Spring/summer trends 2020

4/24/2020


Chtěla jsem tento článek nazvat tipama na jarní trendy, ale jak vidíte, než jsem se dokopala k sepsání, je půlka jara pryč. To ale nic nemění na tom, že tyhle trendy jsou více než nadčasové a rozhodně je unosíte déle než jednu sezónu.
A co víc, většina z nich se dá najít z druhé ruky a ulovit ve vintage shopech, takže nemusíte hned kupovat nové kousky. Snad se vám moje inspirace bude líbit :)

Hranaté špičky
Od té chvíle, kdy se Bottegga Veneta vytasila s botama s kachním tvarem, po nich svět šílí. Teda ta jedna půlka, která se do nich zamilovala. Mně osobně přišly zprvu dost ošklivé, ale momentálně se mi tenhle tvar na noze líbí. Dá se totiž najít spousta umírněnnějších variant, které na noze vypadají moc dobře. A tak jsem si domů už objednala dvoje botky, jedny na podpatku a jedny ploché na dlouhé lítání po městě. Pokud nechcete kupovat nové, koukněte se např. na Unimodu, kde mají super značky jako je např. Ayede.


Vintage kůže

Miluju kožené věci, hlavně košilové propínací bundy, saka, kožené kalhoty. Ale nechci si kupovat nové věci, proto se mnohem raději koukám po vintage kouskách třeba na Vinted, Etsy nebo Vestiaire Collective, kde se dají takové objevit. Jde nosit kůže na jaře? Jde, pokud sáhnete po tenké měkké variantě, ideálně bez podšívky. Díky tomu se v ní i v teplejších dnech neupečete. Skvěle vypadají košené propínací bundy s páskem, oversized saka. Jsou to nadčasové střihy, které se dají obléct snad úplně ke všemu. 


Kalhotové obleky

Přiznám se, že doma nemám ani jeden kalhotový kostým, ale moc po něm toužím. Vypadá totiž naprosto dokonale. A nepotřebujete přemýšlet nad kombinacemi. Stačí vám dobře padnoucí sako v pánském střihu a splývavé kalhoty do pasu. Oblékla bych si k němu malou kabelku, výrazný šperk a boty na podpatku. Prostě styl lady boss. Vypadá podle mně mnohem víc sexy než prvoplánové mini šaty. Kam pro něj? Mrkla bych se do pánského oddělení v secondhandech, až nám je zase otevřou. I pánské střihy se nechají u švadleny upravit. Nebo bych si jeden takový dokonalý oblek nechala ušít na míru. Tohle je nadčasová investice. U mě by rozhodně vyhrál béžový oblek, to je moje láska.


Kalhoty s puky

Skládané kalhoty s puky a klínovými kapsami jsou teď hodně aktuální. Tenhle střih vychází s pánských oblekových kalhot a je na nošení hodně příjemný. Musí být ale dobře střižené, aby příliš nerozšiřovaly. Přes zadek vám musí sedět akorát a nohavice by měly být široké tak, jak to k vaší výšce a velikosti vypadá nejlépe. Hodně štíhlé postavy v pase s dlouhýma nohama, si klidně můžou dovolit širší nohavice. Vypadají skvěle s tílkem nebo košilí zastrčenou do pasu. Zvýrazněný pas je u těchto kalhot důležitý. Chystám si jedny takové ušít, tak budu doufat, že to dobře dopadne. Každopádně, pokud budete nějaké takové hledat, koukejte i na složení. Za mě vede odlehčená tenká vlna (může být i směs s elastanem), která vypadá už na první pohled kvalitně oproti umělotinám a navíc vám při správné péči vydrží dlouho. Kromě konfekce se po takových kalhotech podívejte třeba k Lula Vintage nebo do Malých černých, tam občas takové kalhoty mívají. 


Oversized saka

Nosí se pořád a nosit se ještě dlouho budou. I když rozšiřují ramena, pokud k nim obléknete úzké střihy kalhot, nebo splývavé sukně či šaty, budou tvořit stylový kontrast. A já mám takové mixy v módě moc ráda. Jestli se vám tenhle styl líbí, mrkněte se nejdříve po secondhandech. V pánských odděleních narazíte na spoustu sak i jako vintage kolekce známých designerských značek. Já po nich koukám třeba i na Etsy a Ebay. Takové YSL sako je můj vysněný kousek do šatníku. 


