkovním sezení nedaleké ZOO, kde máte od rušného města celkem klid. Pokoje jsou maličké, ale to je standardní pařížská velikost, za to snídaně jsou boží a najdete tu vše, na co máte chuť. K tomu přidejte rychlou WiFi a dobrou dostupnost do centra :)


Po příjezdu nám vyhládlo, a tak jsem se přesunuly pařížským metrem na République, kde je nedaleko super kavárna Season se stylovým sezením a fresh jídly na menu. Pokud tu bude plno, počkejte si na místo, vyplatí se to. Mají tu fakt boží jídla. Objednala jsem si kuřecí bowl mísu se salátem a avokádem a navrch si ještě přidala moje halloumi, které miluju. Porce tak velká, že jsem neměla hlad až do večera. 


První den se nesl ve znamení nákupů, nebo alespoň kocháním se pařížskými značkami jako je Sandro, Maje, Jonak, Pinko, Ba&sh, Kooples, atd. Určitě se zajděte podívat i do butiku Chiary Ferragni, &OtherStories nebo Bimba Y Lola a Twin Set. Z těch menších obchůdků mě zaujal Des Petits hauts, kde objevíte hezké nositelné kousky a boho styl z Hipanema, kde jsou poklady jako z Bali a Indie. V Pařízi narazíte snad na všechny značky, které u nás nejsou a výběr je tu obrovský, jen si tu připlatíte za kvalitu a to i přesto, že sem jedete třeba v období slev, jako my. Bohužel jsem brouzdáním po městě objevila jen jeden vintage obchod, ale bohužel měli v tu chvíli zrovna zavřeno. Pokud ale o nějakých adresách víte, sem s nimi.

Des Petitts Haut
Chiara Ferragni
 Kooples
 &OtherStories
 Hipanema
 Maje

Až narazíte na stánek Amorino gelato, určitě si u nich dejte aspoň kopeček. Já je objevila v Paříži náhodou a mají skvělou italskou zmrzku. Navíc je jedna pobočka v Praze, v Paříži jich mají dokonce třicet a stojí za to.

A protože zmrka nezasytí a nám chozením po obchodech vyhládlo, zašly jsme na další ověřenou adresu, a to do kavárny Fragments, kde vám uvaří super kafe a můžete si tu objednat z několika jídel na menu. I třeba vajíčka podvečer s tím nejlepším chlebem, který strčil do kapsy i ten z Esky. Jen tak s máslem, boží věc.


Jedno z míst, které nesmíte v Paříži vynechat je profláknutý Palais Royal, který je součástí Louvre a určitě ho poznáte podle typických černobílých kuželů, u kterých se chce každý fotit..včetně mě :D Pro mě must have místo a i přesto, že je turisticky známe, tu najdete kout, kde si budete moct udělat fotku na památku. 


Matně si pamatuju návštěvu Louvre musea, včetně slavného obrazu Mona Lisy, ale tentokrát jsem si tohle místo užila jen zvenčí. Při to večerním slunci to tady má obrovské kouzlo, stačí se jen rozhlédnout po prostorném nádvoří a kochat se. Dokonce tu ani není tolik stánkařů s cetkami, jak jsem si z kdysi pamatovala.  
Louvre
 Arc de Triopme du Caroussel

Od Louvre je to jen kousek pěšky ke katedrále Notre Dame, která stojí za to vidět i po požáru. Je to prostě monument, který je krásný i tak.
Notre Dame

Paříž se s námi první večer rozloučila krásným západem. Všechno se zalilo do červánkových mračen a všude byl najednou takový příjemný klid. Procházely jsme se dlouho uličkami kolem Notre Dame, než jsem si to namířily na hotel a únavou padli do postele.

 Ile Saint Louis

Ráno po vydatné hotelové snídani jsme se vydaly do centra. Jako první jsme si to zamířily ke známému mostu Ponte Alexandre III. Neznám snad fotogeničtější pařížský most, než právě tenhle. Vždycky si vzpomenu na ty bílé sloupky a zlaté zdobení a stylové blogerky v couture modelech. A brzo ráno tu ještě nejsou davy turistů a máte to tu skoro jen pro sebe...


Hned za mostem objevíte nádherný Petit Palais a naproti známý Grand palác, kde se každoročně pořádají chanelovské přehlídky, nad kterými vždycky žasnu. Příště se určitě projdu palácem i zevnitř. Tentokrát jsem si to ale od Champs-Élysées třídy namířila do zahrad Jardin des Tuileries ke známým zeleným židličkám a fontáně.


