Jak na udržitelný těhotenský šatník

1/08/2021

 

Jediný udržitelný šatník je ten, který nepodléhá sezónám, ani trendům. A to ani ten těhotenský. Nejsem fanoušek těhotenských outfitů, kde je celá pozornost upřená na rostoucí bříško. Těhotenské střihy přímo nesnáším. Nenosím upnuté střihy ani normálně, proto se jim vyhýbám i teď. Navíc mi přijde naprosto zbytečné zásobit šatník novými kousky, které obléknu jen pár měsíců a pak je odložím. Místo toho jsem se zaměřila na oversized střihy, které se dají nosit během celého těhotenství a zase po něm. Pokud vyznáváte stejnou filozofii v oblékání a je vám oversized styl blízký, třeba se vám bude moje inspirace na (ne)těhotenské outfity hodit. Protože i během tohohle období se sobě chceme líbit. Zde je můj seznam těch nej kousků, které unosíte i s bříškem. 

Pánské košile a vlněné vesty

O tomhle trendu jsem vám již psala v jednom z předchozích článků. Skvěle ho unosíte v začátcích i uprostřed těhotenství. Super pánské košile objevíte v secondhandech a když vám po porodu bude velká, můžete ji přenechat příteli, nebo si ji u švadleny nechat zmenšit. Vlněné vesty jsou stylová hřejivá vrstva a s vykukující košilí vypadají suprově. Oblékněte k ní legíny a máte pohodlný outfit, který nenudí. 

Pletené šaty

Jediný upnutý kousek, který mi v těhotenství nevadí, jsou zimní pletené šaty. Jejich obrovskou výhodou je, že jsou pohodlné, zahřejí (pokud jsou z vlny, nebo kašmíru) a přizpůsobí se vaší měnící se postavě. Unosíte je rozhodně i potom, a pokud vám budou v pase volné, můžete ho zdůraznit páskem, nebo ledvinkou. Stylových možností je spousta.

Legíny

Jeden z kousků, který unosíte během těhotenství nejčastěji. Já si koupila jedny černé o velikost větší, které unosím i teď, protože mají dost pružný materiál a jedny přímo těhotenské, které se mnou vydrží až do konce. Dejte na kvalitní materiál, který nežmolkatí a není průsvitný. Bavlnu si nechte raději na doma. Legíny nahradí těhotenské džíny a kalhoty a podle mě zdůrazní a zeštíhlí postavu i přes to, že vám roste bříško. Za mě nepostradatelný kousek, který unosíte i po porodu, než oblečete svou původní velikost kalhot.

Oversized svršky

Tohle je moje. Celoročně nosím volné bundy, saka, svetry, trenčkoty, vlněné kabáty... a během těhotenství tomu není jinak. Pokud nějaký kousek nedopnu, nic se neděje, protože nosím všechny svrchníky stejně rozhalené. Zkuste to stejně. V zimě stačí na zahřátí huňatá šála. Zásoba oversized svetrů, kterou doma mám, se teď náramně hodí. Bříško se pod ně krásně schová. S legínami, nebo skinny džínami máte univerzální outfit kamkoliv. 

Teplákové soupravy

S teplákovkami se letos roztrhl pytel a není divu, když trávíme většinu roku skutečně doma. Značky reagují na situaci a všechny mají v nabídce stylové komplety z elastické teplákoviny. Pokud chcete, aby vám sloužila co nejdéle, investujte do kvalitních materiálů, které vypadají i po několika vypráních pořád skvěle. Za mě vedou jemné neutrální barvy, které se snadno kombinují a zapadnou do jarních i zimních outfitů. Noste je s teniskami, mokasínami, v zimě s kozačkami, sakem, trenčkotem, nebo dlouhým oversized kabátem.

Pletené komplety

Miluju tuhle uvolněnou módu. Po kašmírovém setu jsem pokukovala již minulý rok. Pletené kalhoty a svršek ze stejného materiálu vypadá luxusně ať už máte těhotenské bříško, nebo ne. Vydrží s vámi do pozdějších měsíců, a pokud jsou kalhoty na pružnou gumu, nebo šňůrku, unosíte je i další sezónu. Přírodní materiály jako vlna, merino a kašmír v zimě a na podzim zahřejí a když o ně pečujete s láskou, budou vypadat skvěle i následující roky.