Velké náhrdelníky

Devadesátkový styl se vrací v podobě velkých zlatých řetězů kolem krku. Vypadají stylově, když si k nim obléknete upnutý top a klasické kalhoty do pasu. Jeden takový mám na cestě z Etsy, chtěla jsem pozlacený, aby mi vydržel déle než laciná bižuterie, která se rychle oloupe a zašedne. Takže máte tip, kde takový podobný objevit. Výrazný šperk již nepotřebuje mnoho, další bižuterii můžete vynechat a vsadit jen na rtěnku nebo sluneční brýle. 


Saténové halenky a topy

Satén je materiál, který se pořád vrací. Po saténových sukních a ramínkových šatech ho čím dál častěji vídám na topech a halenkách. Mám v plánu si jednu univerzální bílou košili ušít. Pokud ji teda dřív neobjevím v nějakém secondhandu. Satén je sám o sobě dost výrazný, takže k sobě potřebuje jednoduché kousky jako jsou klasické kalhoty, džíny, oversized saka, sukně v áčkovém střihu. Dobře vypadá i s kůží, třeba tón v tónu. Místo toho syntetického, hledejte pravé hedvábí. Jak ho jednou zkusíte na kůži, nebudete chtít nosit už nic jiného. Hedvábí se sice pere v ruce, ale je to přírodní materiál a i v létě pod ním pokožka narozdíl od toho umělého může volně dýchat. 


Pletené topy

S roláčkem, stojáčkem, véčkovým výstřihem, tenkými ramínky, čtvercovým výstřihem...je mnoho střihů. Ale jedno mají společné. Jsou pletené a díky tomu extra příjemné na nošení. Na jaro a léto super kousek, ve kterém vám bude pohodlně, protože nikde neškrtí ani nepřekáží. Nosí se v crop délce nad pupík nebo zastrčené do kalhot a sukní, abyste zvýraznily štíhlý pas. Pro mě jsou tahle pletená tílka super kouskem na léto. Se zavinovací sukní a žabkami je to rychlo outfit k vodě, do města i na drink. Už aby to bylo....Kde je sehnat? Občas na nějaký narazím v secondhandu, ale je to spíše výjimka. Nové se dají sehnat u všech konfekčních značek. Pokud ale máte někoho, kdo umí plést, nechte si od něj třeba uplést kašmírovou verzi. Kašmír je celoroční materiál.


Crop délka

Něco pro milovníky a nadšence do DIY projektů. Stačí vám k tomu nůžky a kousek oblečení, který chcete obětovat. Zkrácená délka košilí a sak vypadá stylově, jen to chce mít ten štíhlý pas a vypracované břišáky. Nebo si oblečte zkrácené sako s dlouhou košilí dospod a ležérními culottes nebo cyklistickými šortkami. Možností, jak nosit krátkou délku je hodně. S takovými upcycled kousky u nás začala např. Iva Burkertová z Odivi, tak se u ní můžete inspirovat, jak nosí taková saka ona. Zalovte uve skříni vašich otců, zda nevyřazuje nějakou starší bavlněnou košili nebo zajděte opět do secondhandů, jestli tam nenarazíte na sako, kterému by zkrácená délka slušela. 


You Might Also Like

5 komentářů

  1. A do prčic! Že já vyhazovala ty hranaté kožené boty z Washingtonu, kde jsem si je kupovala v roce 2000...ach jo (a ne jedny)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neke, tak to je fakt škoda. Já doma neměla ani jedny, vlastně si ani nepamatuju, kdy se dříve nosily.

      Vymazat
  2. Krásne inšpirácie a trendy. Aj ked nohavicovým kostýmom a nohaviciam s pukmi asi nikdy nepridem na chut... ale zas Nikdy nehovor nikdy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem to tak měla. a teď se mi fakt líbí. Asi jsem už dospspěla do té "usedlé" módy, která ale nakonec není vůbec nudná, jen nekřičí...

      Vymazat
  3. Prohlížím si tento starší článek a jsem zvědavá, co se bude nosit v roce 2023 na jaře a v létě. Myslím, že se zase hodně budou nosit klascké černé baleríny, sandály na klínku a třeba i dámské gumičkové boty.

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images