Tipy na výlety po Čechách

9/01/2017


Nemyslete si, že začátek podzimu bude celý zakaboněný a propršený. Ještě se určite najde pár dní a víkendů, které budou prosluněné a budeme si  moct užít babí léto nebo teplý podzim. Tak se vám bude hodit snad pár tipů na místa, kam vyrazit na výlet, ať už na jeden den nebo klidně celý víkend. Já totiž léto a celkově cestování po naší zemi miluju a neustále mě baví objevat nepoznaná místa. Všude mě přesvědčují, že toho máme krásného až až. Tak sbalte batoh a vydejte se do přírody, dokud je ještě příjemně :)

Malebné Beskydy

Beskydy jsem si zamilovala. Byla jsem tu tohle léto hned několikrát a to díky tomu, že přítelova rodina pochází z jedné strany odsud a zůstala jim tu krásná chaloupka po prarodičích v Metylovicích. To je obec kousek od Frýdku-Místku. Do Čeladné nebo na Lysou Horu co by kamenem dohodil. Je na ní super výhled z kopce přímo za chalupou. Měli jsme se tu jako v pohádce. Ráno se probudíte bez hluku města, sednete si s kávou na verandu nebo do altánu a užíváte si ten čerstvý vzduch. K obědu jsem si zajeli pro pstruhy do Hukvald, za pivem do malého pivovaru v Kozlovicích a udělali si na grilu parádní jídlo. 

Na výlet za tůrou doporučuji Lysou Horu. Lepší je ale naplánovat si výšlap v týdnu, kdy tu není moc lidí, nebo při západu slunce, který odsud úplně magický a při jasném nebi vidíte nádherně zbarvené výhledy a červánkové nebe. Jeden den jsme se vydali na nedaleký vrch Smrk. V letní sezóně je tu moře borůvek, ale až od výšky 100 m a dál. Nasbírali jsme si jak do pusy, tak i na borůvkový koláč. 

Zajeďte si do Čeladné. Je to takové místní turistické středisko, takže tu najdete největší výběr hotelů a penzionů. Pokud máte rádi kompletní služby a welness doporučuji hotel Miura, nebo naopak ve venkovském stylu Mezi plůtky. V Čeladné je super hipsterská kavárna Kovárna. Malý cihlový domek přímo u hlavní silnice neminete. Mají tu stolky a lehátka, kde můžete relaxovat a vychutnat si výborné kafe nebo třeba Aperol s nějakým domácím dezertem. Dokonalost.

A kdyby bylo přece jen nějaký ten den na koupání, zajeďte třeba na Bašku. Je tu veřejné koupaliště, půjčí vám i šlapadlo a na stáncích mají i Hoegaardena.


Výlet na Říp

Na jednodenní výlet nedaleko Prahy ideální. Vydat se sem můžete i vlakem, což jsme využili i my zrovna v době, když jsme měli v opravě auto a byl to super nápad. Jeli jsme do Roudnice nad Labem. Nádraží je jen kousek od náměstí a centra, kde neminete krásný zámek. Pokud bude možnost zajděte si sem na vínko nebo objevte místní kavárny. 

Z centra jsme pokračovali ke Kratochvílově rozhledně, ze které máte super výhled na celou Roudnici a zámek jako na dlani. Odsud pak směr na Říp. Další zastávku jsme udělali ve Vescích v útulné hospůdce Štípárna. Po modré turistické trase se dostanete až na Říp. Míjíte malebné vesničky, zákoutí s rybníkem, rozlehlá pole. Najednou jste navrcholu na vrcholu Řípu a před vámi se uprostřed stromů objeví rotunda sv. Jiří, která stojí na samém vrcholu. Hned pod ním je výletní hospůdka, kde můžete uhasit žízeň colou nebo se zchladit zmrzkou. Krásné výhledy do okolí se vám ale naskytnou až z okrajových míst hory, která je jinak celá zalesněna, a proto není z vrcholu vidět. Zajděte si na Pražskou nebo Roudnicku vyhlídku, každá je na opačném kraji a ty výhledy na pole a vesničky jsou jak namalované.


Kroměříž


Sem jsme si zajeli, když jsme byli jeden víkend ubytovaní v krásném Zikmundově, který doporučuji všemi deseti. Je tu tu jako v ráji. Při odjezdu jsme si nenechali ujít výlet do Kroměříže, kde jsem do té doby nikdy nebyla. Tahle hanácká perla na řece Moravě stojí rozhodně za návštěvu. Doporučuju zajet sem kdykoliv, ale na jaře, když tu všechno kvete, tu bude jako v pohádce. Rozhodně musíte navštívit Arcibiskupský zámek spolu s Květnou a Podzámeckou zahradou, které jsou zapsány na listinu světového kulturního dědictví UNESCO. Zajděte si na věž hradu, odkud si město prohlédnete v celé kráse, nebo se procházejte zámeckými zahradami. Sem tam vám přes cestu proběhne veverka, které se skoro neostýchají lidí. Do podzámeckých zahrad se neplatí vstupné. Můžete si tu zajít na kávu do kavárny Sezóna s výhledem na jezírko. Romantika. 

