Jak fungovat na soc. sítích

11/02/2017


Nad tímhle tématem už delší dobou přemýšlím. Nechci si nějak osvojovat právo, že vím víc než vy, že můžu dávat rady ostatním. Berte to tedy jen jako můj pohled na věc, který se vyprofiloval za tu dobu, co online světem proplouvám. Pohled jak ze strany bloggera, který někde publikuje obsah, tak i pohled z té druhé strany, kdy někoho druhého sledujete.

Úplně na začátek je strašně důlěžité pochopit, proč sítě jako IG nebo FB vznikly. Za mě jsou tu, aby spojovaly lidi mezi sebou, aby dávaly prostor a hlavně aby bavily. Ten social aspekt je tam hodně důležitý.  Pro mě je třeba konkrétně IG zdroj inspirace, prostor pro sdílení společných témat a pro sledování stejně založených lidí nebo skupin. Jak tedy na sociální sítě, co na ně patří a co ne..?


Realita vs. sdílený obsah
Když sledujete něčí obsah, je velmi naivní si myslet, že to odráží naprostou skutečnost. Musíte vzít na vědomí, že to, co vidíte jen jen zlomek reality a dosti dobře vyfiltrovaný. Vidíme jen ten hezký obsah, který osatní baví. A to je prostě fakt. Není potřeba nikomu jeho "dokonalý" život závidět. Netušíme, co všechno je za těmi hezkými fotkami, drahými kabelkami, luxusními hotely, apod. Pokud to má ve mě vzbuzovat závist, raději někoho takového sledovat nebudu. A pokud vidím komentář některých sledujících, kde na to dotyčný pořád bere, tak si říkám v duchu, že každý máme v životě šanci, jak té své vysněné mety dosáhnout. Někdo k tomu dojde rychleji, někdo vůbec. Jen tím chci říct, že možnosti jsou. Tak si prosím mezi sebou nezáviďme. Soutřeďme se každý sám na sebe a pracujme na svém vlastním cíli a lepším já i životě. 



Jak na hejty
Tohle jsem už zmiňovala několikrát. Je to stejné jako s reklamou v televizi nebo na netu. Když je sledovat nechci, program přepnu, nebo si reklamy zablokuju. Stejně tak si můžete vyfiltrovat skupinu lidí, kterou chcete naopak sledovat a která vám je svým chováním i názory blízká. Když mě někdo něčím irituje a není mi sympatický, tak ho prostě nesleduju. Nepřijde mi OK psát někomu na blog nebo FB profil cokoliv urážlivého nebo hodně negativního, či dokonce agresivního. Každý jsme nějaký. Ani můj obsah, který já publikuji na net, se nezalíbí všem. Jsem s tím smířená. Tak to prostě je a já to nezměním, ani měnit nechci. Hejtování je pro mě pouze vyjádřením intelektuální nevyspělosti. Jak se proti takovým hejtům bránit? Nereagovat na ně. Fakt! Je to to nejlepší, co v danou chvíli můžete udělat. Takovému člověku ani vaše konstruktivní odpověď nikdy nedojte a jen mu budete přikládat do ohně. 


Nestěžujte si
Na tohle poslední dobou narážím vážně často. Zatsávám názor, že soc. sítě tu úplně nefungují jako vaše osobní vrba. Jasně, je rozdíl mezi osobním profilem na FB nebo profilem vašeho blogu či dokonce profesního profilu vaší značky nebo firmy. V tom je ohledně komunikace obrovský rozdíl. Když na nečím profilu sleduji, jak si na něco někdo stěžuje, ptám se opět sama sebe...udělal ten dotyčný vše, aby tu skutečnost, se kterou není spokejený, změnil? Myslím, že ve většině případů opravdu neudělal vůbec nic. A pokud ano, jsou přece i jiné způsoby, jak se svou komunitou daný problém sdílet. Kdybych si během posledního roku měla na IG nebo FB neustále stěžovat na mé padající vlasy, už by mě asi dávno nikdo nesledoval. Nepodcěňujte to, jak působíte na ostatní. Když jste s něčím už tak moc nespokojení, že máte tendence k tomuhle přistupovat, zkuste se zamyslet, jestli svou skupinu na soc. sítích nemůžete použít k řešení problému, který vás trápí. Ptejte se, zjišťujte, poproste o radu, ale nikdy vážně nikdy nekňourejte a nedělejte ze sebe chudáka. Vždy vám to někdo vpálí do tváře, protože vždy budou existovat lidé, kteří jsou na tom hůře než vy.


Odpovídejte na reakce
Jestli máte blog, profil na IG nebo FB, reagujte na komentáře. Ať už dotyčnému dáte třeba jen srdíčko na IG, nebo like na FB. Je to lepší, než když neuděláte nic. Dejte lidem, co vás sledují, vědět, že vám nejsou jedno, že si jejich reakcí a komentářů vážíte. To je to nejmenší, co pro ně můžete udělat. Já se skoro vždy snažím nějak odepsat nebo jinak zareagovat. Asi se mi to nepodaří ve 100 %, ale rozhodně to dělám. A když už narazíte na negativní komentář, který ale není hejt, snažte se konstruktivně odpovědět. To znamená, neodsekávat, ale jít k příčině, proč si o dané věci myslíte to či ono, proč tak v daném případě uvažujete nebo se podle toho chováte. Když mi někdo dá takovou odpověd, ze které se skutečně něco dozvím, tak i kdybych s dotyčným stále nesouhlasila, pořád si ho budu cenit více, než někoho, kdo mi jen odsekne uzavřenou nicneříkající odpovědí, nebo nezareaguje vůbec.