Saténové sukně

Ty kvalitní se stříhají našikmo do áčkového střihu, a proto se snadno přizpůsobí postavě. Dokonce krásně obejmou bříško a oblečete je první měsíce bez problému, i když nemají zip. Satén je krásný materiál, který můžete nosit celoročně. V létě s pleteným tílkem, v zimě s huňatým svetrem. Já si v půlce těhotenství objednala viskózovou sukni v tmavší barvě o velikost větší, abych ji mohla unosit co nejdéle to půjde. Po porodu si ji zmenším podle potřeby, aby mi seděla v pase. U tohohle jednoduchého střihu je to hračka. 

Nařasené šaty

Vůbec nemusíte pokukovat po šatech v těhotenském oddělení. Naopak, loňské léto se nosily uvolněné šaty s áčkovou sukní, a tak jste mohly objevit kousky, které se dají unosit perfektně i během těhotenství. Aktuální budou rozhodně i další sezónu. Při výběru jen koukejte, jak vysoko je posazený pas. Ideální je, když se sukně rozšiřuje hned pod hrudníkem, aby vás během těhotenství neškrtily a mohly jste je vynosit co nejdéle. Já si jedny v podobném střihu ušila na podzim z bavlněného flanelu. Je moc příjemný na nošení, hřeje a se silonkami, vlněným kabátem a kozačkami je můžu vytáhnout i přes zimu. Věřím, že se do nich vejdu až do úplného finále. Na podobné kousky narazíte třeba v Nile od značky Skall Studio. 

Do čeho investovat?

Pokud bych měla zmínit naopak oblečení, které během těhotenství pořídit, tak sem bude samozřejmě patřit pohodlné neškrtící prádlo. Někomu se velikost nezmění, někomu naopak ano. Mně začaly být všechny podprsenky malé a vadilo mi na kůži cokoliv jen trochu škrtilo, nebo škrábalo. Pokud hledáte udržitelnější variantu, koukejte po prádle z tencelu. 

Těhotenské legíny, které jsem už zmínila, jsou must have. Ty své jsem pořídila v Calzedonii, ale narazíte na ně už celkem běžně. Osobně si vystačím s jedním kusem. 

Legíny střídám s těhotenskými džínami. I když jsem si takové džíny nechtěla vůbec pořizovat, protože je unosím jen během těhotenství, nakonec jsem si objednala dvoje z Topshopu. Jedny seprané černé a jedny v krémové, prostě barvy, které nosím celé těhotenství a dokážu je zkombinovat se vším. Jako jedni z mála mají džíny z pevného denimu, který mám nejraději. Tenké uplé skinny modely, které se všude krabatí, nejsou nic pro mě. Mám ráda rovný střih a podle mě sluší i v těhotenství. Stačí je podpořit kozačkami na podpadku, které jsou úzké kolem kotníku. Věřím, že džíny pak prodám na Vinted a budou sloužit dál, takže to nebyl zbytečný nákup. 

Sportovní oblečení, které vám bude sedět i s bříškem. Pohyb je během těhotenství důležitý a i když cvičíte jen doma na podložce, pořiďte si padnoucí legíny, podprsenku a top. Mně se v ničem jiném necvičí dobře a v domácích teplácích se k pohybu ani nedokopu. Kousky unosíte i po porodu, než se vrátíte k původní velikosti. Co pak neunosíte, můžete opět prodat dál.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Tehotenstvo ani zdaleka nemusi byt obdobim, že musim zmenit celý šatnik. Ja som si počas toho svojho nekupila ani jednu tehotensku vec, lebo - načo??? (okrem tehotenských legin, ktoré som ale dostala v ramci spoluprace na blogu). Ved som nosila to do čoho som sa vošla a že takých veci bolo požehnane ani nemusim hovorit - Presne všetko čo pišeš - hlavne teda som chodila v leginach a šatách, cez zimu pančuchy pod šaty... svetre, trička. Rifle som na sebe nezniesla, a napr. také jedny tehotenské leginy čo som mala - no ja neviem - mne na všetkom vadilo, ak bolo niečo cez brucho - a tie tehotenské práve boli. Klasické mi prišli pohodlnejšie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super přístup. Já mám v šatníku fakt jen 3 nové těhotenské věci a využvám vše, do čeho se vejdu. Díky tomu, že mám ráda volné střihy, nemusím pořizovat nic nového jen na tohle období. Taky nemusím, když mě někde něco škrtí, ještě že jsou teď trendy i teplákovky a člověk se může cítit pohodlně a stylově.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images