Odtud jsem pak ze zastávky metra Concorde dojela na Trocadéro k Eiffelovce, kterou jsem si nemohla nechat ujít alespoň z dálky. Protože hezčí výhled je přece na ni a ne z ní. A pokud chcete zažít ten nejkouzelnější výhled bez turistů, zkuste zajít do uličky avenue des Camoens, ze které máte romantický výhled jako na dlani. A pokud se vám poštěstí, že tu nebude zrovna nikdo parkovat, ideální místo na fotku. Ještě jedna vtipná historka za touhle mou fotkou. Zkuste poprosit turistu, který nikdy nefotil zrcadlovku, aby vám vyfotil aspoň jednu ostrou fotku. No, u mého Nikonu, který má všechny ostřící body na střed docela nemožná věc. A tak z 30 pokusů sice nevyšel ani jeden, ale stejně vám sem jednu dám. 


Vítězný oblouk (Arc de Triopmhe) je další místo, které jsem si přála znovu vidět. I ldyž je v obležení aut, motorek a asijských turistů, stejně je to krásný monument, který k Paříži patří tak jako Eiffelovka.


Během tohohle dne jsem se vrátila na hotel odevzdat všechny tašky z nákupu a trochu si odlehčit ruce. Hned potom jsem se vydala do podvečerního města a od Bastille si to znovu zamířila k Notre Dame, přes most Pont Saint-Michel ke krásné Odette. Maličké domečky jako pozůstatek původní pařížské zástavby na konci ulice vypadají prostě malebně. Chtěla jsem dát stejný pokus s mojí zrcadlovkou a zkusit, zda to tu konečně nevyjde, ale jak vidíte, moc se nezadařilo, tak mám aspoň Odette beze mě :)

Odette
Pantheón

 Ulicí Rue Saint-Jacques jsem se pěšky prošla k Pantheonu. Bloumala jsem okolníma cestama kolem a namířila si to do dalších krásných Lucemburských zahrad, kde můžete klidně strávit celý den do zavíračky, ale k mé smůle nás zrovna ten den asi 15 minut po mém příchodu začali vyhánět, že se park již zavírá. I tak jsem si stihla na památku aspoň udělat pár záběrů. Sem bych si jako praví pařížanka chodila číst knížku nebo dávat rande, krásné místo, určitě navštivte.


Když jsem se procházela kolem Pantheonu, zahlédla jsem úzké uličky plné podniků a barů, takže potom, co nás ze zahrad vyhnali ven, dostala jsem chuť na nějaký drink a zrovna takový podnik jako je Le Gaston na malebném náměstí Place de la Contrescarpe. Má to tu tu pravou pařížskou atmosféru. Všude jsou vyskládané kulaté stolky a židle, všichni sedí venku, u kašny hraje živá muzika a prostě to tady žije. A já konečně dostala svůj zasloužený Aperol a dolilo i na tatarák, protože chuť byla veliká. Odtud jsme se už přesunuly na hotel. Ale kdyby byla ještě energie, asi bysme zakotvili hned vedle u Palais de la Porte Dorée, kde jsou večer otevřené bary s venkovním posezením a chodí sem hlavně místní. 


Středa, aneb poslední den v Paříži. Letadlo nám letělo večer, takže jsme si přivstaly na snídani a chtěli ještě stihnout navštívit Mont Martre. 


Předtím jsme si to ještě zamířili na místní atrakci Pigalle basketové hřiště, které záři barvami a je takovou atrakcí pro mnohé fotografy. Ale je to hřiště a tak se tu normálně hraje během dne. Takže pokud to tu chcete bez lidí, musíte si přivstat.


Celé okolí Montmartre je kouzelné, všude narazíte na malé obchůdky, kavárny, trafiky a zákoutí s výhledy nebo pomalovanými zdmi. My jsme tu dokázaly strávit celé dopoledne, takže si tady na to vyhraďte čas. 

Sacré-Cœur


A jeden tip na příjemnou kavárnu, na kterou jsme narazily náhodou. Cuillier je útulné místo k vydechnutí nad šálkem čaje nebo ledové kávy.


Prošly jsme se ještě kolem baziliky přilehlými uličkami a postupně sešli zpátky na metro k našemu hotelu, kde jsme vyzvedly kufr y a odtud už rovnou směr letiště.


Bylo to krátké, ale intenzivní a já teď vím, že Paříž miluju ještě víc, než kdy předtím a určitě se sem chci v blízké době znovu vrátit. Těch míst, které tu objevit a kaváren, co navštívit, je ještě hodně. Pokud chcete další tipy na místa, která v Paříži nevynechat, tak tady a tady mám tipy od Katie na ty nejfotogeničtější lokace. Uložte si to do mapy :) Snad se vám tenhle článek líbil a třeba mi dáte nějaké svoje tipy na další místa, která za to stojí...


You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images