Osobní data
V době, kdy se dá spousta věcí zjistit online, si dobře uvědomujme, co všechno se dá o nás zjistit. Pokud si fotíte poštu, maily, apod, hlídejte si, aby na fotkách nebyly vidět vaše osobní údaje jako rodné číslo, číslo účtu, bankovní spojení, ani telefon. Je to stejné jako se všemi hesly, nesmí být snadno zjistitelná a veřejně viditelná. Staly se už takové případy, kdy si někdo vyfotil letenku, kde byl čárový kód a přes něj si cizí člověk mohl snadno zjistit let a přebookovat si letenku na sebe. Stejné je to i s tím, když odjíždíte na dovolenou a v historii profilu máte jasnou nápovědu, kde bydlíte. Myslíte si že zloději a vykrádači bytů na soc. sítích nikdy nebyli? Je to ten nejsnažší způsob, jak se k někomu nepozorovaně dostat do bytu. Dávejte si na to pozor, mnohdy to děláme dost nevědomě.


Jak působíme na ostatní
Já vím, že tenhle prostor slouží i k sebe vyjádření. Když ale narazím na profil nějaké 15leté anorektičky, nikdy s jejím stylem života nebudu souhlasit, protože vím, že to není zdravé. Každý bychom se měli sám za sebe zamyslet, jaké věci o sobe na veřejnost vypouštíme. Myslím si, že blogeři by měli jít určitou částí i příkladem. Proto jsem třeba psala o tom, jak je pro mě důležité jít k volbám. Prostě si myslím, že když máme určitý vliv na ostatní, neměli bychom ho zneužívat, ale naopak využívat ke správným věcem. Každý si pro sebe může najít nějaké jiné prospěšné věci. Pro někoho to může ekologie, plýtvání jídlem, pro mě třeba udržitelná a slow fashion, pro jiného zase charita nebo podpora začínajících umělců nebo malých startupů. To je taky důvod, proč třeba nesleduji moc blogů, ketré se točí jen kolem povrchních a materiálních témat. Já taky nejsem člověk, kterého zajímá jen oblečení, kosmetika a šití. Pokud na někoho z vás tak působím, klidně mi napište důvod. Já se vám k tomu moc ráda vyjádřím...konstruktivně.

To je asi z těch hlavních bodů všechno. Budu všem moc vděčná za reakce :)


DIY skirt, vintage Benetton turtleneck, Bershka velvet boots, Chloé bag

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Skvely clanok Jani, nemam co dodat :))

    Katka

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, shrnula jsi to vše tak dobře, že už k tomu nemám co dodat. Vlastně jen to, že souhlasím ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezký článek a vše jsi vystihla tak, jak by to mělo být. Povedl se ti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a super outfit, který ti moc sluší.

      Vymazat
    2. Jo a super outfit, který ti moc sluší.

      Vymazat
    3. Děkuju Marti, akorát, že teď už bych se fakt musela soukat i do silonek :D

      Vymazat
  4. Pekny clanek a hezky outfit. Ja sice mam taky blog, ale treba IG ne. Nelibi se mi, ze si spousta i zahranicnich blogeru "kupuje ctenare" - z 1000 ctenaru je najednou 30 000. Je dobre, ze to nektere blogerky vyzdvihnou a kritizuji to. Nedivim se. Ani treba, ze kdyz uz nekdo ma dite, ze to "dite" tam neustale cpe. Chapu, ze je to velmi popularni. Ale pokud chci neco brat vazne a profesionalne, tak proc neustale na ig a blog strkat dite. Pro me je to absolutni no-go. Do prace dite taky neberu a neni hlavnim tematem. A hejty? Vsak, skoro na kazdem blogu, lze nastavit, ze komentar musi byt schvalen, nez bude zverejnen. Z jakeho duvodu, to u nekterych nefunguje a vytvari se "hnojniste", to opravdu nevim.
    Blog i IG by mely inspirovat, kdyz se blogerka "otevre" a vypravi o svych problemech, a co ji k tomu pomohlo, muze inspirovat druhe. Kdyz si ale jenom stezuje a kritizuje, zene se za dalsi peknou kabelkou - tak si ublizuje sama sobe. A taky si nemyslim, ze kazda "dovolena a kazdy nakup" by se mel objevit na IG a blogu. Proc si nenechat neco pro sebe?!
    https://simplelivingstylebyvera.blogspot.co.at/Meditation

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tvůj názor. Naštěstí se s těmi nákupy fanoušků už tak často nestýkám. Ono už to není tak snadné a algoritmy na IG nebo FB to dost znemožňují. Jsem taky pro různorodost témat a naukazovat vše, co se kolem mě mihne. Ono je fajn mít v tom dnešním online světě rovnováhu a nesdílet hned všechno. Proto ani nedělám Stories každý den, nemusím, nechci a je mi fajn. :)

      Vymazat
  5. Tyjooo, super článek. Souhlasím snad ve všem a myslím, že je to výstižné. Outfit se mi taky líbí, hlavně ty boty!! ♥

    Můj malý sen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! A botky jsem si hodně oblíbila, taková změna oroti těm všem černým, které mám v botníku.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images