A když přijde hlad, mám tip na skvělou Indii přímo od Indů na náměstí. Pochutnáte si na ní v Ganga. Jejich Lasí a Jehněčí curry s manogou omáčkou nemělo chybu. Na dezert skočte vedle do moc příjemného Velo Café



Mikroregion Chřiby

A pokud se ubytujete třeba právě v Zikmundově, který je kousek od obce Staré Hutě, udělejte si pěší výhled po místních rozhlednách nebo autem po okolních památkách. Je to hezká, i když trochu delší trasa, ale žádné extra náročné kopce nečekejte. Zamiřte si to od Zikmundova na Velehrad, Buchlov nebo zámek Buchlovice. Krásný výhled se vám naskytne z jedinečné kamenné rozhledny Brdo. Takové se u nás už totiž vůbec nestaví. Nebo z moderní kovo-dřevěné rozhledny Salaš. Z obou je za jasného počasí parádně vidět do krajiny. Stejně si to tady užijete i na kolech.



Háj ve Slezsku

Háj je ráj. Vážně. My si tu poslední dny léta užili na super místě v Mlýně Vodníka Slámy, který jsem objevila zase díky Amazing Places. Opravdu kouzelné místo, o které vám zase napíšu někdy příště, nebojte. Půjčili nám tu super elektrokola na vyjížďku po okolí. Nejlepší věc ever, asi už nechci jiné kolo. Kam zajet? Třeba do Kravař. Krásné slezské městečko s ještě kouzelnějším zámkem a zahradami v okolí. Nesmíte minout městský kostel sv. Bartoloměje. Jako by vypadl odněkud z Anglie. Nádherná cihlová stavba s věží a okolními vstupními branami jako z Harryho Pottera. Kam pokračovat dál? Třeba na zámek ve Velkých Hošticích nebo kolem nádrže Nezmar. Všiměnete si, že všechny slezské kostely jsou krásné a stojí za to, u nich udělat zastávku. Nebo tu strávit klidně několik dní, protože je pořád co objevovat.


Na skok do Ostravy

Můžete sem mít namířeno rovnou nebo jako mi při cestě z našeho posledního ubytování v Háji ve Slezsku, který je od Ostravy kousek.

Ostrava má hezké centrum města, kde stojí staré obecní domy a hned několik památek, kostel, katedrála, nová budova radnice, apod. Za návštěvu ale stojí i ty technické památky jako jsou Dolní Vítkovice, kde jsme absolvovali už jednou super komentovanou prohlídku. Trojhlaví se zase mění v kulturní místo, takže omrkněte, jaké akce se tu zrovna pořádají.

Pokud tu nejste zrovna v něděli, kdy má většina míst zavřeno, tak se stavte za jídlem a pitím ve Stodolní. Večer to tu pořád žije. Můj tip, bistro Boule za ušima. Sledujte jejich instagram a nechte se na lákat na dobroty, po kterých se budete zaručeně olizovat. Nebo krásné Café Elektra, které mi svým vzhledem trochu připomíná pražskou Slavii.


Chtěli byste někdy příště zase pokračování? Myslím, že za podzim ještě pár super míst stihneme, takže bych vám zase nafotila a sepsala tipy, co kde stihnout, než nám začne ta zima...

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Skvělé tipy! Zatím nemáme auto, tak mne zaujal tip na výlet na Říp, doufám, že bude brzy nějaký hezký podzimní víkend, abychom ho mohli zrealizovat :) Zahřála mě taky tvá slova o Kroměříži, což bude navždy moje srdcovka, město, kde jsem vyrůstala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, vlakem je to super výlet. Chtěla bych s ním vyrazit častěji, ale většinou pak objíždíme více míst najednou, a to už bez auta moc nejde. Kroměříž je láska. Musím tam na jaře, až bude všechno kvést :)

      Vymazat
  2. Skvelý článok, ďakujem...som síce zo Slovenska, ale v decembri sa s manželom chystáme do Ostravy a keď som sa to dozvedela, práve u Teba som hľadala, či nebude o Ostrave nejaký starší článok, ale ďakujem za tipy v tomto článku...Tvoj blog je môj najobľúbenejší...prajem pekný deň :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě zahřálo, moc děkuju. Ostrava je super, stačí si najít oblíbená místa, kavárny, bistra a využít nějakou prohlídku či aktuální výstavu a program je vystaráno

      Vymazat
  3. Další tipy určitě chci. :) Už jsme byli v Roudnici na zámku, chystáme ještě Říp a zvažujeme i Zikmundov. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jasně, časem zase přibudou. Zima ještě počká, takže na výletování ještě pár vákendu zbude. :)

      Vymazat
  4. Děkuji za tipy, na Říp se chystáme, snad to v září stihneme (i když já mám ráda výlety i za špatného počasí;)) A další tipy využijeme jistě taky. Krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, s pláštěnkou se dá běhat kdekoliv, jen to pak na těch fotkách nevypadá tak lákavě, ale zase lepší být na čerstvém vzduchu a hýbat se :)

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images